E-sport er det nye store, skal man tro tidligere Discovery-sjef Harald Strømme. Under Nordiske Mediedager-konferansen kunne Strømme fortelle at e-sport er «det største skiftet i populærkulturen siden ungdomsopprøret på 1960-tallet».
- E-sport er den største populærkulturelle revolusjonen siden ungdomsopprøret og Beatles, og det er en enorm generasjonskløft som skapes. Vi som er over 40 har egentlig ikke forutsetning til å forstå hva disse unge menneskene som ikke ser på tradisjonelle medier driver, sier Harald Strømme til Kampanje.
Han viste blant annet til tall fra Mediavision der 25 prosent av de mellom 15-25 år så på e-sport og gaming i 2018 og i snitt 97 minutter daglig. Når en snakker videokonsumet av sport på nettet, har e-sporten i denne målgruppen ifølge Strømme gått forbi tradisjonell sport.
- Dette jordskjelvet har gått under radaren for både medieindustrien og annonsørene, men det kommer det ikke til å fortsette å gjøre, sier Strømme.
Good Game samarbeider i dag både med Discovery, VG og Norsk Tipping og under Nordiske Mediedager-konferansen kom Strømme med følgende spådom:
- E-sport er større enn analog sport i 2025, sier Strømme.
Se vidoeintervju med Harald Strømme på Nordiske Mediedager her:
Har kjøpt ut Teknisk Ukeblad
Han har startet selskapet Good Game etter å ha kjøpt nettavisen Gamer.no og Telenorligaen, nå Telialigaen, et seriesystem bestående av dataspillere, for et drøyt år siden.
Les også: Strømme satser på esport – kjøper Telenorligaen fra TU
Strømme tok 80 prosent av selskapet, mens Teknisk Ukeblad ble med videre med en eierandel på 20 prosent i Good Game. I dag har Strømme og resten av investorene i Good Game kjøpt ut Teknisk Ukeblad. Strømme eier fortsatt 65 prosent, men driver selskapet sammen med sin partner Trond Killingstad (10%), som sammen med Strømme jobber operativt i selskapet, og resten av de ansatte i selskapet (4%), samt Kahoot-gründer Johan Brand (4%) og Sindre Østgaard (4%).
- Vi kjøpte ut TU for et par måneder siden, sier Strømme.
Landet sponsoravtale
Hvor mye penger det er i markedet for e-sport i Norge, finnes det i dag ikke tall på, men inntektsstrømmene er ifølge Strømme både brukerinntekter, rettighetssalg og sponsor- og reklameinntekter.
Tidligere denne uken landet han en stor sponsoravtale med Telia og relanserte den tidligere Telenorligaen under navnet Telialigaen uten at Strømme ønsker å si hvor store inntekter det er snakk om.
- Jeg kan ikke si noe om størrelsen på avtalen. E-sport er en ung idrett og ung virksomhet, men dette er substansielt nok til å gi oss et løft og en kraft til å vokse, skape og profesjonalisere norsk e-sport fremover. Vi har allerede jobbet med dette i flere år og ligaen er allerede Europas største nasjonale e-sport liga.
- Snakker vi millioner?
- Vil ikke kommentere tall. Sier Strømme.
Anslår verdi på Telia-avtalen
Tidligere profesjonell e-sportspill og kommersiell sjef i turneringsarrangøren ESL, Jonas Alskaer Vikan, kjenner markedet for e-sport godt både i Norge og internasjonalt. Han tror det er snakk om store summer når Telia går inn i e-sporten.
- Det vil nok være i mange millionersklassen, sier Alsaker Vikan som i dag jobber som journalist i Adresseavisen.
- Hvor stort er e-sport er Norge?
- I Norge er det mye potensial i Norge. Vi har ikke den samme utviklingen som Sverige, Danmark og Finland med topplag og store arrangementer, men det betyr at noen kommer til å lage det ganske snart. Det er mye potensial for vekst og det er mange aktører som ønsker å lage store lag og turneringer, sier Alsaker Vikan.
Heller ikke Alsaker Vikan tør å anslå størrelsen på markedet.
- Det er ikke så langt unna i størrelse som det vi ser i Sverige og Danmark, og det er millionverdier i spill for de som holder på med det, sier han.
Kommentér