Reklameprodusenter skal hjelpe NRK i reality-kampen: - Håper vi blir et «wildcard»

- Publikum er i en reality-boble, sier regissør.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist
Øyvind Hofsrud
Dag Robert Jerijervi Journalist

Under Nordiske mediedager i forrige uke la ikke kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen skjul på hva hun ville se mer av på NRK. Med TV 2-suksessen «Spillet» i bakhodet var hun klar på NRK måtte melde seg på i reality-kampen.

- TV 2 har truffet helt presist med noen titler. Det gjør at vi må skjerpe oss og bli bedre, sa hun.

Les også: NRK vil satse på mer reality-TV: - Vi må skjerpe oss

For å hevde seg på innholdsfronten, har NRK åpnet døren fem produksjonsselskaper som skal drive utviklingssamarbeid med kanalen gjennom utviklingspakker. Til denne satsingen er det satt av to millioner kroner som skal fordeles jevnt på de fem selskapene. Det vil si 400.000 kroner på hver.

Det var totalt 35 produksjonsselskaper som søkte til NRK om utviklingssamarbeidet, og til slutt var det Fenomen, Magga & Anders, Mothership Entertainment, Novemberfilm og Yess som ble valgt ut av NRK.

For sistnevnte kommer avtalen i stand knappe seks måneder etter at selskapet ble startet.

- Det er absolutt stort at vi klarte å lande en rammeavtale for akkurat det vi har startet en avdeling for å utvikle. Og vi har jo fått inn NRK med morsmelka, så det føles ekstra stas at vi får danse med statskanalen, sier regissør og Yess-gründer, Andreas J. Riiser, til Kampanje.

Samarbeidet har i praksis ikke begynt riktig enda, men Riiser forteller at de har tolv nye TV-konsepter i hus, klare til å bli pitchet.

- Vi utvikler ikke bare fiksjon, selv om vi gjør det også, men for å overleve må vi være der publikum er. Og publikum er i en reality-boble, slår han fast.

Les også: TV-profil og produsent roper varsko: - Ganske mange nervøse selskaper

- Ikke døden på drama

Yess Film ble startet opp i oktober av Riiser og Ola Narum Berg. Foreløpig har selskapet utviklet reklamefilmer, men nå står de altså klare til å lage reality-TV for NRK.

- Vi må sette oss mål og lage bra innhold som er reality. Reality er ikke bare det mange tenker på - at det er ensbetydende med meningsløs underholdning. Vi har troen på at vi kan fortelle gode og viktige historier, og nå ut til folk gjennom TV-underholdning også som samfunnsoppdrag, sier Riiser.

Les også: Starter opp produksjonsselskap i nedgangstider: - Timingen er perfekt

- Det har vært noen reaksjoner på at NRK skal lage reality. Det er mange som tenker at NRK ikke bør gjøre som de andre, men det er noe med publikumsmakta. Se på «Spillet» - tallene taler for seg selv, fortsetter han.

Riiser er likevel ikke bekymret på dramainnholdets vegne, selv om det i dag er stor etterspørsel av reality. 

- Men «Makta» nådde også nettopp millionen. Det kommer til å gå i bølger, så det er ikke døden for dramainnhold på NRK selv om de har to tanker i hodet samtidig.

Riiser forklarer at de har utviklingsshopper innenfor det de kaller Yess Lab hvor de utvikler ideer og TV-konsepter.

- Her bruker vi nettverket vi har, særlig innenfor reklamebransjen, til å sette press på konseptene vi utvikler. Vi gir dem oppgaver om å løse ulike koder med sin erfaring på idéutvikling. Tilbakemeldingen er at alle fra reklamebyråene synes det er gøy å komme hit og tenke på noe annet enn reklame, sier Riiser.

Les også: Nå har «Spillet» passert million-grensen: - Godt TV-håndverk på hjemmebane

- Nå må vi levere innhold på øverste hylle

Riiser takker sitt eget, og Narum Bergs nettverk, for at utviklingen fra å etablere selskapet til å lande innholdssamarbeid med NRK har gått fort.

- Vi er takknemlig, men vi tar ikke lett på tilliten Yess får så tidlig i sin historie. Vi håper å bli et wildcard i bransjen, og jeg tror kanalen vinner på at vi tenker utenfor boksen.

- Hva betyr avtalen for Yess sin videre satsing? Var den viktig å lande?

- Det var jo et klart startsignal på at vi har noe her å gjøre og en handshake som føltes veldig godt. Vi har innhold på gang som kan kle de andre aktørene på markedet også. På en måte hadde vi allerede begynt å bygge en rakett, og så fikk vi drivstoff litt før vi hadde turt å håpe på det. Men nå må vi først levere innhold på øverste hylle og lokke inn noen seere, sier Riiser.

- De fire andre selskapene i utviklingssamarbeidet – blir det noe samarbeid der eller er dere på hver deres front?

- Vi er nok litt på ulike plasser der, men vi har stor respekt for dem og håper det kan komme kanonbra TV ut av dette.

Har gjort suksess:

Anders Bremnes (til venstre) og Magnus Liestøl har gitt navn til Magga & Anders, i motsatt rekkefølge. Her er de på settet til «24-stjerners julekalender», som er en slags realityparodi på NRK.

- Har truffet knallgodt med reality-konsepter

TV-produsentene i Magga & Anders har også slått kloa i én av utviklingspakkene til NRK. Det gjør at de kan jobbe mer målrettet med utvikling over lengre tid, forteller de.

- Utviklingsarbeid er ofte noe som gjøres innimellom andre produksjoner, men med en slik pakke kan vi løfte satsingen vår på utvikling. Det viktigste er likevel hvordan dette prosjektet legger til rette for å ha en målrettet utviklingsprosess i dialog med NRK, sier kreativ leder Anders Bremnes.

- Blir det flere kjendisreality-konsepter som følge av denne avtalen?

- Om det blir flere kjendisreality-konsepter som følge av avtalen tør ikke jeg svare på, men så lenge slike programmer fortsetter å trekke store seergrupper er det naturlig at nye konsepter innenfor sjangeren finner veien til skjermen.

Dette er nemlig ikke første gang Magga & Anders lager TV for NRK. Mange kjenner dem som produsentene av «24-stjerners julekalender» og nå sist «Påskekrimlekene».

- Vi har truffet knallgodt med noen realitykonsepter for NRK de siste par årene, selv om det nok er humor- og underholdningsaspektene ved våre formater som i hovedsak har engasjert seerne. Majoriteten av realitykonseptene på norsk TV er utenlandske formater eller etablerte suksesser med tiår på baken. At vi som et lite og uavhengig produksjonsselskap greier å utfordre disse etablerte formatene og vinne kampen om seerne er vi veldig stolte av, og noe vi gjerne fortsetter med i NRK.

Reklameprodusenter skal hjelpe NRK i reality-kampen: - Håper vi blir et «wildcard»