Reitangruppen la torsdag frem sine tall for 2013 og de viste at konsernet som kontrollerer kjente merkenavn som Rema 1000, Narvesen og 7-Eleven økte inntektene med hele fem milliarder kroner til 77 milliarder kroner.

Driftsresultatet endte på tre milliarder kroner i 2013.

- Det er så store tall at jeg ikke klarer å uttale dem, uttalte Odd Reitan til Aftenposten i går.

Nesten halvparten av Reitangruppens omsetning på 77 milliarder kroner, kommer fra Rema 1000 og for dagligvarekjeden gikk det spesielt bra i det norske markedet. Omsetningsveksten her var på nesten åtte prosent og den sterke veksten i omsetning har bidratt til at Rema 1000 i dag har en markedsandel på over 23 prosent i det norske dagligvaremarkedet. Fjorårets høydepunkt for Odd og sønnen Ole Robert Reitan var da Rema 1000 passerte erkerivalen Coop i det norske markedet og kunne krone seg seg selv som landets største dagligvarekjede.

Da gamlefar Reitan så at det var en mulighet i fjor, var han raskt ute med å love en tur til Las Vegas for alle kjøpmennene i selskapet.

- Beslutningsdyktige
En viktig bidragsyter inn i Rema 1000-suksessen er Reitangruppens reklamebyrå Fjeldheim & Partners. Byrået har de siste fem årene håndtert reklamekontoen til Rema 1000, med konsepter som «Middag for under hundrelappen» og grillkampanjen til Sven Nordin i 2012.

- Vi vil jo ikke ta æren for suksessen til Rema 1000, men vi liker å føle vi har vært med på å bidra til å utvikle Rema 1000 til det de er i dag. I hvert fall den delen som er synlig for forbrukeren, sier grunnlegger og partner i byrået Fjeldheim & Partners, Tomm Fjeldheim, til Kampanje.

Byrået jobber med Rema 1000 på alle flater, alt fra tradisjonelle annonser, til digitalt og emballasje. Fjeldheim tror en av årsakene til at Rema 1000 går så bra, er beslutningsdyktighet.

- Jeg mener Rema fungerer bra fordi det er det mest beslutningsdyktige kjedesystemet i Norge. De har en enorm evne til å drive ting gjennom. Den viktigste grunnen til at vi jobber såpass mye med retail, er evnen til gjennomføring, Og det er Rema 1000 helt rå på. De er veldig raske til å ta kloke beslutninger. Det er utrolig gøy å jobbe med dem, sier Fjeldheim.

Slår de fleste
En annen suksessfaktor som Rema 1000 nyter godt av, tror han er selve organisasjonsmodellen.

- Hele franchisemodellen der man driver sin egen virksomhet driver virksomheten fremover. Det er helt unikt, mener han.

Byråets foreløpige tall for 2013 viser et resultat før skatt på rundt 18,6 millioner kroner. Det er noe ned fra 2012, da resultat før skatt endte på 22,3 millioner kroner. Men med nesten 20 millioner kroner igjen på bunnlinjen er det med unntak av Try/Apt ingen andre reklamebyråer som så langt i år kan skilte med større overskudd i absolutte kroner.

Try/Apt la tidligere i år frem et overskudd på 37 millioner kroner.

Les også:

- Liten grunn til å klage

- Tallene er bittelitte granne svakere enn året før. Vi var vel bittelitte granne dårligere. Jeg kunne så klart si at vi har vokst og investert i nye mennesker og sånt. Men vi skal uansett bli flinkere i 2014, sier Fjeldheim.

Les også: Kraftig reklamevekst

- Rema 1000 betydd mye
At det er viktig å ha Rema 1000 på kundelisten, legger ikke Tomm Fjeldheim skjul på.

- Det er klart at det for alle byråer er viktig å ha en stor, betydningsfull kunde som Rema 1000 på kundelisten og som i tillegg gjør det bra. Jeg skal ikke legge skjul på at Rema har betydd mye for oss.

- Hva blir viktig for å vinne kampen om dagligvarekundene fremover i forhold til markedsføring?

- Først og fremst må man ha tung kunnskap om hvordan bransjen fungerer. Og da tenker jeg ikke bare på forbrukeren, men hele bransjen. I tillegg må man være god til å skape kreative konsepter. Det skal være kontinuitet i det du gjør og substans i det du leverer. I forhold til dagligvarebransjen er det viktig å forstå at det er annerledes å jobbe med retail enn andre bransjer. Det er et mye høyere tempo, sier han.

«Retaileksperter»
Han har merket seg at flere byråer nå beveger seg mot denne delen av kundegruppen, og ønsker dem velkommen etter, om enn med en liten snert i stemmen.

- Nå har det dukket opp mange retail-eksperter etter hvert. Jeg kan jo bare ønske dem velkommen. Vi kan jo ikke ha alle kundene på vår liste... Hehe, sier Fjeldheim.

I gårsdagens resultatmelding fra Reitangruppen het det at Rema 1000s brutto driftsresultat endte på 2,1 milliarder kroner. Det var litt opp sammenliget med tilsvarende resultat på 2,0 milliarder kroner i 2012. Overskuddet før skatt endte på 1,575 milliarder kroner, mot 1,439 milliarder i 2012.

Kommunikasjonsdirektør i Rema 1000, Mette Fossum Beyer, sier følgende om hva dagligvarekjeden tenker rundt samarbeidet med Fjeldheim & Partners som altså har vart i fem år.

- Rema 1000 har hatt et svært godt samarbeid med Fjeldheim & Partners over flere år. Byrået har spesialkunnskap om dagligvarebransjen og er et svært kreativt og effektivt miljø, sier Beyer Fossum.

- Kan vi oppleve at Reitangruppen legger Rema 1000-kontoen ut på anbud igjen?

- Vi jobber langsiktig med alle våre leverandører. Men vi i Rema 1000 har tro på at konkurranse gir resultater, og vurderer med jevne mellomrom nye samarbeidspartnere, sier hun.

Det jobber rundt 18.000 mennesker i Rema 1000.