Dette er barna som er født etter 1995, og har fått inn sosiale medier med morsmelka. Den såkalte Generasjon Z bruker i gjennomsnitt mellom 3 og 4 timer på YouTube hver dag, og hyller digitale stjerner. De har byttet ut tradisjonelle kjendiser med digitale personligheter som ligner på dem selv, såkalte influencers. I en paneldebatt på SXSW ble det nevnt mange utfordringer knyttet til den nye generasjonen digitale barn.

- De er ikke interessert i å lese magasiner om hva de burde gjøre eller handle, de er mer opptatt av personer som de lar seg påvirke av – ikke et merke, forteller Shireen Jiwan fra Lucky brand.

Hun oppfatter de som en generasjon som er opptatt av både autensitet og privatliv. Derfor bruker hennes selskap nå mye tid og krefter på å fremme sine verdier og holdninger gjennom sosiale medier, -og fremstå som ekte.

- Innholdet de ønsker å konsumere må ha troverdighet og høy standard, forteller Jiwan.

Må jobbe hardere enn før
- De er overeksponert for innhold så de er mer skeptiske til alt som blir presentert, foreller Anna Fieler fra online-nettbutikken Popsugar.

Fieler forteller at de må jobbe hardere enn tidligere for å nå målgruppen. Der de før kunne betale for en annonse i magasiner som Elle, må de nå tenke på helt andre måter.

Det holder ikke med enveiskommunikasjon lenger, de må føle seg tiltrukket av merkevaren som gjør at vil delta i kommunikasjonen, forteller Fieler.

 

Må fanges fort
I forhold til Milleniumsgenerasjonen er det dobbelt så stor sannsynlighet for at Generasjon Z handler varene sine på nett, og tålmodigheten for å la seg overbevise av en reklame er minimal.

- Der Milleniumsgenerasjonen bruker 12 sekunder, har Generasjon Z 8 sekunders tålmodighet. Vi må med andre ord være effektive historiefortellere og gjøre det enklere å shoppe via mobilen, sier Fieler.

Hyre taxi og betale telefonregningen på samme sted
På SXSW blir det kinesiske merket WeChat omtalt som et forbilde for å nå unge konsumenter. En chat som hjelper deg å betale regninger, hyre taxier og bestille mat fra én og samme plattform.

- Denne generasjonen foretrekker å bruke apper for og fikse problemene sine. De bruker heller sosiale medier for å få hjelp, enn å sende en email til kundeservice, sier Jaclyn Ling som har vært med å starte meldingstjenesten Kik.

Generasjon Z beskrives som den mest krevende generasjonen med tanke på å utfordre den tradisjonelle merkevarebyggingen. Snart trer de inn i de voksne rekker som en av de mest kjøpekraftige generasjonene, - det haster med andre ord å bygge lojalitet til dem som kundegruppe allerede nå.

- Hvis vi designer et produkt som er godt nok for Generasjon Z, vil det være godt nok for de andre generasjonene også, avslutter Ling.