Da Orkla kjøpte seg opp i avisen Slowo Poslkie i 2001 sydde selskapets jurister sammen en pakke for å redusere selgernes skatteutgifter. Siden har Orkla Media og selgerne kranglet om denne avtalen. Selger gikk til sak mot Orkla Media, som svarte med motsøksmål. Mandag avgjorde Tingretten i Oslo at Orkla må betale 3,3 millioner polske zloty, eller 6,9 millioner kroner, til Jerzy Hankiewicz. Med renter blir det rundt 9,9 millioner kroner, skriver Aftenposten.

– Vi stiller oss totalt uforstående til argumentasjonen og konklusjonen i dommen. Nå går vi gjennom den for å finne et ankegrunnlag, sier direktør Stig Finslo i Edda Media, som er den norske delen av Mecom.

Avtalen innebar at en god del av kjøpesummen skulle registreres som en donasjon, i stedet for aksjekjøp. Dermed ville Hankiewicz og hans medeiere slippe unna med lavere skatt. Kjøpesummen var på 12,2 millioner zloty, av dette var 4,2 millioner en «gave» og ikke direkte betaling.

– Dette var et skikkelig smartingtrekk overfor polske skattemyndigheter, sier advokat Gunnar Christian Frich som representerte Hankiewicz i retten til Aftenposten.

I dommen fremgår det at avtalen ble konstruert av Orklas polske og norske jurister, og at de har laget lignende avtaler tidligere. Retten mener at Orkla hadde kommersiell interesse av å hjelpe selgeren for å gjøre det mer fristende å selge aksjene.