For 19 år siden, søndag 26. august 1990, fikk Norge sine første to søndagsaviser i moderne tid. Dagbladet og Søndagsavisen, utgitt av Trondheimsavisa (tidligere kjent som Nidaros, kastet kortene etter få måneder) ble de første regulære avisene med søndagsutgave siden 1919. Hroar Hansen kom riktig nok på banen med SøndagSøndag allerede i 1984, men både avisen og utgiveren ble kasteløs i den norske avisbransjen. Dagbladet med daværende sjefredaktør Bjørn Simensen tok sine konkurrenter på senga søndagen i august 1990, men VG svarte allerede uken etter. Søndag er imidlertid aldri blitt den nye store avisdagen i Norge, slik mange avistopper forventet tidlig på 90-tallet.

I dag har Norge syv søndagsaviser, og VG er klart størst med et opplag 240.264 eksemplarer i gjennomsnitt i 2008. Siden oppblomstringen av søndagsaviser starten på begynnelsen av 90-tallet har flere aviser visnet.

I 2000 hadde Norge ni søndagsaviser med et samlet opplag på 940.753. I fjor hadde 10 søndagsaviser et samlet opplag på 812.435 eksemplarer.

Venter avisdød
Demokraten, Rogalands Avis, Telemarksavisa, Varden, Dagsavisen, Moss Avis og Fredrikstad Blad er blant avisene som har stanset sine utgivelser på søndager. Medieekspert Erik Wilberg, som er konsulent og førsteamanuensis ved Handelshøyskolen BI, tror det spøker for flere søndagsaviser.

- Ja, de vil sannsynligvis bli nedlagt én etter én, sier Wilberg til Kampanje.

Årsaken er at søndag er den dyreste dagen å produsere og distribuere avis, og annonseinntektene er minimale. Opplaget er også lavt sammenlignet med de beste dagene ellers i uken.

- Vi hadde ikke et modent marked for dette. I andre land har søndagsaviser vært en tradisjon i mange år. I Norge kom det for sent inntil Dagbladet brøt isen i 1990. Vi har en avistradisjon som ikke stimulerer søndagsavis – våre søndagsritualer var og er annerledes, og så kom jo utvidelsen av tv-universet i 1992. Nice to have – men ikke nødvendig er vel det som kan sies om søndagsaviser, sier Wilberg.

Les også: Legger ned VG7 - vurderer å kutte 35 årsverk

Les også: Legger ned søndagsavisen

Les også: Dagsavisen gir opp søndag

Helt fram til 1919 var norske aviser ute med søndagsutgaver. Da ble søndagavisene stanset av en lov som skulle forbedre arbeidervernet. Hensikten var å sikre avisbud og typografer én fast frikveld i uken. Bortsett fra at Aftenposten utga en spesialavis under vinter-OL i Oslo i 1952, var søndag en avisfri dag i 71 år.

Disse avishusene gir ut søndagsavis:

VG.

Dagbladet.

Aftenposten.

Bergens Tidende.

Drammens Tidende

Romerikes Blad.

Bergensavisen.