«Vi står på en brennende plattform, og må bestemme oss for hvordan vi skal endre oss.»

Det skal Nokias avtroppende konsernsjef Stephen Elop ha skrevet i et internt notat i 2011. Nokias redningsoperasjon samme år, samarbeidet med Microsoft, var ikke tilstrekkelig til å redde den gamle storheten som en gang var verdens største produsent av mobiltelefoner. 30 år etter at Nokia produserte sin første mobiltelefon, er industrieventyret over.

For mandag ble det kjent at den amerikanske softwareprodusenten Microsoft kjøper Nokias mobilvirksomhet for 44 milliarder kroner. 32.000 ansatte ventes overført fra Nokia til Microsoft, hvorav 4.700 i dag jobber i Finland. Sigvald Sveinbjørnsson, redaktør i Digi.no, skriver i en kommentar på nettstedet at Nokia har all grunn til å hente frem vodkaen og feire at Microsoft kjøper selskapet. Ikke fordi det ligger en suksesshistorie bak, men på grunn av den dårlige utviklingen til Nokia de siste årene. Nokias og Microsofts historie ligner hverandre, mener Sveinbjørnsson. Begge er historien om giganten som ikke fulgte med i timen da verden forandret seg.

- De var guder i hvert sitt marked. Så ble markedet helt forandret, og Nokias telefoner ble erstattet med noen som var mye bedre, og som forbrukerne ville ha – nemlig Apple sine, og etter hvert Android-telefoner. I tillegg til telefonene, bygde disse selskapene opp økosystemer rundt programvaren. Det ble en enorm innovasjon i apper og funksjonalitet som Nokia ikke klarte å hamle opp med, sier Sveinbjørnsson til Kampanje.

- Tvangsekteskap
Microsoft opplevde noe av det samme, da folk begynte å bruke nettbrett og smarttelefoner fremfor deres datamaskiner. De begynte å skrive om programvaren sin så de fungerte på disse plattformene, men grepet ble gjort i seneste laget. I 2011 inngikk Microsoft et samarbeid med Nokia for å styrke seg i mobilmarkedet, uten å lykkes med den strategien heller. Når Microsoft nå kjøper Nokia, er det et resultat av at de ikke hadde noe valg, mener Sveinbjørnsson.

- På mange måter ble de to tidligere vinnerne tapere i det nye markedet, og nå slår de seg endelig sammen i det jeg vil kalle et tvangsekteskap. Jeg tror ikke det var noen vei utenom.

Sveinbjørnsson tror andre teknologiselskaper kan lære noe av skjebnen til Microsoft og Nokia.

- Skjebnen deres har nok en del med den kreative destruksjonen i næringslivet å gjøre, det er vanskelig å være innovativ og på hugget når man er på høyden. Men man må kunne se seg selv utenfra og ikke tro at man er Gud til evig tid. Ikke tro at alt man gjør nødvendigvis blir riktig, sier Sveinbjørnsson til Kampanje.

- Endringene er nådeløse
Han kommer ikke på eksempler på norske selskaper som bør passe seg, men trekker frem Norsk Data og Tandberg som historiske eksempler på lignende skjebner.

- Ellers er bokbransjen og mediebransjen nærliggende å tenke på. Verden forandrer seg, og det kommer ny teknologi og nye måter å gjøre ting på. Utviklingen går fort, endringene er nådeløse og utviklingen er vanskelig å spå, sier Sveinbjørnsson.

- Er det noen internasjonale giganter som bør passe seg?

- Her er det to åpenbare, nemlig Samsung og Apple. Nokia-oppkjøpet er ikke positive nyheter for dem, for de får en ny konkurrent når Windows blir sterkere. Særlig gjelder dette Samsung, som er den eneste store produsenten som ikke har eget operativsystem. Samsung lager i dag Windows-telefoner, jeg tror de kommer til å tenke hardt på om de skal fortsette å gjøre det, sier Sveinbjørnsson til Kampanje.

- Nokia lurte seg selv
Forretningsutvikler og Kampanje-kommentator Anders Brenna forklarer Nokias mobilkollaps slik:

- Nokia er et godt eksempel på at selv de største og beste sliter med å forholde seg til de disruptive innovasjonsteoriene i praksis. De skjønte ikke hva som skjedde før det var for sent, og lurte seg selv til å tro at de var innovative nok, sier Brenna, som til daglig jobber i digitalselskapet Knowit.

Han mener dagens mediebransje står midt oppe i de samme utfordringene som Nokia har slitt med lenge.

- Mediebransjen har samme problem, bare at det er ti ganger større. Man må jo bare riste på hodet når topplederne fortsatt snakker om papiravisens fremtid i 2013. Alliansen mellom Nokia og Microsoft har og hadde mye fornuft i seg, men den ble inngått etter at nedturen var en realitet. Da var det i praksis for sent. Hele mediebransjen er i Nokias situasjon. Man fortsetter som før med strategier som tar utgangspunkt i historien og nåtiden, men uten å ta innover seg opplagte forandringer som er på vei. Som jeg pleier å si: Det eneste vi har lært av historien, er at vi aldri lærer, sier Brenna og fortsetter:

- Pressen har ikke lært av musikkbransjen, filmbransjen eller forlagsbransjen. De insisterer på å gjøre de samme feilene selv med blant annet betalingsmurer. Jeg har derfor ingen tro på at mediebransjen evner å lære noe som helst av Nokias nedtur.

- Må aldri, aldri slappe av
I februar 2011 slapp Nokia og Microsoft nyheten om at de inngikk et samarbeid om utvikling av smarttelefoner. Det betydde i praksis at Microsoft skulle stå for operativsystemet i de nye mobiltelefonene, mens Nokia fikk ansvaret for det fysiske produktet, og droppet dermed sitt hardt prøvede operativsystem Symbian.

- Dette er litt overraskende. Jeg trodde Nokia skulle gå for et samarbeid med Android. Nå får vi tre store operativsystemer, og over tid tror jeg det vil bli veldig mye, sa administrerende direktør Tor Jacobsen i VG Mobil til Kampanje den gangen.

Han er ikke overrasket over at det endte med at Microsoft overtar hele mobilvirksomheten:

- På bakgrunn av det som skjedde for to år siden, synes jeg det er helt naturlig det som nå skjer, sier han til Kampanje i dag.

- Kan medie- og teknologiaktører lære noe av Nokias mobilfiasko?

- Jeg tror det viktigste resten av medie- og teknologibransjen kan lære, er at man aldri, aldri må slappe av. Ting vil endre seg, nye konkurrenter vil komme. Det viktigste er å hele tiden ha en mentalitet og kultur for å alltid være i front og utfordre det etablerte, selv om det etablerte kan være en selv, sier Jacobsen.