Tidligere i dag skrev Kampanje om nedskjæringene i Aller Media. Mediekonsernet skal kutte kostnadene med mellom 70 og 100 millioner kroner. Nå er det klart at mediehuset Dagbladet, som Aller Media eier, også skal gjennom en ny runde med nedbemanning og kostnadskutt. Kuttene omfatter også Aller-nisjer som Dinside.no. ITavisen.no og Digi.no. Aller og Dagbladet slo sine digitale satsinger sammen i fjor høst.

De ansatte i mediehuset ble informert om kuttene av ledelsen på et allmøte i dag.

- Jeg kan ikke kommentere eksakte tall, men det blir noen titall millioner kroner. Vi kommer ikke utenom nedbemanning, sier konsernsjef Tore Stangebye i Dagbladet til Kampanje.

Han forklarer bakgrunnen for kuttene slik:

- Vi har hatt en kontinuerlig opplagsnedgang over ti år, med påfølgende inntektsfall. Det har vi delvis kompensert for med økte avispriser og kostnadsreduksjoner. Dette kommer til å forsette i årene framover, for det er ingen tegn på at papiravisens fall vil stanse. Derfor må vi tilpasse kostnadene til våre inntekter til enhver tid, sier Stangebye.

- Dette går ikke over
Stangebye mener de ansatte viser forståelse for at mediehuset igjen må nedbemanne.

- Det er krevende å måtte tilpasse seg markedet hele tiden, men jeg opplever at det er en forståelse for at dette er noe hele bransjen er oppe i. Nå skal vi sette oss ned med organisajeson og de tillitsvalgte og legge en plan for denne prosessen framover.

- Blir det nedbemanning i alle avdelinger?

- Det kan jeg ikke si noe om nå, svarer Stangebye, som understreker at kostnadskutt er noe mediehuset må jobbe med kontinuerlig.

- Det er ingenting som tilsier at dette vil stoppe. Vårt kontinuerlige arbeid med kostnadene vil fortsette i overskuelig framtid. Jeg skulle ønske at dette gikk over, men det gjør ikke det. Trykte medier går ned og nett går opp. Dette trendbildet vil vedvare, sier Stangebye.

Bekymret for redaksjonen
Leder i redaksjonsklubben i Dagbladet, Harald Klungtveit, sier til Kampanje at de ansatte ikke er overrasket over nedskjæringene.

- Selv om det ikke er overraskende at det ennå er behov for kostnadskutt i Dagbladet-systemet, skaper det alltid litt ekstra uro når det presenteres så konkret som det ble gjort i dag. Jeg mener selve redaksjonen knapt har noe mer å gå på, med tanke på innholdssatsingene som er bedriftens fremtid, sier Klungtveit.

- Vi vet ennå ikke hvordan ledelsen ser for seg nedskjæringene og hvilken tidshorisont de vil ha, så det er for tidlig å spekulere i . Journalistene i Dagbladet har aldri hatt problemer med å bidra til effektivisering gjennom andre typer kutt enn nedbemanning.

Tøff start på året
Flere mediekonsern, som Schibsted, Amedia og Polaris, har meldt om en krevende start på år med fallende annonseinntekter. Også Dagbladet merker nedturen.

- Det er ingen jubel i annonsemarkedet. Papirutgaven fortsetter å miste annonseinntekter, men på nettet vokser vi. Magasinet står seg også veldig godt i markedet. Originalen er fortsatt populær, sier Stangebye, som minner om at mediehuset fortsatt investerer tungt i sine satsing.

- Vi bruker mye penger på våre satsinger på levende bilder og andre digitale produkter. Dagbladet har heldigvis en sterk digital posisjon som vi vil fortsette å utvikle og styrke.

Les også: Schibsted venter annonsefall

Les også: - Dårlig start på året

Les også: Resultatsmell for Polaris

Press på papiravisen
Etter at Aller Media kjøpte Dagbladet, har mediehuset innført avvikende regnskapsår - og regnskapet for 1. oktober 2012 - 30. september. Papiravisen hadde samlede inntektene fra avissalg og annonser på 448,2 millioner kroner i det avvikende regnskapsåret, mot 672,4 millioner kroner i hele 2012. Driftsresultatet havnet på minus 13,8 millioner kroener i perioden mens det i 2012 var på minus 0,4 millioner kroner. Sammenlignet med et kalkulert 12 måneders regnskapsår i 2013 var fallet i inntekter fra avissalget på sju prosent. Opplaget falt med 8.511 eksemplarer til 80.028 i 2013, som tilsvarer en nedgang på 9,6 prosent. Etter det Kampanje forstår går papiravisen med overskudd og nye kutt skal bidra til å holde papirutgaven på plussiden framover. Ansvarlig redaktør John Arne Markussen sa dette om mediehusets utvikling nylig:

- Isolert tjener papiravisen fortsatt penger og vi har som mål at vi alltid skal utgi en papiravis som går med overskudd. Samtidig fortsetter vår sterke digitale vekst, særlig på mobilen, sa Markussen til Kampanje nylig.

Dagbladet har kuttet kostnadene og bemanningen flere ganger de siste årene. På tampen av 2012 varslet ledelsen kutt på 35 årsverk. I 2009/2010 planla mediehuset å nedbemanne med nærmere 50 årsverk, men antallet ble senere nedjustert. I november 2007 innkalte daværende sjefredaktør Anne Aasheim til allmøte for å fortelle at Dagbladet skulle kutte 60 årsverk og kostnadene med 150 millioner kroner.