Navn: Aleksander Hetland

Alder: 40

Stilling: Påtroppende byråleder i reklamebyrået Smeh, som blir et søsterbyrå til Storm Communications

- Hvor går årets ferie?

- Italia, Lofoten og  Spania.

- Hvordan er det å starte et reklamebyrå i en tid når hele reklamemarkedet bremser opp?

- Det er faktisk helt bevisst. Det viktigste for å lykkes er å få inn de flinkeste folka som stort sett er enklere i nedgangstider. I tillegg har kundene enda større fokus på å maksimere ROI’en av markedsinvesteringene sine, som igjen gjør at flere er åpne for nye samarbeidspartnere for å skape økt effekt. Sett ut ifra de signalene vi har fått til nå virker det som at begge antakelsene stemmer godt.

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?

- Nicolay Tangen virker både vis og reflektert på det aller meste, også utenfor business. Michael Jordan er en barndomshelt med et unikt vinnerinstinkt, som har skapt utrolige resultater i både idrett og næringsliv. Jeg runder av med Oprah som har en veldig interessant historie, og kan samtidig hjelpe meg å styre samtalen. Vi drar på hytta på Hvaler, mitt absolutte favorittsted, slik at jeg også kan føle meg litt på hjemmebane i det store selskapet. Tangen med sin kokkebakgrunn bestemmer mat og drikke, slik at jeg samtidig får lært og smakt noe nytt der også.

- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

- Det er viktig at vi tar avstand fra Russland nå, men jeg har nok mer tro på sanksjoner fra myndighetene enn at folk skal holde seg oppdatert på eierstrukturen bak alle varene i handlekurven. Det finnes mange måter å støtte Ukraina direkte, som antakeligvis går en lengre vei.

- Hva er årets PR-flause så langt i år?

-  Man kommer seg nok ikke unna solbrillefadesen her. Det blir interessant å se episoden opp mot kommunevalget i høst.

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill og ikke bruk Chat GPT til å svare på dette spørsmålet)?

- Om de skal gripe inn akkurat nå er jeg usikker på, men de må ha en viss kontroll på utviklingen for å lage smarte reguleringer og sikre at verktøyene brukes for å gange befolkningen. Ser man seg litt tilbake på utviklingen av tech og hvordan blant annet søk og sosiale medier kommer tettere og tettere på livene våre, har nok ikke myndighetene hatt tilstrekkelig kjennskap og kunnskap på hvordan dataen og informasjonen deles. Det er for eksempel vanskelig for individer å sette seg inn i det juridiske når man laster ned en ny app, og her er vi avhengig av at myndighetene beskytter oss. Det samme gjelder for kunstig intelligens, tenker jeg.

- Bør norske medier være til stede på TikTok?

- Jeg tror de vil tape ut på å ikke være der målgruppen deres er. Samtidig er det ikke dumt å ha litt mer redaksjons-kuratert innhold på de plattformene heller.

- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

- NRK har en unik mulighet til å gi oss de viktigste sakene og historiene uavhengig av hva som klikker best til enhver tid. Jeg skulle derfor ønske at de i enda større grad gav oss mer bredde og dybde i det de publiserer fremfor å tenke/kjøpe seg til markedsandeler mot de kommersielle kanalene.

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?

- Jeg har nok blitt mer bevisst og det tenker jeg er en god ting. Samtidig ser man flere tilfeller der en liten gruppe på sosiale medier kan få en uforholdsmessig stor og avgjørende stemme, uten at de nødvendigvis har satt seg ordentlig inn i saken. Jeg tror det er en pendel som naturlig svinger frem og tilbake på hvor strenge vi er med de som uttaler seg. I lys av dette er det spesielt viktig for bedriftene å ikke være for raske til å ta avgjørelser basert på kommentarfelt og tweeter, selv om ting kan være ubehagelig å stå i. Eksempelvis lanserte vi en rekrutteringskampanje for McDonald’s i vår som fikk mye refs i starten, men i tiden som fulgte var det flere og flere som forsvarte kampanjen og mente at vi rørte borti noe viktig. McDonald’s valgte å stå i det, og fikk til gjengjeld flerdobling av antall søkere.

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?  

- Jeg vil gjerne lese litt mer om hva som ligger bak prestasjonene hans. Han fremstår overmenneskelig i dag, men hva som ligger bak av arbeid, tilnærming og innstilling tror jeg at mange, inkludert meg selv, kunne ha lært mye av.

- Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?  

-  Du snakker med en som i en årrekke hadde speedo som arbeidsbekledning, så jeg er ganske så liberal der.