For den som har sett på tv og hørt på radio den siste tiden, skal det mye til ikke å ha hørt Tommy Nilsson synge «Ôppna din dörr» i forbindelse med en stor reklamekampanje for DAB.

For den siste uken har den norske radiobransjen samarbeidet om en felles kampanje for det nye digitale radiotilbudet og i reklamefilmen som nå går på alle de store tv-kanalene viser NRK, Bauer Media og MTG frem drøyt 30 programledere fra kanaler som blant annet P4, P3, Radio Norge, P5, NRK P1, Radio1, NRK P1+, NRK Nyheter og NRJ.

Nå reagerer markedssjef i Radio Metro, Hilde Apneseth, kraftig på at NRK annonserer tungt for kommersielle radioaktører som P4 og Radio Norge og som markedssjef anslår hun verdien av denne annonseringen til «flere millioner kroner».

Slik svarer NRK: - NRK er pålagt å informere om DAB

- Kjører gratisreklame
Hun kaller det hele for «konkurransevridning på det groveste» og sender nå et brev til NRK og direktør for samfunnskontakt, Åshild Mathisen, i allmennkringkasteren der hun spør om dette ligger innenfor «NRKs samfunnsansvar».

- Jeg reagerer svært negativt på at NRK kjører gratisreklame for radiostasjonene til MTG og Bauer Media på tv. Jeg imøteser NRKs raske svar på denne saken, sier markedssjefen i Radio Metro til Kampanje.

Apneseth vil ha svar på om NRK «i det hele tatt har lov til å annonsere for kommersielle aktører utover sponsorplakater i forkant av utvalgte sendinger».

- Meg bekjent har ikke NRK anledning til å drive produktplassering, slik NRK gjør i tv-filmen for DAB. Sekundært ønsker jeg et svar på om MTG og Bauer Media har betalt for den meget verdifulle reklametiden de får på NRK, sier Apneseth til Kampanje.

I brevet som Kampanje har fått tilgang tar Apneseth opp flere forhold i kampanjen og som hun skriver.  

- At NRK bruker egne kanaler for det de er verdt for å promotere egne interesser er så sin sak. Noe helt annet er det når NRK i disse dager sender en film som ikke bare promoterer NRKs DAB-kanaler, men i tillegg promoterer Modern Times Group og Bauer Medias helkommersielle interesser. Dette er konkurransevridning på det groveste, skriver hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sender brev til NRK:

- Som representant for 21st Venture som opererer i det samme kommersielle markedet som MTG og Bauer Media, reagerer jeg svært kraftig på den urettferdigheten vi her opplever, skriver Hilde Apneseth i et brev til NRK.

Gift med Larsen
21st Venture er eierselskapet til Radio Metro der innbitt DAB-motstander Svein Larsen er administrerende direktør og redaktør. Larsen har i mange år vært svært kritisk til slukkingen av FM-nettet til fordel for det nye digital DAB-nettet. Her skal det derfor legges til at Apneseth er gift med Svein Larsen.

- Det er viktig å presisere at mitt brev til NRK ikke handler om motstanden mot DAB, men motstanden mot at NRK sender ulovlig reklame for MTGs og Bauer Medias helkommersielle radiokanaler. Prinsipielt er det det samme som om NRK plutselig skulle begynne å sende reklame for Coca Cola. Jeg er svært overrasket over at ikke flere reagerer negativt på at NRK nå beveger seg langt vekk fra sin vanlige praksis. Har vi glemt at P4 og Radio Norge er kommersielle bedrifter, og at det ikke på noen som helst måte ligger i NRKs samfunnsansvar å promotere deres virksomhet, spør hun.

- Hvorfor er ekteparet Apneseth og Larsen motstandere av DAB?

- Jeg registrerer at Svein Larsen stadig blir anklaget for å være mot DAB. Verken han eller jeg er mot DAB. Vi er derimot mot slukkingen av FM. Det er en vesensforskjell som det tydeligvis er vanskelig å kommunisere ut i markedet. Fra et kommersielt ståsted er det rett og slett høl i hue å stenge lytternes klart foretrukne distribusjonskanal og vi kjemper derfor for at våre radiostasjoner kan bli på FM så lenge vi ønsker det, sier hun.

- Ekskluderer våre logoer
Apneseth mener videre at NRK «ekskluderer» 21st Ventures tre radiokanaler Radio Metro, The Beat og Radio Rox i kampanjen. De tre nevnte kampanjene sender også på DAB.  

- Vi har til sammen 250.000 lyttere i uken, og vi er således den tredje største aktøren i det kommersielle radiomarkedet i Norge. Likevel velger NRK å ekskludere våre tre radiologoer og programledere fra den romantiserte filmen om utvalget av DAB-kanaler som blir presentert for NRKs tv-seere i disse dager, sier hun.

- Hvor står du selv i saken om overgangen fra FM til DAB?

- Jeg kan ingenting om FM-teknologien eller DAB-teknologien, så mine synspunkter er ikke styrt av noen form for teknologisk overbevisning i den ene eller annen retning. Som utdannet markedsfører og delansvarlig for våre radiostasjoners kommersielle suksess gir det derimot lite mening å legge ned FM som per i dag fremdeles står for det aller meste av radiolyttingen i Norge. Jeg sammenligner gjerne med dagligvarebransjen: Det ville vært galskap av Meny å legge ned alle sine fysiske butikker selv om de nå planlegger å selge mat på nett, sier Apneseth.