Skrevet av Helene Svendsrud i Singlot.
Hvis du er avhengig av å selge produkter, billetter, overnattinger eller andre type bookinger, er sjansen høy for at du bruker en ekstern løsning for nettbutikk eller bookinger. Hvis man ønsker å utvikle egen nettbutikk eller et eget bookingsystem blir det fort veldig dyrt, og mange eksterne eksterne løsninger fungerer godt for de fleste.
Det er derimot et vanlig problem at eksterne nettbutikkløsninger/bookingsystemer ikke gir mulighet for å legge inn dine egne sporingspiksler. Du risikerer dermed å ikke ha noen innsikt i viktige deler av kjøpsprosessen din, og i verste fall vet du ikke hvilke av annonsene dine som har fungert best.
Vi har sett altfor mange annonsører som går glipp av tusenvis av kroner ved å ikke tenke på sporing, eller ha feil oppsett. Kjenner du deg igjen? Her er tingene du bør ha kontroll på:
1. Kontroller mulighetene for sporing
Sjekk med leverandøren av løsningen du bruker hvilke muligheter de har for å legge inn sporingspiksler. Alle sosiale medier bruker sine egne sporingspiksler, og du kan lese mer om hvordan disse fungerer på våre bloggposter her (på engelsk).
Det er ingen skam i å bytte system hvis systemet du bruker ikke gir deg muligheten du trenger. Mange populære systemer, som for eksempel WooCommerce og Shopify, har gode sporingsløsninger og support som ofte kan hjelpe deg med sporingsoppsettet.
2. Finn ut hvilke steg i kundereisen du kan spore
Tenk på hva slags steg du kan spore i forkant før brukere forsvinner ut av hjemmesiden og over i bookingsystemet eller nettbutikken. På hvilket steg forsvinner brukerne over i den eksterne løsningen - er det når de legger noe i handlekurven, eller allerede når de begynner å se på produkter?
Et godt tips er å sjekke URLen - hvis du er på ditt eget domene, for eksempel på singlot.no/booking, kan du fortsatt bruke ditt eget sporingspiksel. Hvis domenet endrer seg til for eksempel booking.singlot.no, bør du passe på at sporingen fortsatt fungerer.
3. Bruk UTM-haler
Husk også alltid å bruke UTM-haler i annonsene dine og Google Analytics til å holde et øye med kjøpsprosessen. UTM-haler er en liten kodebit som legges til i URLen, og hjelper Google Analytics med å kjenne igjen hvor trafikken kommer fra. Selv om du kanskje ikke har mulighet til å legge inn sporingspiksler fra sosiale medier i den eksterne løsningen du bruker, hender det at de har mulighet til å legge inn sporing fra Google Analytics.
Høres dette komplisert ut?
19. mars er artikkelforfatter Helene Svendsrud kursholder når Kampanje arrangerer kurset "Få mest mulig ut av budsjettene dine på sosiale medier".