I forrige uke varslet Hans Geelmuyden i Geelmuyden.Kiese at han ville stille som kandidat til å bli styremedlem i PR-bransjeorganisasjonen KOMM. Samtidig varslet han at han, hvis han ble valgt, vil ta opp hvorvidt KOMM kan ha det omstridte PR-byrået First House som medlem.

- Hvis jeg blir valgt, vil jeg reise spørsmål om KOMM kan ha et medlem som First House. Men først skal First House få anledning til å redegjøre grundig både for saken og sitt syn på den, sa Geelmuyden til Kampanje.

Les mer: Geelmuyden åpner for First House-eksklusjon

Bakgrunnen var striden rundt hvorvidt First House driver en svertekampanje mot Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, på oppdrag for «kinesiske interesser», slik Aftenposten-kommentator Harald Stanghelle hevdet forrige uke.

På KOMMs årsmøte i går ble Geelmuyden valgt inn for to år, dermed ser en diskusjon om First Houses medlemskap ut til å bli en sak på førstkommende styremøte. First House har allerede sagt at de vil komme og redegjøre for «Kina-saken» på dette møtet.

Les mer: Avviser etikk-brudd

Opprettet etisk råd
I forrige uke sa styreleder i KOMM, Morten Woldsdal, også at styret ville foreslå for årsmøtet at det skulle opprettes et etisk råd bestående av en leder fra utenfor PR-bransjen, en advokat og en representant fra et medlemsbyrå. Tanken er at styret skal kunne be rådet om en vurdering i saker som har med etiske problemstillinger å gjøre. Årsmøtet vedtok tirsdag å opprette et slikt råd, bestående av følgende personer:

Kai Krüger Henriksen, Veidekke ASA (leder)

En Abelia-advokat (besettes av Abelia)

Trond Albert Skjelbred, NOR PR

KOMMs styre vil bruke rådet som et rådgivende organ i etikksaker, og både Etisk råds vurderinger og styrets konklusjoner vil bli offentliggjort. Eventuelle eksklusjoner vil bli besluttet av årsmøtet etter anbefaling fra styret.

- Etableringen av et Etisk råd vil føre til en klart forbedret behandling av etiske saker i KOMM. Ved at rådets vurderinger og styrets konklusjoner blir offentliggjort, vil det også bli full åpenhet rundt disse prosessene, skriver KOMMs styreleder Morten Woldsdal i en e-post til Kampanje.

Det nye KOMM-styret ser slik ut:

Morten Woldsdal, Leidar Consulting, leder (gjenvalg/1 år)

Anne Reed-Larsen, Involve!PR, medlem (gjenvalg/1 år)

Morten Pettersen, Burson-Marsteller, medlem (gjenvalg/1 år)

Jan Ottesen, Gambit H+K, medlem (ny/1 år)

Vibeke Hauge, Dinamo, medlem (gjenvalg/1 år)

Henriette Grønn, First House, medlem (gjenvalg/2 år)

Hans Geelmuyden, Geelmuyden.Kiese (ny/2 år)

Rolf Gjertviksten, Apeland (ny/2 år)

Preben Carlsen, Trigger (ny/2 år)