(Saken er blitt oppdatert). 

Eniro Norge AS kjøper web- og mediebyrået Idium for å ta et bedre grep om markedet for små- og mellomstore bedrifter.

- SMB-bedriftene trenger en partner som vet at deres største marked er lokalt, og som vet at små markedsbudsjetter må benyttes så effektivt som mulig for å nå sin målgruppe, en målgruppe som i større og større grad bruker smarttelefoner og nettbrett for å søke og kjøpe produkter og tjenester. Her besitter Eniro og Idium sammen unik kompetanse, og kan skreddersy produkter og løsninger for SMB-segmentet, sier administrerende direktør Pierre Mårtensson i Eniro Norge.

Tall for 2013 foreligger fortsatt ikke, men Idium hadde i 2012 inntekter i størrelsesorden 66 millioner kroner og et overskudd på tre millioner kroner. I en pressemelding sier Eniro at «oppkjøpet gir kostnadssynergier» og at Eniros inntekter fra Idium i 2014 forventes å være omlag 35 millioner svenske kroner. Resultatbidraget vil være på to millioner svenske kroner. 

Idum driver innenfor digital markedsføring og Eniro kommer nå til å legge denne virksomheten inn i Kvasir Media som har en del overlappende tjenester. Idium vil imidlertid fortsette som en egen merkevare og lede Eniros satsning på kampanjeprodukter og prestasjonsbasert markedsføring i Norge fremover. Rune Paulseth, Country Manager i Kvasir Media, blir ny daglig leder i selskapet.

- Eniro er inne i en offensiv fase, hvor vi ønsker å vokse i Norge både organisk og gjennom oppkjøp. Oppkjøpet av Idium er ett av flere steg på veien for videre vekst i Norge, og da innenfor et forretningsområde som har et betydelig vekstpotensial. Vi skal fremover øke kampanjeprodukt-virksomheten vår på en lønnsom måte slik at vi vinner tillit som SMB-virksomhetenes foretrukne rådgiver på digital markedsføring, sier Mårtensson.

Eniros oppkjøp av Idium og satsning på mobil og digital markedsføring er knyttet til sterke forbrukertrender, ifølge Eniro. Annonseomsetningen på mobil og nettbrett i Norge økte med 234 prosent til en totalomsetning på 280 millioner kroner i 2013. Undersøkelser viser at 79 prosent av befolkningen har smarttelefon og 52 prosent har tilgang til nettbrett. Likevel er hele 95 prosent av alle norske nettsider er ikke optimert for mobil.

- I praksis betyr dette at dette er stort potensial for lokal, digital synlighet. Bedrifter som ikke er til stede på mobil, vil få problemer, sier Mårtensson.