Det var mandag nyheten kom om at Ole Tom Nomeland slutter som administrerende direktør i Gambit H+K. PR-byråets styreleder Lars Erik Grønntun går inn som midlertidig sjef inntil Nomelands etterfølger er på plass.

- Vi er kommet til et punkt hvor det er riktig å skilles. Samtidig er vi enige om at dette er en lykkelig skilsmisse, uttalte Nomeland i en pressemelding.

Det lyktes ikke Kampanje å komme i kontakt med verken Nomeland eller Grønntun på telefon i går, men via e-post gir de to nå noen svar på hvorfor Nomeland nå forlater selskapet i ekspressfart, etter fem år som viseadministrerende direktør og tre som toppsjef.

- Nå kjenner jeg bare på stoltheten over hva jeg har vært med på å bygge opp. Det har vært en fantastisk reise. Litt vemodig er det jo, men vi skilles som venner – og jeg ønsker Gambit alt godt videre, skriver Ole Tom Nomeland i en e-post til Kampanje.

- Da jeg begynte, var det i et lite og ganske ukjent byrå. Nå er Gambit størst i bransjen, og jeg har vært med på å bygge dette til et selskap som lever i kraft av sin solide posisjon – og ikke lenger er avhengig av enkeltpersoner.

- Angrer ikke
Han forteller at han for tre år siden talte på knappene og vurderte å gå ut av selskapet, men at det da oppstod en situasjon med internasjonale endringer som gjorde at han ble bedt om å ta over lederjobben i byrået.

- Det var en spennende mulighet som jeg ikke har angret på at jeg takket ja til, skriver Nomeland.

Nomeland har jobbet med mange ulike kunder disse årene. Microsoft, Statoil, McDonalds og DNB er blant de som er offentlig kjent. Han har også jobbet mye med oljerelatert industri, inkassobransjen, finans og telekom-industrien.

- I en årrekke har jeg jobbet med mange av de største og mest profesjonelle aktørene i norsk næringsliv, samtidig har vi også jobbet for mange i spennende utfordrerposisjon. Uten å avsløre noen, kan jeg nok likevel si at de heftigste oppdragene er nok de som aldri har kommet til overflaten, skriver han.

Han har ikke bestemt seg ennå for hva han skal gjøre nå.

- Jeg sitter i noen spennende styrer, og etter mange år som konsulent har jeg et ganske bredt nettverk i næringslivet. Jeg er en offensiv og kommersiell type som liker vekst og utvikling, så mulighetene er mange, sier Nomeland.

Nomeland var politisk aktiv i FrP på nittitallet og kjenner godt det sentrale, politiske miljøet i Norge, noe han har hatt god nytte av i sitt arbeid som PR-rådgiver de siste ti årene, ifølge ham selv.

- Tosidig enighet
Styreleder i Gambit H+K, Lars Erik Grønntun, sier følgende om at Nomeland nå slutter i topplederstillingen.

- Vi har blitt enige om at han fratrer. Det er en tosidig enighet. De siste månedene har vi kommet til en felles erkjennelse om at selskapet nå trenger en ny leder. At foregår i svært vennskapelig ånd, skriver styreleder Lars Erik Grønntun, som er Gambit H+Ks gründer og hadde sjefsansvaret fram til han ble leder for selskapet på europeisk nivå for tre år siden.

- Det snakkes om «endringer i organisasjonen for å rigge Gambit for ny vekstperiode. Hvilke endringer er det snakk om?

- Endringene er blant annet knyttet til våre satsingsområder, intern organisering og den samlede kompetanseprofilen i selskapet. Bransjeglidninger og konkurransen gjør dette nødvendig. Gambit er det ledende byrået i Norge og vil fortsatt være det.

Gambits 2013-resultat kommer ikke ut før over sommeren, men de to siste offentlige regnskapene viser et samlet overskudd på til sammen over 30 millioner. Gambit H+K kan også vise til en årlig omsetning på godt over 100 millioner kroner.

- Trenger en annen leder
- Gambit har levert sterke resultater med all time high i 2012, og dere er blitt Norges største PR-byrå målt i omsetning. I tillegg vant dere en pris nylig som best nordiske byrå. Det høres ut som topplederen har gjort det svært bra de siste årene, men likevel velger han å slutte?

- Nomeland har gjort en god jobb i sine ti år i Gambit, hvorav de siste tre som toppsjef, og bidratt på mange vis. Og Gambit-teamet har gjort en kjempejobb både med tanke på priser og kvalitet i kundearbeid. Likevel var vi begge enige om at Gambit trenger en annen leder i årene fremover og for den fasen som står foran oss.

- Er det noe i 2013-tallene som ikke passer inn i den veksthistorien vi har sett Gambit være en del av de siste årene?

- Vi er en del av et børsnotert selskap og slipper ikke tall før eier har konsolidert sine tall og akseptert at disse offentliggjøres i hvert marked.

Grønntun ser ikke mørkt på at han nå må gå inn i sjefsrollen i Gambit H+K - en jobb han hadde inntil Nomeland tok over for tre år siden.

- Jeg kjenner selskapet godt, så det skal nok gå bra. Og vi har et bunnsolid team i selskapet som jobber med meg på denne utfordringen. Det er alt for tidlig å si når vi har en ny permanent leder på plass. Vi skal bruke den tiden som er nødvendig for å finne rett person, sier Grønntun.