Flere norske nettaviser satte trafikkrekord som følge av terrorangrepene i Paris fredag kveld. Mange lesere fikk også se tragedien utspille seg i form av klipp på mediehusenes nett-tv-løsninger, men ikke før man hadde sett gjennom reklamefilmer. Det er det flere som reagerer på, blant dem Stian Lyberg, rådgiver i PR-operatørene, som luftet frustrasjonen på Twitter i dag.

Overfor Kampanje utdyper han:

- For meg er det et moralsk perspektiv i det når det kommer til ønsket om kommersiell gevinst på særlig de mest dramatiske klippene. Jeg tror det er mye ubevissthet rundt dette fra annonsørene. Det burde vært mer bevissthet rundt det i mediene burde vært mer bevisste, sier Lyberg.

PR-rådgiveren er ikke alene om å reagere:

- Må yte musikalitet
Lyberg mener det er lite å hente for annonsører å koble reklamefilmene sine opp mot slike klipp.

- Jeg tror ikke det har en langvarig negativ effekt, men jeg tror det er en uheldig kobling som ikke har kortvarig positiv effekt. Med andre ord bortkastede kroner.

- Hvorfor er dette annerledes enn reklamepausene på TV 2 Nyhetskanalen, for eksempel?

- Jeg tror det er fordi jeg selv har valgt å klikke meg inn på saken. I etermediene kommer heller ikke reklamen direkte mot innslaget, men mot sending.

- Hvor går grensen på hva man bør sette reklame på i et moralsk perspektiv?

- Det er et skjønn som annonsører og medier må gjøre selv. Man kan vurdere hvert enkelt klipp og hvor dramatiske de er. Litt musikalitet mener jeg man burde yte.

Saken fortsetter etter bildet.

Etterlyser musikalitet: Stian Lyberg i PR-operatørene mener det er lite hensiktsmessig å legge reklame på klipp fra terrorangrepet i Paris.

Annonsør: - Egner seg ikke med reklame
Også på annonsørsiden skaper reklameklippene reaksjoner. Administrerende direktør Erling Ølstad i Mester Grønn mener det er uverdig og støtende at kommersielle budskap sendes rett i forkant av sterke reportasjer som omhandler terror, krig og and andre menneskelige tragedier.

- Det er snakk om hvilket ansvar mediehusene tar når det kommer følelsesmessige saker på lufta og at vi som annonsører opplever at vi blir forbundet med saker som vi overhodet ikke ønsker å bli forbundet med, sier han til Kampanje.

- Vi har vært borte i dette én gang tidligere, det var i forbindelse med at IS hadde foretatt en henrettelse. Vi ønsker ikke at våre blomster skal være forbundet med det. Da må systemene gripe inn. Her egner det seg ikke med reklame.

- Kundene tror vi har plassert reklame
Også denne helga hadde Mester Grønn nett-tv-kampanje på lufta. Da Ølstad ble gjort oppmerksom på at filmene var koblet på videoer om Paris-terroren, la selskapet ut en beklagelse på Facebook-siden sin og forsøkte å få filmene stanset.

- Jeg ringte Amedia med én gang. Markedsdirektøren var på så det holdt og fikk slått av for alle riksdekkende kampanjer. Dagbladet ga jeg opp. Der kom jeg bare til svarer, sier Ølstad.

- Tror du det er mulig å garantere at dette ikke skjer igjen?

- Nei, det tror jeg ikke, men jeg tror det er viktig at problemstillingen blir reist slik at det blir en diskusjon. Jeg mener mediehusene må stille spørsmål ved når det skal være reklame. Ingen vil ha reklame foran eller etter en henrettelse, men kundene skjønner ikke at vi ikke ønsker dette. De tror at Mester Grønn har plassert reklame.

Saken fortsetter etter skjermbildet.

La ut beklagelse: Mester Grønn likte ikke å stå som avsender av et kommersielt budskap i tilknytning til Paris-terroren.

Dagbladet: - Krevende logistikk
Kommersiell leder i DBTV, Jørgen Sørlie, sier at de er kjent med problemstillingen, men han kjenner ikke til hva som har skjedd i Mester Grønns tilfelle.

- Vi ønsker at annonsørene våre skal være fornøyde. Vi må ha et balansert forhold til akkurat dette, fordi logistikken er krevende og det skjer ting veldig kjapt.

- Har dere hørt dette fra flere annonsører?

- Alle annonsører er opptatt av at merkevaren sin ikke knyttes til innhold de ikke vil bli koblet med, men vi opplever ikke at annonsørene på forhånd beskytter seg mot dette.

Han sier at de vil gjennomgå rutinene i Dagbladet.

- Det kan være fornuftig å sette seg sammen med annonsører og heller legge inn noen begrensinger der det er mulig.