TV 2-sjef Alf Hildrums dager som sjefredaktør og administrerende direktør for landets største, kommersielle tv-konsern går mot slutten. Mandag 5. januar tar etterfølger Olav Sandnes over som ny sjef i det Egmont-eide tv-huset. Hildrum trer da formelt til side etter å ha ledet TV 2 de siste syv årene og går dermed inn i rekken av tidligere TV 2-topper som Bjørn Atle Holter-Hovind, Arne A. Jensen og Kåre Valebrokk.

- Hva blir Alf Hildrums etterlatte inntrykk som TV 2-sjef?

- Jeg er veldig fornøyd med at vi har klart å videreføre TV 2 som en kommersiell allmennkringkaster. Det koster mye penger. Konkurransen er en helt annen i dag enn den var for noen år siden, sier TV 2-sjef Alf Hildrum.

- Vi skal utgjøre en forskjell
Hildrum trekker spesielt frem satsingen på nyheter under hans tid som TV 2-sjef som viktig for oppfatningen av TV 2 som en allmennkringkaster.

- Nyheter er viktig for TV 2s identitet. Det at vi har klart å satse på nyheter ikke bare på hovedkanalen men på TV 2 Nyhetskanalen, det er vel det som blir det viktigste på lang sikt. Vi ønsker å være en viktig aktør i det norske samfunnet og utgjøre en forskjell som skiller oss fra alle de andre kommersielle kanalene, sier han.

Alle de tidligere TV 2-sjefene har hatt sine store oppgaver. Den første TV 2-sjefen Holter-Hovind var «gründeren» som skulle sikre kapital nok til at TV 2 kom på beina, så kom «reklamemannen» Jensen som skulle overbevise reklamebyråene og annonsørene til å flytte pengene sine fra avis til tv, før «imperiebyggeren» Valebrokk tok TV 2 fra å være en tv-kanal til å bli et konsern med satsinger på radio, nett og tv.

- Hva har vært Hildrums store oppgave?

- Det har vært å utvikle inntektsområdene våre og ha en strategi for det, sier han.

Pengemaskin
Da Hildrum tok over TV 2 var det en kanal som omsatte for 2,6 milliarder kroner og gikk med et lite underskudd på ti millioner kroner. Det meste av omsetningen kom fra salg av tv-reklame. I dag henter TV 2 sine inntekter fra en rekke forskjellige inntektsområder. Fortsatt er to milliarder kroner reklame, men hele 40 prosent av omsetningen i dag er inntekter som ikke er reklame. Rundt en halv milliard kommer fra internettbasert virksomhet av en omsetning på nesten 3,5 milliarder kroner.

- For å finansiere allmennkringkastingen vår har det vært veldig viktig med nye inntekter. Hadde vi ikke klart dette ville TV 2 vært noe helt annet i dag, sier TV 2-sjefen.

Dersom en skulle sette en merkelapp på Hildrum må det derfor være hans egenskaper til å tjene penger og hans fightervilje. For å ta det første først. Under Hildrum har nemlig TV 2 blitt en pengemaskin. Det akkumulerte overskuddet i hans periode er på hele 1,7 milliarder kroner.

Men i starten så det mørkt ut. I 2009 smalt finanskrisen og én milliard kroner forsvant ut av det norske reklamemarkedet. TV 2 alene så inntektssiden raseres med hele 400 millioner kroner.

- Ble du rystet?

- Nei, for allerede da jeg kom til TV 2 så jeg at kostnadene var for høye. Vi hadde en runde med kostnadstilpasninger også kom finanskrisen og vi måtte gjøre nye kostnadstilpasninger, sier han.

Totalt dro Hildrum ned kostnadene med 335 millioner kroner på den tiden, og det gikk utover ambisjonene han hadde da han tiltrådte som TV 2-sjef. Det innrømmer Hildrum i dag.

- Jeg hadde ambisjoner om å være mer redaktør enn jeg fikk tid til. Men det var nødvendig å gjenskape en trygg lønnsomhet i TV 2. Det tok mye av oppmerksomheten og svekket oss nok litt på innholdssiden. Dette skjedde på samme tid som vi fikk digitaliseringen og konkurransen økte veldig som en følge av dette, sier han.

- Er du redd for at folk skal huske deg som en som kuttet kostnader?

- Nei, vi har jo vokst med én milliard kroner i inntekter også. Du kan ikke bli lønnsom ved å bare kutte kostnader. Du må også skape nye inntekter, sier han.

