Cd-rom for fall?

I forlagsbransjen blir ikke cd-rom bygd på en dag. Før norske forlag begynner å tjene penger på de kostbare produksjonene, kan det nye mediet allerede ha møtt sitt Waterloo. Forutsatt at norske lesehester hiver seg på internett-galoppen.

Av Herman Berg

I forlagsbransjen er det først og fremst ambisiøse oppslagsverk og undervisningsbøker det satses på i cd-rom-sammenheng. Til nå har egenproduksjoner vært få og i større grad fungert som profilerende markedsføringsverktøy på messer enn som fristelser for massene.

Veien ligger imidlertid åpen for en salgseksplosjon av cd-bøker. De aller fleste personlige datamaskiner i salg i dag inneholder multimediemuligheter, og produktene er av god kvalitet .

Fortsatt er prisen på de digitale platene i drøyeste laget for mange bokormer. De største forlagene forsøker da også å presse sluttsummen lavere enn de 500 kronene som er minimumsprisen på en vanlig, norsk momsbelagt cd-bok.

Bransjen slipper imidlertid ikke unna utviklingskostnadene med sitt høye ambisjonsnivå. Skal nordmennene konkurrere internasjonalt, koster det flesk. Det vil ta flere år før forlagene kan håpe å se annet enn rødt i rom-regnskapene.

Og da kan nettsurfing på kvalitetsbølger ha blitt vel så fristende for både forbruker og forlag.

Kalkulerer med underskudd

Gyldendal satser stort på nye medier og opprettet i fjor en multimedieavdeling som nå har seks ansatte. Cd-verket Kon-Tiki Interactive ble lansert med brask og bram i september og solgte 1000 eksemplarer.

- Det er et umulig regnestykke å få Kon-Tiki til å gå i balanse. Cd-rom-en ville vært adskillig dyrere enn 498 kroner hvis man skulle ta hensyn til alle utviklingskostnadene. Vi har beregnet underskuddsbudsjetter på cd-rom i et par år fremover, sier multimediesjef Svein Therkelsen i Gyldendal.

- Men vi tror ikke på økonomiske tap i et lengre perspektiv. Allerede neste år kommer Reform 97 i skolesektoren med fokus på nye medier som undervisningsstøtte, sier Therkelsen.

Han hevder at det norske markedet er for lite, og har allerede lansert Kon-Tiki i Tyskland. Etterhvert følger USA, Italia og Sverige. Samarbeid på tvers av landegrensene er ikke minst viktig for å få ned kostnadene. På verdensbasis er dataplatene en storindustri. Cd-rom-spill som Sony PlayStation selges i tonnevis, og påskefotografiene kan du vise venner på fjernsynsskjermen ved hjelp av cd-rom-teknologi.

Lavprisforventninger

- Ordinær pris på en musikk-cd er rundt 170 kroner. Cd-rom-ene våre kryper snart ned mot 400 og vil etterhvert kun koste dobbelt så mye som en vanlig cd. Og man får jo så uendelig mye mer, påpeker Therkelsen og avviser at prisen er til hinder for cd-rom-salget.

Administrerende direktør Harald Strømme i Kunnskapsforlaget mener kronene absolutt spiller en rolle i kjøpsøyeblikket:

- Forbrukerens lavprisforventninger er et problem. Selv om cd-rom-en inneholder enormt mye informasjon, er det vanskelig å visualisere. Selve den psykologiske oppfatningen av et produkt i miniformat, kan faktisk bremse massespredning, mener forlagsdirektøren.

Inntil nylig jobbet Strømme med nye forretningsområder i TV2. Han spår cd-rom en ytterst begrenset storhetstid, maks ti år, men håper å hente store inntekter i blomstringsperioden.

- Når overføringskapasiteten via fiberkabler blir betydelig bedret og teletjenestene synker i pris, kommer online-mediet delvis til å erstatte cd-rom. Sannsynligvis vil brukeren bare betale for tilkoblingskostnader - nettbruken vil være gratis. Dermed blir det uhensiktsmessig med fysiske lagringsmedier, tror Strømme som er usikker på hvilke forbrukerpreferanser som veier tyngst:

- Det ligger en psykologisk faktor i det å eie et produkt. En del kan nok ha en viss uvilje mot å oppgi eierskapet på cd-platene sine.

Leksikonkrig

Harald Strømme er sønn av Sigmund Strømme, tidligere forlagsdirektør, nå styreformann i konkurrenten Cappelen. Kunnskapsforlaget er en spesialenhet for leksikon og oppslagsverk, eid av Gyldendal og Aschehoug.

De største forlagene utkjemper en hard batalje på cd-rom-fronten. Både Kunnskapsforlaget og Cappelen har avanserte cd-utgaver av sine ettbindsleksikon.

- Jeg mener det er plass til begge de to store leksikonsatsingene på markedet, sier redaktør i Cappelen, Pål Steigan.

- Men vi har allerede nå hard konkurranse, ikke bare fra Kunnskapsforlaget. Microsoft har gitt ut et stort, engelsk leksikonverk kalt Encarta 96 som koster rundt 500 kroner. Og snart kommer nordiske mediehus som svenske Kinnevik og danske Egmont på banen for alvor, sier Steigan som føler at norske forleggere har sovnet i timen.

Mannen, som kjøpte cd-rom-spiller nummer syv på det norske markedet i 1986, lanserte CapLex i 1991. Han sier at den nyeste utgaven fra 1995 solgte 4500 eksemplarer - til tross for svært høye krav til antall megabyte i brukernes datamaskiner.

