5. mai går tv-bransjens store festkveld Gullruten av stabelen i Grieghallen i Bergen. Halvannen uke tidligere skal fagprisene deles ut på Chateau Neuf i Oslo. Nå er påmeldingen til begge prisene stengt, og prosjektleder Tina Jære Brandt teller totalt 580 påmeldinger.

I 2014 ble det sendt inn hele 750 påmeldinger, så det er ingen ny rekord. Det er også litt bak fjoråret, da det kom nærmere 600 påmeldinger.

- Jeg vil si at interessen for Gullruten er veldig stor, selv om vi hadde påmeldingsfrist midt i OL og det kom litt brått på for mange, ler Brandt.

- Det virker som om dette er veldig viktig for bransjefolk. Det er også veldig gøy at det kommer inn mange påmeldinger også i Fagprisen og at folk melder på alle disse dyktige fagpersonene som er i bransjen vår, fortsetter hun.

Humor vokser
Prosjektlederen mener også å se en trend med stadig flere egenutviklede programmer.

- Det speiler bransjen og det vi lager generelt. Det er fortsatt en del innkjøpte formater, men i alle kategorier er det stadig flere norskutviklede formater.

Hun trekker frem humorkategorien som spesielt trang.

- Humor har blitt en stor kategori som vokser jevnt og trutt. Den favner både sitcom og studiobaserte humorprogrammer, og der er det hard konkurranse, sier Brandt.

- Også nyskapning er en stor kategori med mange sterke kandidater, legger hun til.

I fjor var det «Vikingane» som vant Gullruten for beste humorprogram, mens kveldens gjeveste pris - hedersprisen - gikk til tv-bransjens suverene morgenfugl.

Les mer om fjorårets store vinner: Har stått opp 04:03 i 23 år - i natt fikk hun Gullrutens hederspris

Nykommere i bunken
Brandt finner flere nykommere blant produksjonsselskapene, som The Oslo Company og Anagram. Det er som vanlig NRK som er størst, både som produsent og kanal, etterfulgt av TV 2, Discovery og MTG på kanalsiden, men også VGTV og Aftenposten TV vil være med og kjempe om prisene i år.

Det gjøres ingen endringer i kategoriene i hovedprisen, men i Fagprisen deles prisen for beste klipp énkamera inn i to separate priser for beste klipp underholdning og beste klipp dokumentar. Dessuten er det nå mulig å melde på hele teamet i kategorien for flerkamera-produksjoner.

22. mars slippes årets nominasjoner.

- Nå skal i overkant av 150 medlemmer totalt på Gullruten og Fagprisen begynne å jobbe med å se og vurdere bidragene, så det blir spennende, sier Brandt.