To år etter at McCann Worldgroup kunne bokføre et rekordresultat, opplevde konsernet sitt tøffeste økonomiske år siden starten av 2000-tallet. Konsernet, som består av de fire selskapene McCann, IUM, Scandinavian Design Group (SDG) og Craft, hadde et driftsunderskudd på 10 millioner kroner i 2013 før konsernkostnader.

Administrerende direktør Jens Bonesmo kaller 2013 for et omstillingsår.

- Nedbemanningskostnader i konsernet gjør at vi leverer et så svakt i fjorår. Vi brukte tid på å sette sammen gruppen på nytt. Mediafront ble lagt ned og kompetansen flyttet inn i de andre enhetene. Vi arbeider i dag enklere og smartere enn tidligere, sier Bonesmo.

Mistet store oppdrag
Det er særlig reklamebyrået som har hatt det spesielt tøft. McCann mistet deler av reklamekontoen til storkunden Statoil til konkurrenten Try/Apt i fjor, og måtte i tillegg klare seg uten sin tidligere kunde gjennom syv år, NetCom. Byråinntekten til McCann Worldgroup falt med syv prosent til 213,8 millioner kroner. Konsernet har ikke gått ut med tall for reklamebyrået isolert.

- Vi hadde noe lavere byråinntekt, så det er ikke kun nedbemanningskostnader som ligger bak, sier Bonesmo.

Linda Kling tok over ledelsen av McCann etter tidligere reklamesjef Marit Høvik Hartmann i mai i år, og har fått med seg Stein Simonsen og Torstein Greni som kreative ledere. Samtidig forlot også Mediafront-sjef Børge Sandengen konsernet etter at McCann Worldgroup valgte å legge ned Mediafront som eget selskap og spre kompetansen på de øvrige selskapene, foruten IUM.

- Vi begynner å se resultatene av endringene vi har gjort. Linda, som leder i McCann, har bare jobbet i noen uker, men de nye teamene har levert spennende jobber. Vi jobber mer integrert, enklere og smartere i IUM, SDG, Craft og McCann og det begynner vi å se resultatene av nå. Når vi snakker om tiårssykluser, tror jeg det er naturlig at det blir en omstilling og en endring både på kundesiden og kompetansesiden, sier Bonesmo.

Han mener de er blitt en lærende organisasjon.

- Vi brukte ressurser på å utvikle oss og heve kompetansen. Det blir avgjørende for å komme tilbake til å bli en byrågruppe med sunne marginer, sier Bonesmo.

IUM i pluss
Mediebyrået IUM leverte i motsetning til sitt søsterselskap positivt bunnlinjebidrag i 2013.

- IUM gjør det veldig bra. Børre Sunde har en bra gjeng med seg og har vunnet mange kunder som de har jobbet godt med i 2013. Det er veldig moro.

Mens Publicis-eide Kitchen i likhet med McCann må rydde opp etter underskudd, har uavhengige Try/Apt, Los & Co og SMFB alle bokført overskudd i 2013. Det tror Bonesmo er tilfeldig.

- McCann har en lang historie med å levere fantastiske resultater. Dette skjer innimellom, og det tar tid å snu det også. Jeg ser ikke noen tegn på at noen byråer går bedre fordi de er lokale.