I Nordeas nye kampanje «Ca. voksen» lanseres fem videoer som handler om å bli voksen. Noen av filmene inneholder privatøkonomiske tips, andre skal demonstrere hvordan livet som ungdom er.

En av videoene, «Demanification», har skapt reaksjoner. I videoen møter vi fire stykker, to gutter og to jenter, som bor sammen i et kollektiv. Jentene fremstår som fascinert av en av guttene (Uffe), men ser på den andre (Even) som kun en venn, og behandler han derfor som en venninne. Videoen bygger opp til et bristepunkt hvor Even formidler hvor frustrert han er over å ha havnet i «friendzone» hos jentene.

Karakteren sier blant annet: «Nå skal jeg konstantere en ting, jeg er også en mann sånn som Uffe, jeg liker også jenter (…). Jeg vet ikke om dere forstår det her, men dere avmaskuliniserer meg om jeg frarøves muligheten til å potensielt en eller annen gang ha sex med dere. Ved at dere friendzoner meg er ikke dette lenger et gjensidig sosialt forhold».

Flere har reagert skarpt på filmen:

Se videoen her:

- Dette er fiendtlig mot både kvinner og menn
Oda Rygh, journalist i dagbladets debattavdeling, er blant dem som har reagert på reklamen.

- Hva fikk deg til å reagere?

- Det er ideen om at dersom en kvinne er venn med deg og ikke gir deg mulighet til å ha sex med henne, er det ikke et sosialt likeverdig forhold. Det sier de rett ut i reklamen. Det er jo en holdning til kjønnsrelasjoner som ikke helt holder mål. Det er både kvinnefiendtlig og mannefiendtlig.

Hun legger til:

- I tillegg til dette fremstiller de en gutt som har voksenevner og forholder seg til voksenting som mensen og kan dekke på bordet, som rar. Det er også slemt mot menn. De fleste gutter er i stand til å ha normale venneforhold. Selv tenåringer, ja tenk!

Artikkelen fortsetter etter bildet.

Reagerte: Oda Rygh jobber i Dagbladet, og er en av flere som reagerte på Nordeas kampanje.

Rygh sier videre at ideen om friendzone er litt ekkel fordi det handler om noen menns innbilte rettigheter til kvinners kropper som hun ikke liker.  

- Akkurat den der er man borti litt for ofte på de litt for mørke sidene på internett, og det skal man være litt bevandret i for å vite. I kraft av jobben min så er jeg der, og vet det.

- Ikke en trøstepremie i et spill om sex
Stipendiat, forfatter og skribent Kristian Bjørkelo har blant annet skrevet om Pick Up Artists - en gruppe menn som tror de kan trikse seg til å komme ut av friendzonen ved spekulative metoder, og stiller seg bak Rygh.

- Nordea prøver åpenbart å spille på en gjengs oppfatning i en del miljøer om at menn som er for snille og greie blir plassert i «the friendzone», eller vennesonen, og at dette er en straff for at de ikke er maskuline nok eller for ettergivende overfor jenter. Det virker ikke helt som om Nordea har tenkt helt gjennom dette, eller at dette konseptet er omstridt, særlig i Norge der likestillingen står sterkt, sier han.

- Kjønnsrollemønsteret de formidler er helt klart gammeldags, det blir fremstilt som umandig å dekke på bordet eller oppføre seg naturlig rundt jenter, det kan hevdes at det motsatte er sant.

Han forklarer nærmere hva begrepet «friendzone» egentlig betyr.

- Ideen om «the friendzone» er noe unge gjerne kjenner seg igjen i, de opplever at de ikke møter den ønskede responsen eller oppmerksomheten fra det motsatte kjønn. Dette overser jo det faktum at man ikke har krav på denne oppmerksomheten, det er ikke slik at alle mellommenneskelige relasjoner mellom menn og kvinner handler om sex. Vennskap er ikke en trøstepremie i en sport der sex er den egentlig premien. Ideen om vennesonen er nettopp en idé om en slik sport. Det er ikke sånn at vennskap er uønsket, og det er heller ikke sånn at vennskap utelukker sex, om det var det som skulle være målet.

Nordea: - De fleste er kjempefornøyde
Markedsdirektør i Nordea, Pål Sprakehaug, forsvarer filmen.

- «Ca. voksen» er et content marketing-initiativ som tar for seg tema innen privatøkonomi. Vi gjør dette som bank fordi vi ønsker å gi de unge kunnskap om økonomi i en kontekst de kjenner seg igjen i. Unge folk har en hektisk hverdag, og det er ikke alltid de har tid til å innta denne kunnskapen. Men ved å presentere økonomi på deres premisser, på de plattformer de er, deriblant sosiale medier, håper vi at vi kan bidra til at de får mer kunnskap om privatøkonomi og gjøre dem rustet til å ta bedre, økonomiske valg, sier han til Kampanje.

- Hva tenker du om reaksjonene på Twitter?

- Vi har sett at det har vært noen reaksjoner. Det skjer når noe legges ut og promoteres i sosiale medier, og det er vi helt komfortable med. At ikke alle liker alle episodene er vi også komfortable med. Det vesentlige her er at vi skaper et enormt engasjement. De aller fleste er kjempefornøyd og tagger venner og bekjente, sier han.

- Det er en enkeltepisode fra en av filmene som har blitt debattert fra mandag kveld til tirsdag. Det er bare på Twitter dette har skjedd, legger han til.

- Har det noe å si at det bare er på Twitter?

- Nei, men engasjementet er primært på Facebook. Det har kommet noen kommentarer rundt denne tematikken, og det er overkommelig for vår del.

Sprakehaug sier videre at «friendzone» er et begrep som målgruppen bruker selv.

- MTV har også en serie som heter det. Det er litt uklart hvordan folk har tolket dette, men vi har på ingen måte ment at dette skulle oppfattes som kjønnsdiskriminerende i det hele tatt, om det er det du sikter til.