Strømme melder om avsetning på 7000 eksemplarer og omsetning på over ti millioner kroner for sitt leksikon.

- Cd-rom i forlagsbransjen er på spedbarnsstadiet. Foreløpig fascinerer teknologien mange forbrukere. På sikt kommer det innholdsmessige til å bli avgjørende. Nordmenn konsumerer gjennomsnittlig over seks timer medier daglig, så utfordringen blir å gjøre opplevelsen så interessant at forbrukerne velger det nye mediet, sier Strømme.

Bransjeglidning

Den anvendelige og billige teknologien gjør mediehus fra andre leire nysgjerrig på bokbransjen. Men har de tradisjonsrike forlagshusene noe å frykte i cd-rom-sammenheng?

Schibsted lanserte i høst en billig cd-rom med stoff fra Norge etter andre verdenskrig. I forbindelse med VGs 50 års-jubileum ble nærmere 6000 enheter gitt bort, fortrinnsvis til skoleverket. Ifølge avisen har salget vært drøye 19 000 stykker Á 149 kroner stykket.

- Vi ville undersøke om det gikk an å lage en cd-rom primært basert på eget avisstoff. Vi har slett ikke tapt så mye penger som vi trodde før testprosjektet startet, sier utviklingssjef Per Borglund i VG, og lover nye prosjekter - først og fremst med eget materiale som grunnlag.

Hos Schibsted Nett er tonen mer dempet.

- Cd-rom er blitt mindre interessant for oss det siste året, sier direktør Knut Falchenberg.

- Vi har lagt mange opprinnelige cd-romprosjekter på hylla rett og slett fordi internettet er mer oppdatert, levende, billigere og kjappere enn cd-mediet. Nytteinformasjonen blir fort uaktuell, og sluttproduktene er fulle av feil. Kundene orker dessuten ikke lenger flere ulike løsninger og brukergrensesnitt, mener direktøren for selskapet som fungerer som Schibsteds kompetanse- og utviklingssenter for nye medier.

Han sammenligner det å lage cd-rom med innspillingen av en spillefilm med en produsent og svær stab.

- Det vil i fremtiden kun bli underholdning og shoppingkataloger med komplisert grafikk og nettilknytning som vil selge på cd-rom, spår Falchenberg.

Sofies multimediepotensial

Flere forlag har tatt utenlandstrusselen på alvor og dannet strategiske allianser for å skaffe seg ressurstilgang. Blant annet jobber N.W. Damm & Søn med engelske Dorling Kindersley og Aschehoug med amerikanske Voyager.

Dorling Kindersley har solgt 900 000 plater på verdensbasis, ifølge markedsdirektør Tom Dahl i Damm. Foreløpig utgir Damm multimedieverk kun på engelsk med den første norske oversettelsen til høsten. Barne- og ungdomsforlaget fører mye popularisert faglitteratur og oppslagsverk.

Direktør Rune Relling i Aschehoug Interaktiv synes forlagene bør være offensive i tenkningen på nye medier.

- Det er like naturlig og interessant for forlagsbransjen å gå inn på IT-området som et telefonselskap eller et avishus. Se på Telenor med sitt online-selskap. Eller Schibsted Nett. Det er ikke gitt hvem som fremover vil få de forskjellige oppdragene innen elektronisk publisering, hevder Relling.

- Det er viktig at ikke dataproduksjonsbransjen får full kontroll over hele prosessen. De få store, norske på området i dag, som Mogul Media og New Media Science, må aldri få kontroll over det redaksjonelle. Eierskap til innhold og presentasjon skal fortsatt ligge hos forlagene, mener Relling som er svært spent på sin første storsatsing:

Våren 1997 kommer den første kommersielle prøvesteinen i norsk forlagsbransjes korte cd-rom-historie. Jostein Gaarders Sofies Verden blir lansert i multimedieformat på minst syv språk.

- Vi blir tatt med på en reise med 15 av de viktigste filosofene i boken. Leseren vil kunne ta del i interaktive dialoger og følge et drama med virtuelle opplevelser stegvis fremover, sier Relling med stjerner i blikket.

- Vi satser etterhvert på at cd-rom-en vil selge 10 000 eksemplarer i året. Men uansett vil ikke dette rettferdiggjøre kapitalkostnadene, sier han.

Boken har solgt over seks millioner på verdensbasis hvorav 250 000 i Norge. Klarer ikke Sofies Verden å nå opp på femsifret antall på salgsbarometeret, vil knapt noen annen norsk cd-bok makte det heller.

(Bilde - Harald Strømme) Interaktiv trussel: Administrerende direktør Harald Strømme i Kunnskapsforlaget mener spredningen av interaktive medier utgjør en stor trussel mot de tradisjonelle massemediene. Forbrukeren får makt til å styre sitt eget medieforbruk og til slutt vil kanskje utendørsreklamen være det eneste gjenværende massemediet.

(Ramme)Supplementsmedier:

Med utviklingen av cd-rom har forbrukeren fått et nytt medium med unike egenskaper som utfyller andre medier. En bok er rask å slå opp i, behagelig å lese i og transportabel. På cd-rom kan man søke effektivt, få lyd, bilde og underholdning i tillegg. Onlinetjenester kan oppdateres og gir muligheter for multiple kildetilgang. Det er ikke før internett tilbyr de samme audiovisuelle mulighetene på massemarkedet at cd-rom står i fare for å bli overflødiggjort.

]]>