TV 2 ble for tre punkter i Vær Varsom-plakatens (VVP) regler om medienes troverdighet og integritet torsdag. Det var spillselskapet Kindred Group, som blant annet står bak spillmerkenavnet Unibet, som klaget TV 2 og talkshowet inn for PFU. Selskapet reagerte på at TV 2-profilene Thomas Numme og Harald Rønneberg var med i et reklamekampanje-lignende opplegg for Norsk Tipping med konseptet «Camp Grasrot». TV 2 påpekte i sitt tilsvar at dette var underholdning, og derfor noe som falt utenfor presseetikken, skriver Journalisten.no.

Det gikk ikke PFU, som er medienes eget klageorgan, med på.

– Det vi svarer er at dette også ligger innenfor presseetikken. Vi er ikke med på den utglidningen om at dette er utenfor. De skriver at dette er langt utenfor det journalistiske innholdet, sa generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund under saksbehandlingen torsdag, ifølge Journalisten.no.

Les også svaret fra TV 2: Senkveld-gutta blandet reklame og journalistikk - TV 2 varsler oppvask

- Ekstra alvorlig
- Svaret fra TV 2 er så åpenbart preget av at de er i en presset situasjon. Jeg kan ikke tro på det de sier om at dette er 100 prosent journalistisk motivert. Det gjør meg trist at det er gått så langt, sa Eva Sannum, som representerer allmennheten i PFU.

Journalistrepresentant Liv Ekeberg viste til at TV 2s tilsvar heller ikke henger sammen med at programleder Harald Rønneberg selv har uttalt til Kampanje at Senkveld er et «veldig journalistisk drevet underholdningsprogram».

Ekeberg pekte også på programledernes dobbeltrolle som eiere av drøyt 20 prosent hver i selskapet Plan B, som ifølge sakspapirene har et eget reklamesamarbeid med nettopp Norsk Tipping.

- Det gjør det ekstra alvorlig at de som er redaktører og journalister i programmet ikke er åpne om rollene sine. Man kan mistenke dem for å la den kommersielle interessen deres påvirke hva de tillater av journalistisk innhold, sa Ekeberg, ifølge Journalisten.no.

Felt på tre punkter
TV 2 ble felt for brudd på god presseskikk på punktene 2.2 (uavhengig og integritet), 2.6 (skille mellom journalistikk og reklame) og 2.8 (skjult reklame og kommersiell innflyttelse) i Vær varsom-plakaten.

Her er finner du hele dokumentet for PFU-klagen.