Saken blir oppdatert. Kampanje kommer med mer.

Som Kampanje skrev tidligere i dag, diskuterer Kringkastingsrådet i dag NRKs dekning av prinsesse Märtha Louises boklansering tidligere i høst og statskanalens hoffjournalistikk generelt. NRK dekket boklanseringen i hele åtte innslag, ifølge Aftenposten, og medieforsker Carl-Erik Grimstad er svært kritisk til statskanalens holdning overfor Kongehuset.

- Märtha og forretningspartneren kunne spasere inn i beste sendetid i de fleste programmer, uten å få kritiske spørsmål. Selv Dagsnytt Atten var nærmest kjemisk rent for kritiske spørsmål. Det kommer kanskje et forsiktig formulert spørsmål om at man opererer på kanten av hva som er vanlig å tro på, men når det kommer svada som svar, følges det ikke opp. De behandles på en måte som ingen andre i landet behandles på. Selv når det kommer til feilaktig basert mediekritikk, forblir programlederne tafatte, sa Grimstad til Kampanje.

- Et av årets tv-øyeblikk
Dagens Næringsliv-kommentator og republikaner Kjetil Alstadheim innledet dagens debatt om Kongehuset i Kringkastingsrådet. Som omtalt i Kampanje tidligere i dag, er Alstadheim svært kritisk til måten Kongehuset får styre mediene på. Alstadheim trakk på møtet fram lørdagsrevyinnslaget hvor prinsesse Märtha Louise uttalte: «Kjenn hvordan jordingen din er akkurat nå.»

- Dette var en av reportasjene som har blitt kritisert for at det ble laget på forfatternes premisser. Det er jeg enig i, men samtidig var det et av årets tv-øyeblikk å se disse to sitte og skjelve på hendene direkte fra engleskolen. Show it, don´t tell it er et ideal i journalistikken, og det gjorde NRK her, sa Alstadheim.

Han mener likevel at noe manglet.

- Det burde vært noen andre stemmer som kunne si noe om hva vi opplevde. NRK har laget kritisk journalistikk om denne typen alternativ virksomhet før. Her kunne fysikeren Andreas Wahl fra «Folkeopplysningen» kommet inn og målt jordingen, sa Alstadheim.

«40 bortkastede minutter»
Under diskusjonen i Kringkastingsrådet rettet flere medlemmer kritikk mot NRK for dekningen av prinsessens boklansering. Kommentator Elin Ørjasæter kalte dekningen «40 bortkastede minutter» - med unntak for dekningen i «Aktuelt», og kanskje «Dagsnytt Atten».

- Nitimen var bare panegyrisk vås. Det var helt vilt. Fire kaklende og jublende damer som roste hverandre. Det utgis så mye viktig sakprosa i dette landet, hvor man hadde dødd av lykke over å få noen minutter på Dagsrevyen, sa Ørjasæter.

Det er blitt fremmet forslag om en uttalelse hvor Kringkastingsrådet kritiserer NRK for dekningen av Märtha Louises boklansering, men på grunn av uenighet om uttalelsen i rådet, må den jobbes videre med i lunsjpausen. Kampanje kommer tilbake med uttalelsen når den foreligger.

Publiseringsredaktør Stein Bjøntegård i NRK Nyheter forsvarte NRK med mye av det han sa til Kampanje tidligere i dag. Han trakk frem flere saker hvor NRK har vært kritisk overfor Kongehuset.

- Jeg kjenner meg ikke igjen i at vi er ukritiske og «Kongelig norsk rikskringkasting», sa Bjøntegård.

Bjøntegård trakk også frem at Alstadheim er republikaner, noe flere av Rådets medlemmer reagerte på.

- Alstadheims innlegg var tvers gjennom saklig, uten agenda, og så begynner Bjøntegård med å påpeke at Alstadeim har en agenda. Det er ikke en god måte å møte kritikk på, sa Bergens Tidende-kommentator og forfatter Frank Rossavik.

