Styreleder i Telenor, Harald Norvik, redegjorde i dag for bakgrunnen for A-pressens salg av TV 2 og ryktene om helgens Giske-uttalelser og bråket som kom etter det mye omtalte nachspielet på Lorry.

Les også: - Kan angre på at jeg ble med på Lorry

En svært åpen Norvik kunne fortelle at han opplevde det som næringsminister Trond Giske la et «utilbørlig press» på Telenor om å ikke gjennomføre salget av TV 2 til danske Egmont.

- Jeg opplevde det som at en politiker la press på oss og at hvis vi solgte ville det få politiske konsekvenser, sa styreleder i Telenor Harald Norvik under pressekonferansen fredag ettermiddag.

Ville ha medie-exit
Til Kampanje sier Norvik at Giske var enig i den nye strategien til Telenor om å gå ut av medier. Tidligere denne uken kunne Telenor-direktør Kristin Skogen Lund fortelle at Telenor nå ønsket en exit fra medier og dermed også selge aksjene i A-pressen.

- Ønsket næringsminister Trond Giske seg at Telenor skulle gå ut av medier?

- Det har vi snakket om ofte og han er helt enig at vi kom oss ut av tv-produksjon i alle fall, sier Norvik.

- Er du da overrasket over at saken tar denne vendingen når dere først sier dere skal gå ut av medier også får kritikk for å selge TV 2?

- Jeg skjønner at han er fortvilet over at det blir solgt ut av landet når han synes det er så viktig at det ikke blir solgt ut av landet. problemet er som jeg har sagt før hva er alternativet når a-pressen og egmont inngikk den forkjøpsavtalen. hva er atlerntaivet er at vi ikke selger og konsekvensen av det er at A-pressen ikke har penger til å kjøpe edda og det er ikke i a-pressens interesse i hvert fall slik a-pressens styre har definert det, sier Norvik.

- Ingen ville ha Telenor
Ifølge Norvik sa Giske i møter med Norvik at «dette er primært Kulturdepartmentets ansvar», men at ha som tidligere kulturminister hadde et stort engasjement i saken. Etter at salget ble kjent mandag økte Giske kritikken og mente Telenor, LO og A-pressen solgte ut norsk «arvesølv» til utlandet.

- Jeg har stor respekt for Giskes synspunkt og at han mener det han mener. Jeg kunne godt likt en annen løsning. Men spørsmålet er: Er det noen alternativer og er det så farlig? De to tingene har vi diskutert, sier Norvik.

Styrelederen har samtidig problemer med å se hva som er så skummelt ved at TV 2 nå blir en heldansk eiet tv-kanal.

- Er det så farlig at Egmont blir eier og jeg vanskelig for å se hva som er så dramatisk med det og enda vanskeligere for å se hvilke alternativer som er når Egmont ville bruke sin forkjøpsrett. Alternativet er at Telenor eier det er det ingen som vil ha, sier Norvik.

Konsernsjef Jon Fredrik Baksaas vil ikke utdype hva som var den alternative løsningen man jobbet med var.

- Nei jeg skal ikke gå inn på detaljer har vært skrevet nok om alternative løsninger i avisartikler i ganske lang tid så jeg har ikke noe mer å tilføye der, sier Baksaas.

Jobbet med andre løsninger
Like fullt ble det i dag kjent at det på A-pressens styremøte 10. oktober i fjor høst ble informert om at enten skulle Telenor kjøpe TV 2-aksjene, ellers skulle TV 2 inn i det nordiske tv-samarbeidet Nordic Broadcasting. Dersom dette ikke lyktes, ville A-pressen beholde sine 50 prosent av aksjene, ifølge Aftenposten.

Konsernsjef i Telenor Jon Fredrik Baksaas var imidlertid sparsom med opplysninger om dette var et reellt alternativ.

- Dette var på et stadium i saken der saken er utvikling. Utover det har jeg ikke noe å tilføre, sier Baksaas.

Styreleder Harald Norvik sier et mulig kjøp av TV 2 aldri ble diskutert i Telenors styre.

- Dette var aldri noen diskusjon i styret i Telenor så dette var ingen avklart holdning i styret i Telenor. Mulig var dette et forhandlingstaktisk utsagn. Men det vet jeg ikke, sier Norvik.

På pressekonferansen ute på Telenors hovedkvarter ble det imidlertid slått fast at man jobbet med en annen løsning rundt A-pressen og TV 2.

- Det var primært en annen løsning man jobbet med, sier Norvik.

Hva denne løsningen var ble ikke kommunisert på dagens pressekonferanse, men det er grunn til å tro at dette sporet var det mye omtalte gigantselskapet Nordic Broadcasting, et superselskap som skulle inneholde alle de fire, nordiske tv-kanalene, betal-tv og tv-distribusjonsselskapet Canal Digital.

Les også: Telenor-exit truer ikke tv-gigant