Det er høy temperatur i norsk fotball for tiden med kontroversielle rettighetssalg, synkende seertall, færre tilskuere på tribunen og på toppen av det hele en offentlig skittentøyvask med tidligere landslagstrener Egil Drillo Olsen. Da generalsekretær Kjetil Siem i NFF møtte representanter fra tv-bransjen til debatt om sportsrettigheter på Digitalforum torsdag, innrømmet han at sporten har utfordringer som også kan slå negativt ut på prisen på rettighetene.

- Jeg er ikke uenig i analysen om at noe må gjøres og at vi må være forberedt på reduksjon i pris, sa Siem under debatten.

- Er du grunnleggende enig i at at fotballen er i trøbbel? spør debattleder Trygve Rønningen.

- Vi er nede på bunnen på mange områder, men hvis man er på bunnen, kan man være på vei oppover også, poengterte Siem.

Se debatten her:

Kampen om sportsrettigheter

Frykter samarbeid
I tillegg til den sviktende publikumsinteressen, er Siem spesielt bekymret for at de norske aktørene i større grad skal samarbeide og slå seg sammen om bud på rettighetene.

- Det er frykten for oss som skal selge en vare. Det er ikke bra å bare ha én budgiver.

- Så dere vil lage fiendebilder og splid? spør Rønningen.

- Nei. Men har man bare én budgiver, så går prisen ned. Vi selger en vare og er som alle andre her opptatt av bunnlinjen.

Full splid
På Digitalforum møtte Siem både gode venner, særlig i form av den norske SBS Discovery-sjefen Harald Strømme, og litt mindre gode venner, i form av sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2.

Det oppstod full splid mellom fotballtoppene og TV 2 da Norges Fotballforbund (NFF) og Norsk Toppfotball solgte Tippeligarettighetene til C More bak ryggen på daværende rettighetshaver TV 2 i 2011. Prisen var på svimlende 1,1 milliarder kroner. Stemningen mellom partene har ikke blitt merkbart bedre siden. I oktober varslet NFF søksmål mot TV 2 for å sende landskampen mot Island på TV 2 Zebra, og ikke på hovedkanalen slik det står i avtalen.

- Vi har et godt forhold til TV 2, og det er ikke sånn at en rettssak er rett rundt hjørnet. Men en avtale er en avtale, sa Siem.

- Totalt uinteressant kamp
Sportssjef Bjørn Taalesen i TV 2 forsvarte kanalbyttet.

- For meg er det sånn at når vi får en totalt uinteressant fotballkamp, som ville ha dyttet bort nyhetene, er det ikke så rart at vi kanskje legger den på en annen kanal som når like mange.

Men Siem fikk støtte av TVNorge-sjef Harald Strømme, som viste til forhandlingene rundt kamprettighetene, og mente de kunne ha vunnet frem over TV 2 dersom det ikke hadde vært et krav at kampene skulle gå på hovedkanalen.

- Det var helt avgjørende for utfallet av rettighetsforhandlingene at TV 2 skulle legge kampen på hovedkanalen. Hadde de lagt Zebra i potten, tror jeg vi hadde hatt Tippeligaen i dag. Det kan virke som en bagatell, men det er et vesentlig poeng i forhandlingene om disse rettighetene.