Podkasten «Teknologi. Av og for mennesker» fra Atea er blant de aller mest suksessrike podkastene med en bedrift som avsender. Nå er de inne i sin andre sesong, og kommunikasjonsdirektør Christian Brosstad står på scenen under halvdagsseminaret "Content marketing for et nytt tiår" for å snakke om hvordan de har klart det og hva han mener må til for at merkevarer skal lykkes med podkast.
– Lyd er blant de aller viktigste trendene nå, og Kantars siste undersøkelse viser at minst 30 prosent hører på podkast minst én gang i uka. Det gjør podkast til en veldig kraftfull kanal hvor man nærmest har én-til-én-kommunikasjon med lytteren, sier han.
Hard jobbing er nøkkelen
Som bedrift har man i utgangspunktet ikke samme distribusjonskraft som de store podkastene fra mediehusene, men det betyr likevel ikke at det er umulig å lykkes, ifølge Brosstad.
– Vi har jobbet hardt med innhold og markedsføringen for å få det til å fly, men i starten var det tungt – både med tanke på langsom vekst i antall lyttere og når det kom til å booke gjester, forteller han.
Men ved å jobbe strategisk og langsiktig har Brosstad og Atea lykkes – og han tror det er nettopp her mange feiler.
– Bare de siste månedene har det dukket opp 10-15 nye podkaster innenfor teknologi-kategorien, men mange feiler på at de gir opp for fort. Det tar tid å bygge et publikum og å gjøre seg kjent i markedet, sier han.
I tillegg trekker han frem det faktum at de har fått med seg hele organisasjonen og skapt et engasjement for podkasten. Det gjør arbeidet lettere for teamet som produserer de ukentlige episodene.
– Podkast er teamarbeid – ikke noe noen få personer kan styre med alene på bakrommet, konstaterer han.
Historiefortelling med god lyd
Brosstad mener én av suksessfaktorene deres er måten de har valgt å fortelle historier på – og hvem de lager podkast for.
– Vi snakker ikke om teknologien. Vi snakker om hva som skjer når man tar i bruk teknologi – enten man er stor eller liten, offentlig eller privat, sier han.
Ved å invitere gjester fra hele landet som snakker om teknologiens fordeler og effekt har de klart å tiltrekke seg lyttere som ikke nødvendigvis er fageksperter, men heller interesserte beslutningstagere og ikke-teknologer i store og små organisasjoner over hele landet.
– Med et samtaleformat har vi klart å gjøre det veldig enkelt og forståelig uten at det blir dumt. Det skal være en god blanding av fag og humor, forteller programlederen.
Det trenger ikke være en stor og komplisert produksjon, men et av Brosstads aller viktigste råd handler om det tekniske:
– Du kan ikke kompromisse på lydkvaliteten. Da faller folk av med én gang, avslutter han.
Vil du høre mer om hvordan Atea og Oslo Business Forum har laget en av Norges mest populære teknologi-podkaster eller hvordan du kan ta i bruk chatbots til å faktisk gjøre noe nyttig? Da bør du ta turen på Content-brunsjen som blir arrangert av Kampanje Event og Hyperredink på Klingenberg Kino 6. oktober.