Norske medier stilte topptungt da kulturminister Thorhild Widvey inviterte til seminar om NRK tirsdag ettermiddag. Widvey har som kjent satt i gang arbeidet med en stortingsmelding om NRK som skal legges frem neste år, og en knapp uke etter at hun sendte NRK-plakaten på høring, ga hun NRKs konkurrenter og samarbeidspartnere anledning til å komme med innspill om hva stortingsmeldingen bør inneholde.

VG-sjef Torry Pedersen var blant dem som stilte seg kritisk til NRKs økonomiske rammer, og trakk frem inntektsveksten til NRK for å vise det han mener er skjevheten i bransjen.

- Mellom 2007 og 2012 var inntektsveksten til NRK på 31 prosent, mens den for de svenske og danske allmennkringkasterne var på henholdsvis fire og fem prosent. I samme periode falt inntektene til VG med to prosent, sa Pedersen fra scenen.

- Blir de økte ressursene brukt til å skape innhold som de kommersielle ikke dekker, eller blir de brukt på innhold som er i direkte konkurranse med kommersielle aktører? Jeg tror ikke landets politikere vil sitte stille og se på utviklingen, dersom ikke NRK selv handler klokt, la han til.

- Resept på reduksjon i mediemangfold
Han fikk blant annet støtte fra administrerende direktør i Mediebedriftenes landsforening (MBL), Randi Øgrey.

- Det kan ikke være sånn at når de økonomiske forholdene er krevende for private aktører, så får NRK mulighet til å øke sin aktivitet. Det er en resept på reduksjon i mediemangfoldet, sa hun.

Hun stiller spørsmål ved flere deler av NRKs mandat.

- Bør NRK ha adgang til å hente inn kommersielle inntekter i markedet gjennom reklame på nett? NRKs styre har sagt fra seg den muligheten, men vi mener det må gjøres permanent. Bør NRK ha adgang til å etablere nye, nettdrevne redaksjonelle tjenester løsrevet fra radio- og tv-virksomheten? Foreligger det sterkt samfunnsmessig behov for å utvide mandatet kraftig på nye plattformer, eller bør det utvikles mer på kjernevirksomheten?

- MP3 et dårlig eksempel
Det kom hardere skyts fra P4-sjef Trygve Rønningen, som mener regjeringen bør avgrense NRKs muligheter til å etablere nye kanaler i Dab-nettet.

- Det må stilles krav til NRKs bruk av Dab-nettet, og de bør kun få lov til å etablere kanaler som de kommersielle kanalene ikke vil etablere. P13 er et godt eksempel på hvordan NRK driver frem et bredere tilbud. MP3 er et dårlig eksempel på NRKs bruk eller misbruk av posisjon overfor kommersielle aktører, sa han.

Charlotte Solheim i Hovedorganisasjonen Virke talte på vegne av Eyeworks Norge, Mastiff Entertainment, Monster, Nordisk Film TV, Rubicon TV og Strix Televisjon, som meldte seg ut av Produsentforeningen tidligere i år. Hun mener regjeringen bør sette klart definerte mål på hvor mye de skal kjøpe fra eksterne produksjonsselskap.

- Jeg mener det er på tide å ta dette et skritt videre og sette konkrete måltall for eksterne kjøp. En gang i tiden var kravet til kvalitet en omfattende begrunnelse for egenprodusert innhold på NRK. Ser man bort fra nyheter og sport, har den begrunnelsen falt bort. En sterk og solid produksjonsbransje er ikke en motsetning til et sterkt NRK, sa hun.

- Skal ikke vingeklippe
TV 2-sjef Alf Hildrum var langt mildere i sitt innspill.

- Det har vært snakk om å vingeklippe NRK, og noen har kanskje trodd at det har vært TV 2s holdning. Det vil jeg avkrefte. NRK har en særs viktig rolle å spille. Det er en kvalitet at det norske samfunn holder seg med en statlig finansiert allmennkringkaster som gir tv-seerne høy kvalitet, sa Hildrum.

Samtidig gjentok han sitt utspill om at regjeringen bør vurdere en rekke endringer i kringkastingspolitikken.

- Jeg tror det er nyttig med en mer helhetlig gjennomgang der vi setter NRKs vilkår og rammer og fremtid i en sammenheng der man også ser på private allmennkringkastere. Det vil gi de som skal behandle stortingsmeldingen det beste overblikket over alle problemstillinger som reises nå, sa han.

Les også: TV 2 vil sprenge reklameforbudene

- NRK møter også konkurranse
NRK-sjef Thor Gjermund Eriksen ble ikke skremt av de mange innspillene til regjeringens stortingsmelding.

- Jeg synes det var ganske stor bredde i innspillene. Hovedinntrykket jeg sitter med er at en allmennkringkastermodell har veldig stor oppslutning og er viktig for hele bransjen. Denne diskusjonen om rollen, mandat og finansiering vil være en kontinuerlig diskusjon fordi mediemarkedet endrer seg fort. Det er en endring vi også møter, sier han til Kampanje.

Han mener likevel VG-sjef Torry Pedersens sammenligning gir et galt bilde.

- Det er riktig at avisbransjen har en utfordrende situasjon, der særlig reklameinntektene har gått ned. Men sammenligner man vår inntektutvikling med tv-bransjen i Norge, vil man ikke se samme bilde. Markedet for tv-reklame har vokst sterkt og kontinuerlig fra 2010.

- Men samtidig møter VG konkurranse fra NRK på nett?

- Vi møter også konkurranse. Det er ikke så mange år siden NRK var alene om kontinuerlig oppdatering hele døgnet på tekst-tv og radio. I dag gjør alle det. En nettavis er ikke lengre bare en avis, men både lyd og bilde. Nesten alle mediebedrifter bruker alle kanaler.

Kulturministeren selv var godt fornøyd med innspillene fra bransjen.

- Absolutt, jeg synes det var mange flotte innspill som strekker seg fra en felles oppfatning om at vi skal ha et sterkt NRK i fremtiden, til at man må gå grenseoppgangene med tanke på kommersielle aktører, sier hun i en kommentar til Kampanje.