Red anm: Kampanje beklager at det i første versjon av denne saken var en ikke sitat-godkjent versjon av sitatetene til Petter Gulli som ble publisert. Saken inneholdt derfor feil.

Denne uken har det vært juryering og prisutdeling i konkurransen Epica. Denne konkurransen skiller seg fra de andre konkurransene blant annet fordi juryen består av redaksjonelle medarbeidere som til daglig skriver om reklame og markedsføring, hovedsakelig i Europa.

I år kunne norske byråer innkassere to gull, ett sølv og åtte bronse. I 2013 vant norske byråer seks sølv og seks bronse, men ingen gull.

Les også: Kitchen slår tilbake med reklame-gull

Les også: Sølv til «Silver hand»

Les også: Try-byråer med flest vinnerlodd

Kreativ leder Petter Gulli fra DDB Oslo var hentet til Amsterdam denne uken for å snakke på Epicas «Creative Circle». Som foredragsholder var han i selskap med kreative kolleger fra internasjonale byråer som amerikansk/nederlandske Wieden+Kennedy og franske Fred & Farid.

- Hva tror du om kvaliteten på norsk reklame – er den god nok til å virkelig hevde seg i kreative konkurranser?

- Vi gjør det ikke så gæærent, tror jeg, Men vi er for dårlige når det gjelder nye medier, sier han og slenger ut en brannfakkel til alle filmfrelste i norske reklamebyråer.

- Fremdeles er det altfor mange kreatører som ser på film som det gjeveste å lage. Det er galskap. Mitt mantra er at kreativitet skaper resultater, og jeg mener vi burde ha delbarhet som et et av de viktigste kriteriene nå vi lager kommunikasjon. Og da er det ikke sikkert at en påkostet reklamefilm er tingen, sier Gulli.

GE-film vant
For første gang gikk majoriteten av Grand Prix-prisene til byråer utenfor Europa. Grand Prix i film-kategorien gikk til det amerikanske byrået BBDO New York for filmen  for annonsøren General Electric (GE).

Se «The Boy Who Beeps» her.

I digital-kategorien ble det i år besluttet å gi to Grand Prix-priser; én til den virale filmen «Like a Girl» for Always som Leo Burnett Toronto står bak, og én til «Night Walk in Marseille», som det franske byrået 72 and Sunny står bak.

Se «Like a girl» her.

I utendørs-kategorien var det det franske byrået Publicis Conseil som vant med en serie på fire annonser for Paris Zoo. I print-kategorien vant det libanesiske byrået Leo Burnett Beirut med printannonser for Radio Virgin.

Epica-juryleder Mark Tungate er godt fornøyd etter en intens uke med juryarbeid.

- Alle vinnerne er fantastiske arbeider. Noen av vinnerarbeidene har jeg allede opplevd som forbruker, jeg hadde tatt Marseille Night Walk , og elsket Paris Zoo-posterne da de var synlige på metroen i Paris. På den andre siden hadde jeg ikke sett «The Boy Who Beeps», og ble forelsket i den umiddelbart, sier Tungate i en kommentar til Kampanje.

I juryarbeidet ble det tydelig at jurylederen var en stor fan av Try/Apt-filmen «The Silver hand», noe han bekrefter.

- Jeg er en stor fan av «The Silver hand». Jeg så den i pre-selection, og blant de mange tusen innsendte arbeidene, var dette en av de filmene jeg lo mest av. Filmen har en tydelig absurd, nesten britisk humor som appellerer til meg. For meg er «The Silver hand» allerede et kult-fenomen, sier Tungate.

Byråleder Kjetil Try i Try/Apt er selvsagt strålende fornøyd med sølvet til «The Silver hand» - som ble offentlig i dag.

- Det er veldig moro med totalt sju priser i Epica. «Silver hand» for Canal Digital er allerede rost opp i skyene på store, internasjonale nettsteder, så vi ble ikke overrasket over at nettopp den greide å hevde seg i den tøffe filmkategorien. At vi fikk to bronser for DNB Døgnet var også morsomt og ikke helt uventet. I det hele tatt, en fantastisk uttelling på tross av, som jeg ser det, forholdsvis streng juryering til Epica å være, sier Try til Kampanje.

- Befriende å slippe politikken
Petter Gulli sier til Kampanje at det burde være plass for priser som Epica, siden konkurransen skiller seg fra de andre, kreative konkurransene.

- Det er befriende med én konkurranse der man slipper politikken som skjer når de store nettverkene har folk i juryene. Dette burde Epica være tydeligere på, sier han.

Og han tror konkurranser som Epica kommer et stykke ned på listen blant annet fordi konkurransen blir for lik andre, og derfor er det i første rekke omtale og publisitet som er målet ved å delta i Epica.

- For byråene er det å delta i konkurranser en kalkulert PR-mulighet. Når det gjelder Epica, deltar vi selvsagt for å vinne priser, men også fordi de gir oss PR, sier Gulli til Kampanje.