Eieren av næringslivsavisen Dagens Næringsliv (DN), NHST, legger torsdag ettermiddag frem sitt førstekvartalsresultat og tallene viser at selskapet som også gir ut DN.no og de globale publikasjonene Tradewinds, Upstream og Recharge gikk med underskudd i årets tre første måneder.

Brutto driftsresultat endte på 7,2 millioner og det var en forverring sammenlignet med tilsvarende periode i fjor da resultatet var på 1,9 millioner i overskudd. Konsernsjef Gunnar Bjørkavåg i NHST-konsernet sier bildet er brokete, men gleder seg over at inntektene i selskapet økte med to prosent til snaue 300 millioner kroner.

- Vi har omsetningsvekst og det skiller oss fra mange av våre konkurrenter, men vi hadde høyere ambisjoner. Det vi ser er at det er store variasjoner fra område til område, sier Bjørkavåg.

- Hvor er det skoen trykker aller mest?

- Mest krevende er det i annonsemarkedet, men samtidig opplever vi at vi tar markedsandeler. Også er det OK på opplag og veldig bra på digitalt opplag. Vi har også fått opp farten på inntektene i området Service, sier konsernsjefen.

Det er altså svakere resultater i hovedproduktet DN som er hovedårsaken til resultatforverringen i eierkonsernet NHST. Resultatet i Dagens Næringsliv isolert ble halvert og endte på 6,5 millioner kroner, ned fra tilsvarende resultat i fjor på 12,9 millioner kroner. Omsetningen i forretningsområdet falt med fem prosent til 164 millioner kroner, mot 173 millioner kroner i fjor på samme tid. NHST oppgir ikke tall på utviklingen i reklamemarkedet for DN-produktene.

- Det var først og fremst annonseinntektene som var tilbake og mye av fallet kom i mars. DN hadde en svært god start på året i 2013 med god vekst i særlig digitale annonseinntekter. Begynnelsen av 2014 har vært svakere. Digitalannonser er noe tilbake, mens papirannonseringen var betydelig bak fjoråret, heter det i NHST-rapporten.

Bjørkavåg kaller det en «marginal tilbakegang», men sier variasjonene måned for måned er store.

- Det er marginalt tilbake i forhold til i fjor og mer variasjon måned for måned enn i snitt. Utsiktene for andre kvartal ser mer OK ut, sier han.

Også opplagsinntektene, inkludert inntektene fra abonnementstjenestene til TDN Finans, var tilbake i første kvartal, heter det i rapporten. I mars lanserte NHST-konsernet en digital abonnementsordning for Dagens Næringsliv, kalt «DN+». I rapporten heter at denne lanseringen «ansees som meget vesentlig for DN og konsernet», men det oppgis ikke hvor store inntekter selskapet har fått gjennom sitt digitale abonnementssalg av DN+.

- Hvordan har lanseringen av DN+ vært?

- Den synes vi har gått fint. Vi har betydelig vekst i digitale abonnenter. Grunnen til at vi ikke forteller om hvor mange, er at det fortsatt er mange prøveabonnement der vi ikke vet konverteringsraten, sier han.

- Hva slags abonnementsprodukter kjøper leserne?

- Det er kombinasjonsproduktet som er det mest etterspurte.

2013 var ikke noe godt NHST-år med et overskudd på snaue ti millioner kroner. Selv om utsiktene i reklamemarkedet ikke er de beste, mener Bjørkavaag at 2014 skal gi bedre resultater.

- Jeg håper at vi skal få resultafremgang i år. 2013 var for dårlig til at vi ikke skal ha fremgang i år, sier han.