Hans Geelmuyden fillerister Innovasjon Norge i sin blogg på PR-byråets nettsider mandag.

«De tre siste årene har Innovasjon Norge kastet 859 millioner gründerkroner ut av vinduet. Det er en skandale!», skriver Geelmuyden.

- De tre siste årene har Innovasjon Norge brukt 859 millioner på ulike gründersatsinger. Gitt at Statistisk sentralbyrå (SSB) har rett i at pengene ikke har gitt resultater, er pengene bortkastet. Det er skandaløst, utdyper Geelmuyden overfor Kampanje.

Tok stikkprøver
SSB har ifølge Geelmuyden sammenlignet en gruppe gründerbedrifter som har fått støtte, med bedrifter som ikke fikk. Det ble ikke funnet signifikant effekt på verdiskapning eller produktivitet, og relativt svake positive effekter på antall ansatte og salgsinntekter.

Han forteller til Kampanje at bakgrunnen for kommentaren var at Geelmuyden Kiese er en av 12 finalister i «EY Entrepreneur of the year 2016», en pris som Ernst og Young deler ut tirsdag. Geelmuyden sjekket om noen av finalistene hadde fått hjelp fra Innovasjon Norge.

- Jeg spurte de 11 andre finalistene i «EY Entrepreneur of the year» hvilken rolle Innovasjon Norge har spilt for dem. Ni svarte. Bare én svarte at bedriften har fått hjelp fra Innovasjon Norge. Selv har jeg heller aldri vært i kontakt med Innovasjon Norge. Min lille stikkprøve bekrefter det samme som en SSB-undersøkelse dokumenterte i vår. Byrået sammenlignet en gruppe gründerbedrifter som fikk støtte, med bedrifter som ikke fikk. Det ble ikke funnet signifikant effekt verken på verdiskapning eller produktivitet. På denne delen av mandatet sitt leverer altså Innovasjon Norge svakt, sier Geelmuyden til Kampanje.

Les også: - Hadde jeg ikke ringt til Stordalen, hadde vi ikke doblet omsetningen (abonnement)

- Står fremst i innovasjonssirkuset
Geelmuyden skriver at det skyller «en innovasjons- og gründerbølge over landet». Han har bitt seg merke i hvilken rolle Innovasjon Norge og toppsjef Anita Krohn Traaseth har tatt.

«Fremst i innovasjonssirkuset står Anita Krohn Traaseth og Innovasjon Norge. Hun skal ha ros både for velutviklet evne til å promotere seg selv, og for å sette innovasjon og gründerskap på dagsordenen», skriver Geelmuyden

Det er det nærmeste man kommer noe som minner om skryt av Traaseth og Innovasjon Norge i PR-veteranens blogg.

«I den grad Innovasjon Norge spiller en rolle, måtte det være for utvikling av næring i distriktene, og i noen grad ved å støtte forskningsprosjekter i etablerte virksomheter. Jeg utelukker heller ikke at utekontorene kan lette markedsadgang for eksportbedrifter i en startfase. Ingenting tyder på at Innovasjon Norge foreløpig har funnet verken mandat eller form».

- Sterkere enn gudstroen
Til Kampanje sier Geelmuyden dette:

- Troen på offentlige løsninger er sterkere enn gudstroen her i landet. Jeg har ingenting imot offentlig sektor, men når det kommer til vekst og innovasjon ligger privat sektor noen lysår foran. Hvorfor kan vi ikke la forvaltningen forvalte, og næringslivet gjøre forretning? Hvorfor må vi blande kortene? Det ligger ingen automatikk i at en organisasjon som heter Innovasjon Norge kan noe om innovasjon. Det har formodningen mot seg at en offentlig etat skal klare å kåre fremtidens vekstvinnere og vekstbransjer. Innovasjon Norge bør jobbe med å forvalte vedtatt politikk, blant annet distriktspolitikk. Der er jeg sikker på at Innovasjon Norge gjør en god jobb.

Han stusser på Anita Krohn Traaseth og Innovasjon Norges posisjonering.

- Det interessante er at Krohn Traaseth velger å profilere Innovasjon Norge på det området hvor organisasjonen leverer dårligst, nemlig innovasjon og gründervirksomhet, sier han.

- Har mottatt flere millioner
Kampanje har bedt administrerende direktør Anita Krohn Traaseth om kommentarer. Hun viser til uttalelsen som Pål T. Næss, leder for Innovasjon Norges gründerdivisjon, har skrevet i kommentarfeltet på Hans Geelmuydens blogg. Han beskriver Geelmuydens kommentar som «eventyr».

«Var det virkelig så at Ernst og Young og vi i Innovasjon Norge har så forskjellige syn på hva det vil si å være en god entreprenør? Var det slik at Innovasjon Norge ikke har effekt og var det virkelig sant at kun ett av selskapene hadde mottatt hjelp fra oss? Jeg kan raskt røpe at svaret er «nei, nei og atter nei». Et raskt søk i våre databaser forteller oss at minst halvparten av de 12 finalistene har benyttet seg av våre tjenester de senere årene. Ja faktisk har flere av dem mottatt flere millioner og det er nok en grunn til at du treffer dem i morgen. At de kanskje ikke skryter av dette selv er mulig – eller du får spørre dem om de misforstod spørsmålet ditt. SSB har også funnet gode effekter av Innovasjon Norges virksomhet, bare sjekk fakta i årsrapporten vår. Men du har rett – vi har ikke vært innom alle. Vårt mandat er ikke å støtte selskaper som har enkel tilgang til privat kapital slik du skriver at du har. Det er nok derfor ikke du er i vår kundebase. Så får vi håpe ikke det er grunnen til din blogg i dag», skriver Næss.