Overgangen fra tradisjonell FM-radio til digital DAB-radio i Norge skrider raskt frem, og allerede i 2017 kan FM-nettet bli slukket av myndighetene. Da blir eneste mulighet for å lytte til radio via et DAB-apparat. Slukking av FM-båndet forutsetter imidlertid at en del krav er oppfylt innen utgangen av året vi er inne i. NRKs radiotilbud må ha digital dekning tilsvarende dagens P1-dekning i FM-nettet (dette tilsvarer i praksis at man dekker 99,5 prosent av befolkningen), det kommersielle nettet må være bygget ut til minst 90 prosent befolkningsdekning, og det digitale radiotilbudet må representere en merverdi for publikum. I tillegg må følgende to kriterier være oppfylte per 1. januar 2015 for at FM-slukking kan skje i januar 2017:

- Det må finnes rimelige og teknisk tilfredsstillende løsninger for radiomottak i bil.

- Minst halvparten av radiolytterne må daglig høre helt eller delvis på en digital radioplattform.

Det er de to siste kravene som er mest utfordrende å oppfylle. Siste løyperapport fra Digitalradio Norge viste at 45 prosent av radiolytterne nå er innom en DAB-kanal daglig, dermed ser det siste kravet ut til å kunne bli innfridd i løpet av året. Når det gjelder det kravet om tilfredsstillende løsninger for radiomottak i bil, kom Kulturdepartementet med en presisering av dette i desember i fjor. Her het det at «minst halvparten av landets kommuner og alle fylker må ha et tilbud om ettermontering på plass i 2015 for at det skal kunne bli slukking av FM-nettet i 2017».

Vil utsette FM-slukking
Det er dette kravet Bilimportørenes Landsforening (BIL) mener ikke vil bli innfridd i løpet av året. I et brev til Kulturdepartementet i begynnelsen av april, skriver teknisk direktør Tore Lillemork i BIL, som representerer de fleste bilimportører i Norge, at de ikke mener DAB-løsningene for bil fungerer tilfredsstillende nok til at DAB-nettet kan slukkes allerede i 2017. Det er mange biler på veien som ikke har DAB-radio, og ettermontering av DAB-adapter vil for disse bileierne enten koste dem flere tusen kroner, eller de vil måtte ta til takke med en løsning som gir varierende kvalitet på radiooverføringen og som kan være trafikkfarlig, ifølge BIL.

- Vi går varmt inn for DAB-radio, som vi mener vil bety en betydelig forbedring av radiotilbudet. Men vi mener man må vente til 2019 med å slukke FM-nettet, siden det er så mange biler som ikke har DAB, sier Lillemork til Kampanje.

2019 er året FM-nettet skal slukkes, hvis kriteriene for slukking i 2017 ikke er innfridd innen utgangen av 2015.

- Jeg vet ikke helt hva det vil koste å opprettholde FM-nettet i to år til, så det får det bli opp til myndighetene å avgjøre. Dette er i hvert fall vårt innspill, sier Lillemork.

På nettsidene til Digitalradio Norge, som er eid av NRK og P4 og har som uttalt formål å sikre en smidig overgang til digital radio, er det anslått at NRK betaler 150 millioner kroner i året i leie for sitt DAB-nett, og at tilsvarende leiekostnad for det kommersielle nettet er 65 millioner kroner årlig. Dette tilsvarer kostnadsnivået radiokanalene har for sine FM-nett i dag, ifølge Digitalradio Norge. Dermed vil ekstrakostnadene sannsynligvis bli på over 400 millioner kroner dersom FM-nettet ikke slukkes i 2017, men først i 2019.

- Vil bli misnøye
Ettermontering av DAB i bil kan gjøres for noen hundrelapper, forteller Lillemork, men løsningen man da får, er en adapter som omformer de digitale radiosignalene til analoge, og som sender via bilens FM-radio. Det betyr tilkobling i sigarettenneren og ledning opp til frontruta. Det betyr også skurring og varierende kvalitet på signalene, trafikkfarlig betjening av radioen via eksternt display eller fjernkontroll, samt en antenne på frontruta som kan gi redusert sikt, ifølge BIL.

- I 2017 vil det være over to millioner biler som ruller på veien uten DAB-radio. Vi tror det vil bli en del misfornøyde bileiere dersom Norge slukker FM-nettet allerede i 2017, som første land i verden. I 2019 vil antallet biler uten DAB-radio være noe færre, og DAB vil være mer modent blant publikum. Det tror jeg vil gi mindre misnøye, sier Lillemork.

Han anslår at rundt to tredeler av de nye bilene som selges i Norge i dag leveres med DAB-radio, og mener dette etter hvert vil bli standarden i nye biler i stadig større grad. Lillemork har ikke hørt noe svar på brevet han sendte til Kulturdepartementet ennå.

- Brevet er et innspill som vi regner med at de tar med seg. Hvis vi ikke hører noe innen sommeren, tar vi nok kontakt på ny, sier Lillemork.

Kjenner seg ikke igjen
Kommunikasjonssjef Mari Hagerup i selskapet Digitalradio Norge, som er eid av NRK og P4 og har som formål å sikre en smidig overgang til digital radio, sier de ikke kjenner seg igjen i BILs beskrivelse av muligheten for ettermontering av DAB i bil.

- Adapterløsningene BIL beskriver er tildels feil og til dels for snevre, siden de omfatter en selektert del av adaptermulighetene. Det finnes ulike løsninger og priser, slik at bileierne selv kan velge hvor mye de vil investere og hvor integrert radioen skal være. Det er viktig at bilbransjen kjenner sitt ansvar og setter seg inn i de ulike adapterløsningene, så de vet hva de skal anbefale kundene sine, sier Hagerup til Kampanje.

Hun sier at mange av BILs medlemmer har vært flinke til å bidra til omstillingen fra analog til digital bilradio, og peker på at to tredeler av alle nye biler som ble solgt i Norge i fjor, kom med DAB-radio.

- Dere mener dermed det er forsvarlig å slukke FM-nettet i 2017?

- Kulturdepartementet vil vurdere hvorvidt kriteriene er oppfylt, så det er det ikke rett av oss å gå inn og vurdere, men vi registrerer at mange i bilbransjen er i gang med omstillingene. Vi jobber med å gi dem rett informasjon, og er behjelpelige om noen skulle ha behov for å vite mer om adaptere og nye løsninger, sier Hagerup.

Kulturdepartementet har ikke besvart Kampanjes henvendelse om saken.