Lars Helle kom til Aftenbladet som sjefredaktør 1. januar 2012, men i en pressemelding fra Schibsted heter det nå at Helle vil gi seg i løpet av høsten. Nyheten ble sluppet på  et allmøte i Aftenbladet torsdag morgen.

- Mediebransjen og Stavanger Aftenblad har vært gjennom store endringer mens jeg har hatt denne stillingen. Likevel har det vært både en fest og et privilegium å få lede Rogalands viktigste nyhetsmedium i disse årene. Aftenbladet er også en kulturbærer og en svært viktig debattarena, som det har vært en glede å være med på utviklingen av, sier Helle i en pressemelding. 

Han mener det passer fint å overlate stillingen til andre nå. 

– Ved årsskiftet ville jeg ha vært her i ti år. Det er sunt med fornyelse. Selv er jeg 58 år og syns dette er riktig tidspunkt å slutte på dersom jeg skal gjøre noe annet i livet. Dessuten slutter jeg på et tidspunkt der ting går bra og det er god tone mellom eiere, ansatte og meg, sier han.

Helle har ikke noen annen stilling i ermet og vet ikke hva han skal gjøre når aftenbladperioden tar slutt. Han skal heller ikke over i en annen stilling i verken aftenbladhuset eller Schibsted.

- Jeg er motivert for å prøve noe annet, sier han og uttrykker spesiell tilfredshet over at Stavanger Aftenblad har kommet langt i den digitale transformasjonen og i utviklingen av den agendasettende journalistikken. Jeg har vært heldig som har hatt et så sterkt lag med journalister og andre dyktige kolleger rundt meg. I tillegg har det vært fantastisk å være på innsiden i Norges største og beste mediekonsern. Schibsted er en seriøs og god eier, som er i front på mange områder. Jeg har fått være deltaker i en rekke av disse framgangene, sier Helle.

- Avismarkedet er preget av positivitet
Helle sier til Kampanje at det selvfølgelig er vemodig å slutte, men at det samtidig «er en ting han er ganske komfortabel med». 

-  Det er jo ikke en overraskelse for meg, jeg har tenkt på dette lenge. Ting er avklart og jeg slutter i avisa i en god periode journalistisk, men jeg kommer til å savne folka og stemningen når store ting skjer, sier han. 

Helle sier at han ikke vet hva han skal gjøre videre enda, og at det «godt kan hende» at han er ferdig med mediebransjen. 

- Det er helt sant det jeg har sagt. Det jeg har brukt tid på i denne tankeprosessen er å tenke på om jeg skal bli eller slutte, og å gjøre best mulig innsats for Stavanger Aftenblad. Etter sommeren og utøver høsten skal jeg tenke over hva jeg skal videre -  det kan være i bransjen eller utenfor bransjen, sier han. 

- Hva slags tilstand er det norske avismarkedet nå? 

- Akkurat nå er det norske avismarkedet preget av mye positivitet, mye vekst og mange viktige og initiativer. Rett og slett en drive over hele markedet. 

- Det handles aviser over en lav sko – nylig kjøpte Amedia Nationen, og Schibsted kjøpte flere lokalaviser i Stavanger i går. Et dette bra for mediemangfoldet, eller fører det til mer ensretting?  

- Det er nødvendig for mediemangfoldet. I den digitale verden vi er i, er alle norske mediehus små, og det er tross alt et enormt bra mediemangfold i Norge. Det er heller ikke slik at to mediehus i samme konsern går i takt. 

- Har tatt Stavanger Aftenblad til et nytt nivå
Styreleder i Stavanger Aftenblad, Øyulf Hjertenes, sier en epoke er over når Helle går ut dørene i mediehuset for siste gang.

– Lars Helle har tatt Stavanger Aftenblad til et nytt nivå. Han har løftet nyhetsjournalistikken og den undersøkende journalistikken, samtidig som han har ledet Aftenbladet gjennom en digital forvandling de siste ti årene, sier Øyulf Hjertenes.

Stavanger Aftenblad har i dag flere digitale abonnenter enn papirabonnenter, og mediehuset er i vekst.

- Samtidig leverer Aftenbladet strålende journalistiske prosjekter på løpende bånd. Det er en stor prestasjon, sier Hjertenes.

Han mener Helle har vært en klok, fremsynt og tålmodig sjefredaktør, 

- Han har hele veien vært en frontkjemper og fanebærer for journalistikken. På vegne av styret vil jeg takke Lars Helle for innsatsen og for resultatene han har skapt over snart ti år som leder for Aftenbladet, sier Hjertenes.

Arbeidet med å rekruttere ny sjefredaktør for Stavanger Aftenblad starter umiddelbart. Lars Helle vil stå i stillingen til erstatter er på plass i løpet av høsten 2021.