Zenith reviderer de globale reklameprogosene for 2017 og fremover, og det er spesielt innenfor mobilannonseringen at økningen kommer.
- Veksten på mobil har overgått våre forventninger, og vi skrur til prognosene ytterligere for den kommende perioden. I 2018 kommer mobilen til å stå for 60 prosent av all reklame på nettet, sier Thomas Magnusen i Zenith.
Les også: «Grusom» utvikling i reklamemarkedet
Øker tros «Brexit»
Den globale annonsekaken øker med 4,4 prosent i 2017 og 4,6 prosent i 2018, ifølge prognosene. Det er de store markedene som USA, Filipinene og Vest-Europa som driver veksten.
- I Vest-Europa antar vi en vekst på 3,6 prosent, til tross for en liten nedgang i Storbritannia som en konsekvens av «Brexit». I 2017 vil det totale reklamemarkedet dermed være 589 milliarder dollar.
- Er dette gode nyheter?
- Generelt sett er det gode nyheter. Totalen er fin, det er bare en vridning i hvilke kanaler som stikker av med pengene, sier Magnusen.
Les også: Varsler Aftenposten-kutt: - Regn og torden i annonsemarkedet
- Medieledere varsler om full krise i annonsemarkedet. Finner de noen trøst her?
- Ja, de som har gode plattformer for annonsører på mobil vil finne ne trøst her. Vi ser at desktop faller til fordel for mobil. Men det er ikke gode nyheter for tunge desktopaktører.
Bannerannonsen svikter
Desktop-annonsering nådde sin topp i 2014, men faller nå mer enn aviser og magasiner på globalt nivå. Mobil kompenserer i stor grad for fallet, men den tradisjonelle bannerannonsen er likevel under press.
- Våre prognoser viser på sin side at tradisjonell bannerannonsering faller svakt i årene fremover, og at det blir online video og sosiale medier som er vekstdriverne innenfor display. Disse vokser imidlertid særdeles raskt, og vi ser at online video vil vokse med 20 prosent årlig mens sosiale medier vokser med hele 27 prosent, sier Magnusen.
- Er bannerannonsen som vi kjenner den døende?
- Den er fallende, i og med at annonsører velger bort desktop mer og mer, og man ikke kan forvente å få samme effekt på mobil som på desktop.
Kommentér