En rekke mediehus landet rundt har iverksatt kutt og nedbemanning i løpet av året på grunn av synkende inntekter og svakere resultater. Heller ikke en av norsk presses opplagsvinnere de siste 15 årene slipper unna.

For Dagens Næringsliv (DN) planlegger å kutte 20-30 millioner kroner som en følge av fall i abonnements- og annonseinntektene. Det melder Journalisten.no.

- Halvert resultat i år
Kuttplanene kom fram under en arbeidsrettssak i Oslo tingrett tirsdag. DN vurderte å be om lukkede dører for å beskytte forretningshemmeligheter og fordi verken styret eller ansatte var informert om helt nye og miserable tall, ifølge Journalisten.no.

- Det var nedgang i både juni og juli, og trenden har fortsatt med tiltagende styrke i august. Fallet skyldes framfor alt sviktende annonseinntekter, men nå synker også abonnementsinntektene. Et estimat som er gjort tyder på at årets resultat kan ende på det halve av fjorårets. Fortsetter utviklingen er det fare for at DN-resultatet kan komme til å gå i null eller til og med minus neste år, fortalte DN-konsernets HR-direktør Synnøve Lund i tingretten.

Djuve: - Ambisjoner om å vokse
Administrerende direktør og ansvarlig redaktør Amund Djuve i DN forteller til Kampanje at inntektsfallet er større enn det avisens ledelse så for seg ved inngangen til 2014.

- Kan det komme enda større nedskjæringer dersom fallet fortsetter?

- Kommer an på hvor mye det faller, svarer Djuve kort.

- Må DN regne med lavere abonnements- og annonseinntekter fra papir og nett de nærmeste årene, eller har dere som mål å opprettholde eller øke inntektene ved å vokse på nettet?

- Vi har fortsatt ambisjoner om vekst, sier Djuve.

Les også: DN-opplaget faller

Les også: Tøffere for DN

Rekord i fjor - langt svakere i år
DN kunne bokføre sitt beste årsresultat på 13 år i 2013, takket være vekst i opplags- og annonseinntekter fra papir- og digitalutgaver. Avisen fikk et resultat før skatt på 102,1 millioner kroner, en økning på 20 prosent. Driftsmarginen endte på 13 prosent i fjor, mot 11 prosent året før.

Etter seks måneder i år hadde DN en omsetning på 340,4 millioner kroner, en nedgang på seks prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Avisen bokførte et overskudd på 39,9 millioner kroner, et fall på 31 prosent.

Ifølge HR-direktør Synnøve Lund kan altså DN-resultatet bli halvert i år sammenlignet med fjoråret og avisen kan gå i null eller med underskudd i 2015 dersom ikke kuttene iverksettes.