Foto: Scanpix

For første gang bekrefter nå Premier League at salget har funnet sted. Det skjer én uke etter at Kampanje skrev at Premier League-rettighetene i Skandinavia var i ferd med å bli solgt.

Les også: Ny tv-aktør kjøper Premier League

- Vi har avsluttet vårt salg av rettighetene i den skandinaviske regionen, sier Premier Leagues direktør for medieaktiviteter og internasjonal kringkasting, Phil Lines, til Kampanje.

Dermed er det på det rene at rettighetene til å vise den engelske toppfotballen i de fire landene, Norge, Sverige, Danmark og Finland, enn så lenge er tapt for dagens rettighetshaver, den nordiske betal-tv-kanalen Canal+.

- Røper ikke avtaler
Premier League vil imidlertid utdype noe som helst rundt selskapet som har snappet rettighetene fra TV4 Gruppen.

- Vi røper aldri våre avtaler og har derfor ingen ytterligere kommentarer å komme med på dette tidspunkt, sier Lines.

Men slik Kampanje har erfart tidligere, er det konsulent- og rettighetsselskapet Medge Consulting som står bak kjøpet. Medge Consulting består av de to tidligere Canal+-toppene Peter Liljestrand og Tim Smart. Hva Medge Consulting tenker å gjøre med rettighetene er imidlertid ikke kjent, men etter det Kampanje kjenner til, er planen er å opprette flere tv-kanaler i det nordiske markedet som alle viser Premier League-fotballen.

Norge dyrest
Prisen for de eksklusive rettigheter til å vise Premier League-fotball på medieplattformene tv, internett og mobil for de neste tre årene, skal etter det Kampanje kjenner til ligge på 140 millioner euro, eller nesten 1,2 milliarder kroner.

Det tilsvarer en pris på rundt 400 millioner kroner i året for alle de fire landene. Her verdsettes det norske markedet som det dyreste og det finske som det lavest prisede. Men da Kampanje snakket med den nordiske Canal+-sjefen, Jonas Eriksson, tvilte han på at en kjøper hadde lagt så mye penger på bordet for rettighetene.

- Nei, det kan jeg aldri trenke meg. Selv 100 millioner euro ville være for mye. Det er farlig mye, fordi det går ikke an å regne hjem. Skulle det være en riktig siffer, må de ha en annen kalkulator. Det ville det være mer enn en dobling siden sist, sa Eriksson til Kampanje sist fredag.

Strenge finansiell krav
Medge Consultings kjøp av rettighetene har uten tvil rystet det skandinaviske tv-markedet. Etter det Kampanje kjenner til, skal både Bonnier, TV4 Gruppen, Canal+, hovedutfordreren i rettighetskampen, Modern Times Group (MTG), Telenor og TV 2 ha blitt svært overrasket over nyheten.

Les også: Premier League-kjøp ryster tv-markedet

Flere spekulerer nå i hvem som står bak de to i Medge Consulting og hvem som stiller med pengene. Etter konkursen til Setanta i det britiske markedet, skal nemlig Premier League nemlig ha stilt svært strenge finansielle krav til budgiverne.

- Du måtte nesten være en bank for å få lov til å kjøpe det, som en kilde tett på prosessen uttrykker det.

Les også: Fotballrettigheter i spill

Phil Lines i Premier Leauge vil ikke kommentere noe rundt konsekvensene av konkursen i Setanta og Medge Consultings finansielle muskler.

- Vi har ingen flere kommentarer, sier Lines.