VG er inne i et av sine tøffeste år noensinne i moderne tid. Det bærer også de økonomiske resultatene for tredje kvartal preg av, selv om overskuddet fortsatt er stort og marginen er råsterk. Mediehusets samlede driftsinntekter falt med ti prosent i det siste kvartalet, fra 492 millioner kroner i tredje kvartal i fjor til 442 millioner i tredje kvartal i år.

Det kommer frem i Schibsteds kvartalsresultat som er klart nå i morgentimene fredag. VG-nedturen kommer kort tid etter at mediehusets sjef, Torry Pedersen, bekreftet at det skal kuttes kostnader og bemanning. Flere titalls årsverk ryker når VG nedbemanner for første gang siden 2009.

Taper i annonsemarkedet
VGs digitale inntekter falt med ni prosent i tredje kvartal.

- Markedet har utviklet seg i retning av mer fragmenterte annonseinvesteringer blant de store annonsørene, noe som har medført tap av markedsandeler for de største nettstedene i markedet, for eksempel VG.no, opplyser Schibsted.

- Tiltak blir iverksatt, og det forventes at disse vil bidra til en bedre utvikling i tiden fremover, opplyser VG-eieren.

Ifølge Schibsted har VGTV god trafikkutvikling og økte inntekter. Men VG-sjef Torry Pedersen fastslo allerede i april at inntektene var mindre enn det ledelsen så for seg i sine prognoser for året. Derfor ble kutt iverksatt tidlig.

Les også: Pedersen: - Har skjedd hurtigere og kraftigere enn forutsett

Les også: VG-ansatte tror på frivillig nedbemanning

Opplaget ned 17 prosent
VG-opplaget har falt kraftig siden 2003 og nedgangen fortsetter for fullt i 2015. VG-opplaget synker fra 138.915 i tredje kvartal i fjor til 115.422 eksemplarer i i tredje kvartal i år. Det tilsvarer en nedgang på 16,9 prosent.

- Opplagsinntektene falt med ni prosent på grunn av det raskere fallet, mens prisøkninger bidro positivt, melder Schibsted.

Papiravisens annonseinntekter falt fra 47 millioner i tredje kvartal i fjor til 33 millioner i årets tredje kvartal. Det tilsvarer en tilbakegang på hele 29,7 prosent.

- Den underliggende trenden med strukturell nedgang fortsetter, konstaterer Schibsted i rapporten.

VG har et driftsresultat på 74 millioner kroner i tredje kvartal, som er 14,9 prosent mindre enn i samme periode i fjor. Driftsmarginen er på pene 17 prosent, mot 18 prosent i tredje kvartal i fjor.

Abonnmentsavisene har kraftig annonsefall
Også Schibsteds abonnementsaviser sliter i markedet, selv om det er forskjeller mellom de fire mediehusene. De samlede driftsinntektene falt med ni prosent i tredje kvartal. Papirannonseinntektene stupte med 21 prosent mens de digitale annonseinntektene gikk ned med fire prosent. Det samlede opplaget på ukedager falt med fem prosent. Opplagsinntektene gikk ned med to prosent mens digitalabonnement ifølge Schibsted viser positiv utvikling.

De fire abonnementsavisene har et samlet driftsresultat på 22 millioner kroner i tredje kvartal. Det er en nedgang på hele 46,3 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor. Driftsmarginen er nede på tre prosent mot fem prosent i fjor.

Her ser du tallene til Schibsted Norges løssalgsavis VG for årets tredje kvartal. Alle tall i MNOK.

VG 2015 2014 Endring i prosent
Omsetning 442 492 - 10
Driftsresultat 90 125 - 28
Driftsmargin 17% 18% -5,5

 

Her ser du tallene til Schibsted Norges abonnementsaviser for årets tredje kvartal. Alle tall i MNOK.

Schibsted Norge 2015 2014 Endring i prosent
Omsetning 714 785 - 9,0
Driftsresultat 22 41 - 46
Driftsmargin 3% 5% - 66