Regjeringen foreslår at kringkastingsavgiften videreføres på samme nominelle nivå som i 2014. Det vil si 2.257 kroner, eller 2.729 kroner medregnet merverdiavgift.

Det var VG Nett som var først ute med nyheten om at regjeringen velger å fryse NRK-lisensen, én time før statsbudsjettet ble lagt frem i dag.

I statbudsjettet argumenterer regjeringen for at lisensen har økt mer enn pris- og lønnsveksten de siste årene, og viser til NRKs eget anslag om at det vil være 10.000 flere lisensbetalere i 2015, slik at bruttoinntektene til NRK likevel vil øke med rundt 25 millioner kroner.

«NRK sine lisensinntekter har økt mye siden 2006. Nominelt har kringkastingsavgiften økt med 636 kroner fra 2006 til 2014. I samme periode har den prosentvise veksten vært nesten dobbelt så høy som den generelle prisstigningen (KPI). I tillegg har det blitt om lag 200.000 fleire lisensbetalere siden 2006. Om man tar hensyn til både økt avgift og flere avgiftsbetalere, har lisensinntektene samlet sett økt med nominelt 1.603 millioner kroner, fra 3.581 til 5.184 millioner kroner i 2013. Dette er en vekst på 44,8 prosent. NRK sine utgifter er i hovedsak uavhengige av antallet lisensbetalere, og veksten i antall lisensbetalere har dermed gitt NRK langt bedre økonomiske rammevilkår,» skriver regjeringen i meldingen.

NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen har bedt om en lisensvekst på 73 kroner i 2015, slik at hele lisensen hadde blitt på 2.808 kroner, inkludert åtte prosent moms. Det ville utgjort en vekst på 145 millioner kroner totalt for mediehuset.

Les mer: NRK-sjefen varsler nye kutt

Den nye regjeringen har lenge gjort det klart at de vil stille strengere krav til NRK enn sine forgjengere. Kulturminister Thorhild Widvey sendte tidligere i år ut NRK-plakaten på høring som et ledd i arbeidet med en ny NRK-melding, der alle deler av NRKs virksomhet, både finansiering og mandat, skal under lupen.

Like før helgen gikk Høyres mediepolitiske talsperson Kårstein Eidem Løcaas ut i Dagens Nærlingsliv og varslet strammere kår for NRK fremover.

 - NRK-lisensen vokser jevnt og trutt, litt beskyttet fra all annen utvikling i økonomien. NRK kan ikke regne med en tilsvarende vekst i lisensen fremover, sa han til DN.

Høyre/Frp-regjeringen valgte i fjor å øke kringkastingsavgiften med 45 kroner til 2.729 kroner inkludert merverdiavgift. Det var 15 kroner mindre i økning enn det som ble foreslått av den avtroppende rødgrønne regjeringen i sitt siste statsbudsjett.

Regjeringspartner Frp har ønsket seg lavere NRK-lisens i mange år. Samtidig støtter NRK-sjefen seg mot NRKs egen profilundersøkelse, som er utført av TNS Gallup på oppdrag fra NRK, som viser at rekordhøye 74 prosent mener de får valuta for lisenskronene.

Les mer: - Rekordhøyd lisensaksept