Navn: Hans-Petter Nygård Hansen

Alder: 51

Stilling: PR- og kommunikasjonsrådgiver, foredragsholder, konferansier, techfluencer og innholdsskaper.

Aktuell: Teknologieksperten spådde nylig at Twitter-konkurrenten Threads vil ha én milliard brukere innen året er omme.

  - Hvor går årets ferie?

 - Jeg kom nylig hjem fra en ferieuke på Island, hvor jeg gikk Laugavegur og Fimmvörðuháls sammenhengende. En tur på nærmere 85 kilometer som byr på helt unike naturopplevelser, i tillegg til alle årstider på en og samme dag. Utover Island vender vi tilbake til Kroatia igjen, etter en pause på 15 år. Denne gangen dropper vi også øya Vis, til fordel for Brac og Hvar.

 - I forrige uke lanserte Mark Zuckerberg Twitter-konkurrenten Threads. Appen har allerede fått 100 millioner registrerte brukere. Betyr dette slutten på Twitter?

 - Starten på slutten for Twitter startet da Elon Musk tok over Twitter, og han har fortsatt siden med å ødelegge plattformen. Threads, som først ble lansert tilbake til 2019 som en Snapchat-killer, ble aldri en suksess da, og hadde aldri blitt en suksess i dag, hadde det ikke vært for at fryktelig mange er drittlei den barnslige og destruktive oppførselen til Elon Musk. Det er egentlig ganske så tragisk at monopolisten og personvern-forbryteren Mark Zuckerberg og hans Meta, representerer redningen og det eneste virkelige, globale alternativet til Twitter.

 - Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?

 –  Hvis jeg kunne valgt hvem som helst og hvor som helst, ville jeg tatt med meg Brian Cox, Yuval Noah Harari og Sam Altman på en utflukt til Machu Picchu hvor vi hadde spist peruansk tapas mens vi diskuterte den etiske og moralske utviklingen av kunstig intelligens og transhumanisme, som fremtidens måte å utforske og bosette oss på andre planeter i andre galakser.

-  Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

- Dårlig samvittighet og skam har blitt den nye normalen. 80 prosent av verdens befolkning lever ikke i demokratier. Mer enn 35 land har forlatt det åpne internett og verden blir stadig varmere, mens vi mennesker blir stadig kaldere (mot hverandre). At et flyselskap, som er en av miljøverstingene, og SAS, som rett før pandemien hevdet at vi i Skandinavia ikke har funnet opp noe som helst, men bare rappet med oss alt hjem fra turene våre, skal gi meg dårlig samvittighet for å spise Kvikk Lunsj holder ikke.

- Hva er årets PR-flause så langt i år?

 - For meg personlig er det tre saker som utpeker seg så langt i år. Elon Musk sitt fall, anført av et historisk dårlig lederskap av Twitter, som sannsynligvis ender opp med at Twitter tryner og at Elon Musk taper i en brytekamp mot Mark Zuckerberg. NRK-sjefens opptreden på #Debatten» i anledning av Sophie Elise-gate tidligere i år og Messias-komplekset til vår alles Petter Stordalen, som døpte om selskapet sitt til et jordbær, som ser ut som et bringebær

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens ikke løper løpsk (vær så snill ikke bruk ChatGPT til å svare på dette spørsmålet)?

 - Jeg har cirka null forventninger til vår sittende regjering når det kommer til teknologiutvikling, digitalisering og kunstig intelligens som sådan.

- Bør norske medier være til stede på TikTok?

 - Argumentet om at det er viktig å være tilstede der hvor den unge målgruppen er, holder ikke vann. Jeg har blitt mer og mer opptatt av at teknologi skal være et verktøy for oss, og ikke motsatt. TikTok sine algoritmer er utviklet for det motsatte. Det skaper et usunt avhengighetsforhold, som både gjør brukerne mer isolerte og ulykkelige, og som samtidig «mater» det kinesiske regimet med personinformasjon som både kan og blir brukt mot oss.

- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

 - NRK skulle aldri ha pushet DAB. Daværende NRK-sjef, Thor Gjermund Eriksen, hevdet at «det ikke er noen tvil om at DAB fører til et mye bedre radiotilbud. De som sier noe annet, snakker mot bedre vitende». Radiolyttingen her til lands har aldri vært lavere og faller for hvert år. DAB burde aldri sett dagens lys.

 - Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?

- Jeg har ikke blitt mer redd for ytre meg i det offentlige og på sosiale medier, men jeg gidder ikke å bruke mye av mitt liv på det, for det er rett og slett meningsløst og bortkastet tid. «Folk flest» vil ikke diskutere i sosiale medier, de vil fremme sitt argument eller bare krangle. Jeg er mest av alt bekymret for at det offentlige ordskiftet og det destruktive i oss mennesker, med «retten til å oppføre oss som rasshøl» i sosiale medier, vil demotivere dyktige og kunnskapsrike mennesker til å bli politikere.

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?

 - Haaland får nyte blodpengene sine fra regimet i Abu Dhabi så lenge han har samvittighet til det. Så kan vi jo håpe at han vil bytte ut Dolce & Gabbana-dressene etter hvert med både Marius-genser og ostehøvel. Og at noen av blodpengene blir brukt på litt filantropisk fokus en gang i fremtiden når han har blitt voksen. Inntil da velger jeg å plassere min heiing på han og nye fotball-rekorder på min stadig lengre liste over ting og tang jeg bør skamme meg over eller ha dårlig samvittighet for.  

 - Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?

 - Som eneste ansatt i mitt lille foretak, er det i praksis ikke grenser for hvor mye hud jeg kan vise på jobben. Den dagen jeg eventuelt skulle dukke opp på mitt kjeller-kontor i en dyp utringning, håper jeg de som ser meg via et video-møte, skaffer meg litt hjelp i klesveien.