Navn: Øystein Bogen 

Alder: 53

Stilling: Utenrikskorrespondent i TV 2

Aktuell: Stengte nylig TV 2s USA-kontor i Washington og er i gang med å dekke Nato-toppmøte i Vilnius denne uken.

- Hvor går årets ferie?

- Det er nok en stund til jeg skal ta ferie, men når den kommer går turen til min europeiske favorittdestinasjon som er Spania.

- Har du et godt råd til den som blir TV 2s nye Washington-korrespondent med tanke på presidentvalget neste år?

- Forsøk å forstå amerikansk kultur og politikk i stedet for å henfalle til norske fordommer og forenklinger.

- Du arrangerer utflukt i sommer og inviterer tre gjester. Hvem tar du med, hva spiser dere og hvor drar dere?

- Jeg inviterer med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyy, hans etterretningssjef Kyrylo Budanov, og forsvarssjef Valerii Zaluzhnyi. Vi drar til Odessa som er en nydelig kystby med historisk sus. Jeg tar med meg ferske norske krabber og reker og en flaske Chablis og de forteller meg litt om hvordan de har tenkt å jage russerne ut av landet sitt og planene for en gjenoppbygging når den tid kommer.

- Går det an å spise en Freia-sjokolade i sommer uten å tenke på at eieren Mondelez driver virksomhet i Russland?

- Ikke for meg. Og personlig forsøker jeg å unngå produkter også fra andre virksomheter som opererer i Russland og som dermed sponser folkemord og krigsforbrytelser i Ukraina. Slik som for eksempel Xiaomi, Yves Rocher og Procter & Gamble.

- Hva er årets PR-flause så langt i år?

- Det synes jeg er Elon Musk og hans «Twitter-revolusjon». Twitter er gått fra å være en verdifull informasjonskanal med kontrollmekanismer og verifiserte brukere, til å bli en umoderert sump av desinformasjon og ekstremisme. Musk selv, som mange tidligere anså som brilliant teknolog, fremstår samtidig mer og mer som halvgal konspirasjonsteoretiker på sin egen plattform.

- Bør myndighetene gripe inn og sørge for at utviklingen av kunstig intelligens (KI) ikke løper løpsk (vær så snill ikke bruk ChatGPT til å svare på dette spørsmålet)?

. Nei. Og jeg tror ikke det lar seg gjøre. Myndighetene kan regulere kunstig intelligens til de blir blå i trynet, men land som Kina og Russland kommer uansett til å utnytte teknologien til fulle, også for å drive faenskap. Jeg har derimot tro på at KI også kan brukes til å kontrollere KI.

- Bør norske medier være til stede på TikTok?

- Nei. Dette er en tjeneste som kontrolleres av kinesiske myndigheter og de tror jeg generelt ikke vil oss vel. Mediene, som stadig lager saker om hvor lumsk TikTok kan være, fremmer kritikk mot statsråder som bruker tjenesten også videre, bør gå foran med et godt eksempel og droppe innhold her.

- Hva synes du NRK skal gjøre mer av og hva bør de gjøre mindre av?

- NRK har en privilegert og viktig rolle som statsfinansiert allmennkringkaster og burde tenke mer på det. Jeg savner et NRK som ikke prøver å være som et kommersielt mediehus, ved for eksempel å skulle konkurrere med VG og TV 2 om å være først på breaking-varsler, og i stedet bruker sine enorme journalistiske ressurser til å dyrke grundighet og etterrettelighet. Og jeg klarer ikke å forstå hvorfor landets skattebetalere skal måtte finansiere NRKs innkjøp av sportsrettigheter i hundre millioners-klassen.

- Har rammene for ytringsfrihet blitt for smale og har du blitt mer redd for å ytre deg offentlig?

- Jeg tror det, og er litt bekymret for kanselleringskulturen og at enkelte debatt-temaer er blitt nærmest tabubelagte. Selvsagt skal man vise respekt for andre, men jeg tror i lengden at et smalere ytringsrom fører til mer ekstremisme og et giftigere debattklima.

- Norske medier har skrevet over 13.000 saker på over ett år om Erling Braut Haaland, men hvilken Haaland-sak savner du å lese?

- Jeg har faktisk ikke lest én eneste av de 13 000 sakene, og skulle jeg bli tvunget til å lese en, ville nærmest alt vært nyheter for meg.

- Hvor går grensen for hvor mye hud du kan vise på jobben, er det for eksempel greit med shorts og dype utringninger?

- Folk får gå med det de har lyst til på kontoret og jeg har ingen fordommer, hverken mot shorts eller utringninger.  For oss som jobber på skjermen, er det imidlertid dårlig stil å stille på lufta i shorts. Hvis du ikke lager badereportasje, da.