Aller og Dagbladet var det første norske mediehuset som inngikk et samarbeid med Facebook på deres publiseringsplattform Instant Articles. Det ble kjent da Facebook inviterte norske og nordiske medietopper til en samling i London i slutten av januar, der de fikk mulighet til å bli med på betatestingen av tjenesten.

Andre mediehus har valgt å vente med å gi seg i kast med nyvinningen, som skal gi en bedre leseropplevelse på bekostning av trafikk inn på nettavisenes egne plattformer.

Les mer: - Facebook svarer ikke godt nok om sensur

Foreløpig er det Dagbladets meningsinnhold som har blitt publisert på Instant Articles. Det skyldes blant annet at dette formatet byr på minst arbeid å formatere.

- Når vi legger inn nyhetsartikler må vi gjøre mer med formatene. Det kan være krevende, uten å strippe artiklene helt, sier digitaldirektør Stephan Granhaug i Aller.

Men nå utvides satsingen til nyhetsartikler.

- Vi har satt oss som mål å evaluere etter at vi har hatt én million sidevisninger på Instant Articles, men det er bare mobiltrafikk via Facebook-appen som går inn til Instant Articles, så for å få litt mer fart tester vi med de enkleste nyhetssakene, sier digitalredaktør Jan Thoresen i Aller Media.

Førsteinntrykket er ikke avskrekkende, mener han.

- Det ser lovende ut for annonseinntektene. Det har ikke gitt synlige effekt på trafikken, og hypotesen om at artiklene blir mer delt, har vi ikke sett noe til.

Lot Facebook selge annonser
Aller har foreløpig valgt å la Facebook ta seg av annonsesalget, fordi det er enklest, men vil koble på eget annonsesystem etter hvert. Det betyr at Facebook har forsynt seg av en andel av salget, men likevel:

- Vi ser nettosummen, og den er hyggelig den, sier Thoresen.

De understreker at de fortsatt er tidlig i prosessen og at en konklusjon ligger fremover i tid.

- Dette er et nytt produkt og fortsatt er et eksperiment. Instant Articles er ikke et kjent produkt i markedet for brukeren ennå, sier Granhaug.

Én av Allers innsigelser så langt har vært at leserne må ut av artikkelen og tilbake til nyhetsstrømmen for å kommentere det hun har lest.

- Det tok vi opp med Facebook på møtet og de har sagt at de jobber med det. Vi må huske på at Instant Articles fortsatt er i beta for Facebook og at det er under konstruksjon, sier Thoresen.

TV 2: - Vi er klare
TV 2 er blant de andre mediehusene som nå skal starte eksperimenteringen med Instant Articles.

- Vi er klare for å ta dette i bruk og kommer til å gjøre tester, men vi er usikre på hvor stor effekt det vil ha på trafikken, sier TV 2.no-redaktør Bård Espen Hansen.

- Hvorfor det?

- Hovedbegrunnelsen fra Facebook har vært å forbedre brukeropplevelsen, og særlig i USA tar det uforholdsmessig lang tid å laste nyhetssaker på Facebook. Det problemet har vi ikke i Norge med bredbånd og godt utbygd 4G-nett.

- Hvilket stoff vil dere legge ut?

- Så langt har vi ikke kommet ennå.