Natt til mandag norsk tid slapp tv-serie-produsenten og strømmekjempen HBO siste episode i sesong sju av «Game of Thrones». HBO-suksessen fikk bredbåndsnettet til å gløde utover mandagen. Trafikken inn til Telenors nett som innholdsdistributøren HBO bruker i det norske markedet, var cirka 40 prosent høyere mandag kveld målt mot samme tid på lørdag og 20 prosent mer enn på søndag. Det bekrefter Telenor overfor Kampanje.

Telenor er ikke i tvil om at årsaken til økningen var sesongens siste episode av «Game of Thrones». Vanligvis observerer Telenor mest trafikk på strømmetjenester på søndager rundt klokken 21-22. Det er beste sendetid blant nordmenn for å se film og serier hos Netflix, HBO og TV 2 Sumo.  

- Godt innhold er en sterk trafikkdriver
- Vi kjenner «Game of Thrones» som en veldig populær serie som har blitt en stor snakkis i Norge. Derfor er det ikke uventet at trafikken steg til nye høyder under sesongavslutningen  mandag kveld, sier Birgit Bjørnsen, leder for TV og bredbånd i Telenor Norge, til Kampanje.

Hun forteller at serier som «Game of Thrones» og annet attraktitv innhold er viktig for Telenor.

- Godt innhold er en sterk trafikkdriver i Telenors landsdekkende bredbåndsnett og blir stadig viktigere for å vinne kampen om seernes gunst.  «Game of Thrones» har over tid fått godt fotfeste blant norske seere og regnes av mange som flaggskipet til HBO, sier Bjørnsen. 

Totaltrafikken for hele bredbåndsnettet var ikke høyere mandag enn søndag. 

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Vil tilby kundene attraktivt innhold: - Godt innhold er en sterk trafikkdriver i Telenors landsdekkende bredbåndsnett og blir stadig viktigere for å vinne kampen om seernes gunst, sier sier Birgit Bjørnsen, leder for tv og bredbånd i Telenor Norge.

Sport gir kraftige byks
Telenor registrerte også trafikkutslag i Telenors/Canal Digital Kabels tv-portal T-We-løsning:

- Hver eneste mandag siden sesong sju ble sluppet registrerer vi opptil en dobling i antall seere på C-More i T-We appen sett mot en vanlig dag. Dette gjelder både på mobil og nettbrett, sier Bjørnsen.

Basert på målingen fra mobilnettet i går kveld påvirket «Game of thrones» trafikken i liten grad. Ettersom flertallet av kundene laster ned eller streamer, velger de ifølge Telenor tidspunkt for å se episoden selv. Dette gjør at aktiviteten sprer seg en god del i tid og dermed vil det i mindre grad synes i mobilnettet. Erfaringer siste årene viser også at det som regel er hendelser som skjer direkte, særlig storkamper i fotball under EM og VM og neglebitende stafettøvelser under OL, som gir kraftige byks i datatrafikken i mobilnettet.

HBO: - 76,5 prosent flere seere
Amerikanske HBO er ordknappe om konkrete seertall for sine serier, men serieprodusenten bekrefter at interessen for  «Game of Thrones» er skyhøy.

- Sesong sju slo nye sesongrekorder da den hadde premiere 17. juli. Denne sesongen har hele 76,5 prosent flere seere enn forrige sesong på HBO Nordic. Dette er tall basert på de fem første dagene etter sesongpremieren i juli, forteller Isabell Langvatn Goren i HBO Nordic til Kampanje.

- Kan dere røpe noen konkrete seertall?

- Nei, vi går ikke ut med tall, men jeg kan bekrefte at det er en enorm interesse for «Game of Thrones», sier hun.

HBO Nordic ønsker ikke å kommentere seertall for mandag da siste episode ble lansert.

Rammet ikke tv-kanalene
Tv- og radiosjef Morten Wiberg i mediebyrået Carat har gjort et dypdykk i tv-tallene for de seks mandagene HBO har lansert episodene siden sesongpremieren i juli – og de påfølgende dagene etter episodeslippene. Han kan ikke se at «Game of Thrones» har rammet seingen på lineære kanaler i nevneverdig grad, det vil si kanaler som NRK, TV 2, TVNorge og TV3.

- Dagens seermåling, Tv-meteret, teller ikke seere som bruker strømmetjenester, men den har en egen kategori som heter «Uspesifisert annen bruk». Denne kategorien omfatter bruk av for eksempel Netflix, HBO og YouTube. Når vi sammenligner mandagene HBO har sluppet «Game of Thrones»-episodene med øvrige hverdager, så ser vi ingen store utslag på den vanlige lineære tv-seingen. Seingen ser ut til spre seg utover lanseringsmandagene og videre utover uken. Med andre ord er denne seingen ganske lik fra dag til dag, forteller Morten Wiberg, som presiserer at han ikke har sett på den siste mandagen.

- Strømming vokser
- Men det er ingenting som tyder på at siste episode av «Game of Thrones» påvirker tv-seingen på de vanlige lineære kanalene mandag kveld, men det er likevel ingen tvil om at den lineære tv-seingen går ned og at strømming vokser generelt sett, sier Wiberg til Kampanje.

Fra 1. januar neste år vil den nye tv-undersøkelsen fange opp all tv-seing, uansett plattform. Men de amerikanske gigantene omfattes ikke av undersøkelsen.