Vaktskifte: TV 2-sjef Alf Hildrum går av vakt med et resultat som vi gi kanalen «nok et bra år». - Du får huske på hvem som var direktør når resultatet vårt kommer neste år, smiler TV 2-sjef Alf Hildrum.

- Har ikke fått uvenner
Inntektsveksten kan i all hovedsak knyttes til to ting, og det er kampen mot distributørene og en frisk satsing på betal-tv-sport. I begge tilfeller har det satt TV 2-sjefens «fighter»-egenskaper på prøve. Særlig hardt prøvet ble den i den utmattende og langvarige distribusjonskampen mot Telenor. Satsingen på betal-tv-sport og særlig fotball har også ført til heftige basketak med både Bonnier og Telenor.

- Har du fått mange uvenner i din tid som TV 2-sjef?

- Jeg føler ikke at det er noen der ute som jeg ikke kan snakke med. Det er jo kjent at vi har hatt mange fighter med Telenor, og det var noen karakteristikker begge veier. Men i dag tar jeg en øl med alle selv om det var litt temperatur. Jeg føler ikke at jeg har fått noen uvenner, sier Hildrum.

At TV 2 under Hildrum har brukt mye penger på sport og særlig norsk fotball er hevet over enhver tvil. Med Hildrum ved roret har TV 2 skrevet avtaler med norsk fotball for over to milliarder kroner og i år sendte TV 2 for første gang et vinter-OL alene.

- Vi ønsket å løfte TV 2 opp på et høyere nivå i bevisstheten til det norske folk, sier Hildrum.

Men i 2011 tapte TV 2 overraskende fotballrettighetene på betal-tv til svenske Bonnier og deres betal-tv-kanal C More. Det satte en støkk i hele TV 2-organisasjonen, Alf Hildrum inkludert.

- Er tapet av de norske fotballrettighetene ditt største nederlag?

- Det som var spesielt var måten det skjedde på. Vi hadde brukt store ressurser både finansielt og redaksjonelt på fotballen også fikk vi ikke muligheten til å være med. Vi oppfattet det som et grovt tillitsbrudd, men om jeg vil karakterisere det som et nederlag vet jeg ikke. Jeg har ikke tenkt på det slik, sier Hildrum.

- Ikke ute etter NRK
Tiden som TV-2-sjef har også ført til noen politiske kamper, og selv om Hildrum fikk en håndsrekning fra politikerne i 2010 da han undertegnet den gullkantede allmennkringkasteravtalen med staten som sikret TV 2 bedre betalingsbetingelser fra distributørene, har alltid politikerne visst å kreve noe tilbake. Forpliktelsene har handlet om lokalisering i Bergen, nyheter og norsk innhold. Hildrum har også sittet som TV 2-sjef under en regjering som alltid har vært raus med lisenspåslagene til NRK.

Les også: Gullkantet tv-avtale for TV 2

- Har det vært krevende å være TV 2-sjef under den rødgrønne regjeringen?

- Allmennkringkasting koster penger og det er ikke sånn at det alltid går greit med TV 2 så de trenger vi ikke bry oss om. TV 2s hovedkanal kommer alltid til å være presset på lønnsomhet, og det er den som skal levere allmennkringkasting. Det må det politiske Norge ta innover seg. Skal du kreve noe av en kommersiell, privat tv-aktør så må du også honorere det. Vi lever i en markedsøkonomi. Hvis ikke kan vi ende tilbake i 1992 da det bare vare NRK som hadde råd til å drive med nyheter, sier Hildrum.

- Får din etterfølger det lettere med en blåblå regjering som har satt NRKs virksomhet under lupen?

- TV 2 er ikke ute etter NRK. Vi er ute etter tydelige rammer for hva NRK skal drive med. Men NRK er og forblir og bør være en viktig aktør.  

- Men får Olav Sandnes det enklere?

- Jeg vet ikke om jeg vil gradere det. Men jeg føler det er stor forståelse i regjeringen og i Arbeiderpartiet om at vi må han en mediepolitikk som sikrer mangfold. TV 2 har en god dialog med både regjering og Storting og vi føler kulturministeren tenker riktig når hun tenker mangfold og at det skal være en balanse mellom NRK og de private aktørene, sier han.

- Til slutt. Var det en god løsning å selge TV 2 til Danmark?

- Klarer TV 2 å komme opp med gode planer som de tror på, kommer Egmont til å støtte en fortsatt utvikling av TV 2. Jeg føler vi er veldig høyt  på agenda i Egmont og at de vil være en bra eier fremover, sier Hildrum.