I går ble det klart at Bonnier styrker seg ytterligere i det norske kinomarkedet ved at den svenske mediegiganten gjennom sitt kinoselskap SF Kino kjøper 50 prosent av aksjene i reklameselskapet Capa.

- SF Kino er en langsiktig og industriell aktør i det norske markedet og bygger sin virksomhet sten for sten i Norge. Vår visjon i Norge er å bygge en sunn og bærekraftig kinovirksomhet, gjerne i samarbeid med de eksisterende aktørene som deler våre verdier, og da er reklamevirksomheten en helt naturlig del av vår samlede strategi. I stedet for å starte noe selv og dermed splitte markedet og gjøre det mindre attraktivt og tilgjengelig for kundene, er det mye mer lønnsomt og industrielt riktig å forene krefter med markedsleder Capa, sier administrerende direktør Ivar Halstvedt i SF Kino.

Mer action i kinomarkedet
Dermed tilspisser kampen i det norske kinomarkedet seg ytterligere. For ikke bare utfordrer Bonnier og SF Kino det kommunale kinoselskapet Oslo Kinomatografer på kinodrift. Nå blir det også kamp om kinoreklameomsetningen. I fjor høst kjøpte nemlig Oslo Kino Capa-konkurrenten Media Direct Norge for 20 millioner kroner.

Dermed valgte Oslo Kino å bygge opp Capas konkurrent i reklamemarkedet, framfor å samarbeide videre med den dominerende kinoreklameaktøren. Kontrakten med Oslo Kino termineres i 2013 - to år tidligere enn først forventet, og 11 år etter at avtalen først ble inngått.

- Vi skulle gjerne fortsatt samarbeidet med Oslo kino og vi synes det er litt spesielt at de kjøper vår største konkurrent. Men Capa har levd med konkurranse i alle år, også før vi fikk Oslo-kontrakten, så det skal vi håndtere, sa Klingberg til Kampanje i september i år.

I dag fryder man seg i Capa-ledelsen over Bonniers oppkjøp i selskapet.

- Vi er på plass i alle de største byene i dag, og slik vil det nye eierskapet sikre at det også blir i fremtiden. SF Media i Sverige og Capa i Norge har alltid samarbeidet godt, og det nye eierskapet vil styrke dette samarbeidet og dessuten åpne for at partene deler en rekke ressurser som vil øke verdien på våre ytelser til kundene, sier Carl Martin Klingberg, administrerende direktør i Capa Kinoreklame.

Men Capa-sjef Carl Martin Klingberg lar seg ikke friste til å sende en syrlig takk for sist-hilsen til Oslo Kino etter vrakingen i 2010.

- Nei, jeg er ikke så følelsesmessig engasjert i denne saken at jeg føler behov for å rette en hilsen til Oslo Kino. Jeg er mer opptatt av at Capa Kinoreklame nå er blitt et rendyrket, kinoeid selskap hvor alle alle kinoene er på eiersiden, med unntak av Oslo Kino. Capa Kinoreklame vil nå være representert i alle norske byer og akkurat det er naturligvis annonsørene opptatt av. Vi kan gi annonsørene et meget godt tilbud fremover, sier han.

Åpen for fusjon
Capa-sjefen legger heller ikke skjul på at de fortsatt ønsker et tett reklamesamarbeid med Oslo Kino.

- Vi har også vært i dialog med Oslo Kino for å få til en samarbeidsløsning, men det har vi ennå ikke fått til. Kino som reklamekanal er en mindre kanal hvis vi sammenligner oss med de store, som for eksempel tv og avis. Jeg tror derfor det er en fordel for kinoreklamen at den aktøren som går til annonssøren kan tilby et dekkende reklametilbud. Er det for mange aktører, blir det et uoversiktiglig og oppstykket tilbud og annonsørene blir forvirret. For 11 år siden var det tre selskaper som drev innbyrdes konkurranse og det var ingen god løsning for noen av partene. Internasjonal erfaring viser også at i land med flere aktører blir man mest opptatt av å sikre seg markedsandeler og for lite opptatt av hele kanalen. Da forsvinner mye av annonseinntektene og reklamekaken blir mindre og mindre. Erfaringene fra utlandet viser også at markedene hvor en samlet formidlingsaktør står sterkt, vokser kinoreklamen, annonsørene får et bedre tilbud og alle parter er mer fornøyde, sier Klingberg.

- Ønsker du Oslo Kino inn på eiersiden i Capa eller ønsker dere en sammenslåing av Capa og Media Direct.

- Jeg håper at Oslo Kino også i framtiden er såpass konstruktiv at de ser at brede industrielle løsninger passer alle parter best. Hva som kan være en løsning på dette skal jeg ikke speskulere høyt om. Det som er klart er at Capa er størst og står sterkest som formidler av kinoreklame i Norge mens Oslo Kino er den største kinoen. Alle løsninger som i en eller annen form som kan styrke alle parter, også annonsørene, vil få vår støtte. Om man skal slå sammen selskaper får vi diskutere framover, sier Klingberg.

150-millionersmarked
I det norske kinomarkedet omsettes kinoreklame for 150 millioner kroner i år og skal en tro prognosene vil det være omtrent like mye i 2012. Med Bonnier som Capa-eier og Oslo Kino som Media Direct-eier ligger det an til knallhard kamp om reklameomsetning på kino neste år. Salgsselskapet Capa Kinoreklame omsatte for 55,1 millioner kroner i 2010, en økning fra 35,7 millioner kroner året før. Resultat før skatt endte på 18,7 millioner kroner.

Capa Kinoreklame ble etablert av Bergen Kino i 1990 og virksomheten ble i 2000 sammenslått med Clear Channel Norways virksomhet innen kinoreklame. Høsten 2011 kjøpte Kinovasjon Norge alle aksjene i Capa.

Kinovasjon Norge er et holdningsselskap eid av kinoene i Bergen, Trondheim, Haugesund og SF Stavanger/Sandnes Kino. Selskapet har hovedkontor i Bergen.

SF Kino er på sin side heleid av Nordens største kinoaktør, SF Bio, som er en del av det familieeide Bonnier-konsernet. SF Kino driver i dag kinoer enten alene, eller i samarbeid med norske kommuner i Moss, Sarpsborg, Lillestrøm, Tønsberg, Skien, Sandvika, Stavanger og Sandnes.

SF Kino er også i ferd med å feste et betydelig grep om kinomarkedet i Oslo. Selskapet bygger nå Festningen Kino i det gamle kloakkanlegget på Akershus Festning i Oslo. Dette blir Norges største kino med ni saler og til sammen 1.800 seter. Sammen med allerede eksisterende SF Kino-avdelinger i Sandvika og Lillestrøm er SF Kino dermed på god vei til å bli den markedsledende aktøren i Oslo-markedet.