Flere av Kringkastingsrådets medlemmer støttet synspunktet om at NRKs dekning av Märthas bok ikke holdt mål.

- Det er nesten umulig å ikke si at dette ble for mye, for ensidig og for snilt. Jeg tror ikke det ville skjedd hvis ikke vedkommende hadde tilknytning til Kongehuset, sier rådsmedlem og Frp-politiker Finn Egil Holm.

Stilte prinsessen krav?
Kringkastingsrådets leder, Per Edgar Kokkvold, utfordret NRK-ledelsen på hvorvidt prinsessen hadde stilt som krav at de ikke skulle møte noen motdebattanter i «Aktuelt» og «Dagsnytt Atten», hvor prinsessen og forretningspartneren ble intervjuet alene.

- Jeg skulle ønske NRK kunne avlive påstandene om at Kongehuset setter premisser for dekningen. Hvorfor fikk Märtha stille opp alene, uten kritikere? Var det fordi de forlangte å få det slik? Hvis det var det, er det alvorlig. Slik kan det ikke være, selv om man forstår at man mister intervjuet hvis man sier nei. Dette må diskuteres, sa Kokkvold.

Ørjasæter var enda mer direkte i sitt spørsmål til NRK-ledelsen.

- Det er naturlig med motdebattanter hos Ole Torp og i «Dagsnytt Atten». Ble det stilt krav om at det ikke skulle være motdebattanter i studio? spurte hun.

- Det kan jeg ikke svare på, sa kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

- Det er ikke uvanlig at man intervjuer noen alene, og det er en debatt om det etterpå. Der du lager en kritisk setting etterpå, la han til.

Heller ikke publiseringsredaktør Stein Bjøntegård i NRK Nyheter kunne svare på om det var stilt krav fra prinsessens side om ikke å møte motdebattanter.

- Jeg klarer ikke å svare på det. Da må jeg sjekke det, sa han.

- Skal være samlende
Eriksen mener NRKs oppgave er å drive kritisk journalistikk – men også å vise store begivenheter, feiringer og annet.

- Vi kan ikke alltid gjøre begge oppgaver. «Året med kongefamilien» er et annet format enn når Dagsrevyen dekker Sikt-konferansen eller andre nyhetshendelser, sier kringkastingssjefen.

Han sier det fins en rekke eksempler på at NRK har vært tydelig overfor Kongehuset på at de ikke kan akseptere eksklusivitet, men isteden har opptrådt som en «pool-leverandør» for andre medier.

Alstadheim trakk i sin innledning fram en tidligere uttalelse fra Kringkastingssjefen: 

«NRK og Kongehuset har en ting til felles: Begge skal virke samlende.»

- I et moderne og fragmentert land trenger vi å ha noe felles, og NRK er en arena for felles opplevelser og glede. Det hadde landet hatt bruk for også om vi hadde hatt president, sa Eriksen.

- Hvorfor ikke kritisk oftere?
Kringkastingssjefen gjentok imidlertid nyhetsdirektør Per Arne Kalbakks uttalelse om det dekningen av Märtha Louises boklansering ble for massiv.

- Som Kalbakk har sagt, ble det for mye, og vi skulle gjerne hatt inn noen flere stemmer, sier Eriksen, og legger til at det også er en utfordring å få kritikere av Kongehuset til å stille til debatt.

Alstadheim minner om at Kongehuset må dekkes kritisk i en tid hvor rollene endres.

- Kongehuset er en maktinstitusjon som har interesse av å opprettholde sin posisjon i samfunnet og sine privilegier. Kronprinsparet vil være viktige, ikke bare til pynt. Da må de dekkes på en annen måte enn man gjør når de kongelige får blomster av små barn. Kan man drive kritisk journalistikk overfor Kongehuset? Svaret må være ja, og mitt spørsmål blir da: Hvorfor skjer det ikke oftere? sier Alstadheim.