Navn: Mani Hussaini

Alder: 35

Stilling: Stortingsrepresentant (Ap)

Aktualitet: Hadde nylig en kronikk i VG der Hussaini oppfordret til en debatt om influenceres samfunnsansvar. 

- Hvor går årets ferie? 

- I år er vi hjemme i Norge. Vi har to småunger og grøsser av tanken av flyplasser, flyturer og stappfulle og varme hotellresepsjoner. Respekt til småbarnsforeldre som orker det, men vi blir igjen i Norge. Dessuten er Norge fantastisk flott om sommeren, i iallfall hvis det er noen solglimt her og der. 

- Tidligere denne måneden hadde du en kronikken på trykk i VG der du mener at unge utsettes for enormt press for å kjøpe dyr og usunn mat og drikke, og at influencere burde ta mer samfunnsansvar for hvilke «uvaner» de fremmer. Er det ikke annonsørene og ikke influencerne som må være den samfunnsansvarlige?

- Alle har selvfølgelig et samfunnsansvar, likevel mener jeg at de som lever av å reklamere og promoterer ulike produkter bør i større grad reflektere over egen makt og innflytelse. Noen influensere har enorm påvirkningskraft på barn og unge og det er vel derfor de får tilbud om å lansere eller få produkter kalt etter seg. Det selger! Fedme og fattigdom er to økende samfunnsproblemer i Norge, da bør klokkene hos noen av landets største og mest innflytelsesrike influensere begynne å ringe.   

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere? 

- Jeg tar med Volodymyr Zelenskyj, Jens Stoltenberg og Vladimir Putin på Bø sommarland. Etter en hel dag med bading, sklier og andre vannleker spanderer jeg hamburger og pommes frites med ekstra stor brus på hele gjengen. Deretter setter jeg de tre til å løse krigen i Ukraina og få Putin til å gi seg. Jeg tror alle har godt av å ha det litt gøy i blant. Man blir kanskje også litt mer løsningsorientert.

-  Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

- Ja, det går an. For det første er Freia norsk og blir produsert på Rødeløkka i Oslo. For det andre er det den internasjonale eieren av Freia som har næringsvirksomhet i Russland. En dirkete konsekvens av det søkelyset Mondelez har fått skal nå virksomheten i Russland skaleres ned og skilles ut. For det tredje har boikott som virkemiddel størst effekt når veldig mange blir med på det. Norge følger EUs sanksjonslister. Det er svært virkningsfullt, og enn så lenge står ikke Mondelez der.

 - Hva er årets PR-flause så langt i år?

 - Det er vel uten tvil Bjørnar Moxnes sin håndtering av solbrilletyveriet. Håndteringen kan karakteriseres som ABC-i-hva-man-IKKE-skal-gjøre-hvis-man-blir-tatt-med-buksene-nede.  

-  Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill ikke bruk ChatGPT til å svare på dette spørsmålet)?

- Ja, men det bør gjøres på en måte som ikke hindrer oss å bruke de mulighetene kunstig intelligens kan gi. EU jobber nå med ulike regulereringer som nettopp skal bidra til det. I mellomtida håper jeg vi får mye mer forskning på KI, og samtidig diskutere hvordan norsk rett skal tolkes i lys av KI.

- Bør norske medier være til stede på TikTok?

- Nei, den eies og drives av en autoritær, udemokratisk og totalitær stat.

 - Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

- Er det lov å si mer av alt? Vi er storforbrukere av NRK. Særlig gamle barnetv-klassikere som kona mi vokste opp med. Barna og jeg er hekta.

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig? 

 - Jeg tror vi er inne i en tid hvor det er i ferd med å snu. Tesen om at man må holde kjeft for å ikke såre eller krenke andre er i ferd med å forvitre, og det er bra. I dagens moderne samfunn hvor vi har tilgang på uendelig med kunnskap bør ikke ytringsfriheten begrenses, den bør utvides. Jeg skjønner at en del ikke orker å ytre seg, men hvis vi som den store majoriteten holder kjeft, blir debatten styrt av ytterkantene og ytterliggående krefter. Det kan igjen skape et polarisert samfunn, og det bør vi unngå

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese? 

- Haha, det er mye, og jeg har sannsynligvis lest alle. Altså vi har verdens beste spiss. Han er på alles lepper. Vi må bare nyte det og sole oss i glansen og suksessen hans. Så håper jeg han og landslaget tar oss til et mesterskap snart. Det kan være den Haaland-saken jeg savner å lese.

- Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?

- Kommer an på hvor man jobber. På Stortinget er det no-go. Jeg prøvde meg på shorts på jobb da det var over 30 grader i juni. Jeg ble blikka. Dagen etter tok jeg på meg beige chinos og hvit linskjorte. Ingen reagerte. Skjønner ikke hvorfor Robbie Williams ikke liker den norske sommeruniformen.