Onsdag la næringsminister Trond Giske frem Regjeringens nye reiselivsstrategi. Flere mener den er lite konkret, men at den peker i riktig retning når det gjelder markedsføring.

- Det mest konkrete i reiselivsstrategien er at Giske går inn for å rydde kraftig opp i antall destinasjonsselskaper. Dette er en overmoden sak. På grunn av at et mylder lokale og regionale aktører har kjørt sine egne strategier, har mye av markedsføringen som har vært gjort blitt pulverisert, sier reiselivsdirektør i Hovedorganisasjonen Virke, Hilde Charlotte Solheim, til Kampanje.

- Må koble salg og markedsføring
Lokaliseringsdiskusjoner og offentlig reiselivsbyråkrati har ifølge Solheim lagt en demper på resultatene innen norsk reiseliv. Hun har erfart at kommunegrenser preger diskusjonene snarere enn hva områder og regioner har å tilby. Ulike kommuner og aktører har hatt egne strategier. At Næringsdepartementet nå går inn for å utvikle reiselivet ut i fra markedsmessige muligheter og ved å merkevarebygge større regioner, er Solheim positiv til.

- Til nå har det vært et produsentfokus snarere enn et kundefokus. For utenlandske turister er det det samme om man reiser til Lom eller Skjåk. Derfor trenger vi en langt større distribusjon av bookbare pakker. Salg og markedsføring må kobles sterkere sammen, og kjøpsknappen må aldri være langt unna, sier Solheim.

Hun etterlyser samtidig at effekten av Innovasjon Norges markedsarbeid og felleskampanjer blir evaluert opp mot konvertering til salg på en helt annen måte enn i dag.

- Pen Norges-reklame er hyggelig, men vi trenger salgs- og markedsaktiviteter som virker, sier Solheim.

- Markedsføring er reiselivets akilleshæl
I fjor lanserte visitnorway.com en løsning som gjør det enklere å kjøre norske reiselivsprodukter. I den ferske reiselivsstrategien understreker Næringsdepartementet viktigheten av å videreutvikle denne løsningen, slik at enda flere produkter og tjenester blir tilgjengelig på et og samme sted. PR-strateg Bjørn B. Jacobsen i Republik Communications mener det ikke bør stoppe der.

- Norge og turisme er et sammensurium av slogans og brosjyrer. Derfor er det viktig at vi gjør som Visit Sweden. Nemlig samle de beste regionene og destinasjonene i en korg, videreutvikler disse til gode eksportmodne destinasjoner, sier Jacobsen til Kampanje.

Jacobsen forklarer at han hadde ventet en spenstigere strategi som gikk mer rett på sak, at Trond Giske stod frem som Turistministeren for Norges kanskje viktigste fremtidsindustri.

- Det gjorde han ikke. Dette er hyggelig lesning, men jeg spør meg hvem som skal ta dette videre? Som retningsviser er dokumentet bra, men det etterlater tomrom hvis noen spør; hva gjør vi nå da? Strategien legger opp til at ulike regioner og aktører skal samle seg i færre og større landsdelsselskaper når det gjelder markedsføring. Det er riktig og viktig, mener Jacobsen og legger til:

- Det er kompetansemangel på hele verdikjeden av markedsføring. Det er den største akilleshælen innen norsk reiseliv.