Finn-suksess gir Morgenstern tre Gullfisk-sjanser: - Ikke hverdagskost

Det er imidlertid ikke første gang at Finn.no har scoret hat-trick i Sølvfisk-konkurransen.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Pol, Morgenstern, Try, Alexander Reklamebyrå, Per Høj og Anorak er de seks reklamebyråene som i år kjemper om Gullfisken 2022 som blir sendt på TV 2 neste lørdag. Try har flest nominerte med fire, men Morgenstern er like bak med sine tre nominerte filmer - alle for annonsøren Finn.no.

Les også: Gullfisken-aktuelle Simon Nitsche: - Blir begeistret av gode reklamefilmer

- Hvor ofte ser man et reklamebyrå være nominert med samme annonsør tre ganger i samme kåring?

- Jeg har ikke noe statistikk på det, men jeg tror ikke det er hverdagskost, sier byråleder i Morgenstern, Camilla Kim Kielland.

2020 blir fortsatt stående som Morgensterns rekordår med fire Gullfisk-muligheter. Kielland er imidlertid godt fornøyd med fangsten av sølvfisker i 2022.

- Med tre lodd så har vi store forhåpninger, og jeg mener selv at det er tre sjukt bra produksjoner som appellerer til forskjellige publikum. Så er spørsmålet hvem vi skal stemme på selv. Vi må legge alle stemmene i én og samme kurv mener jeg, sier Kielland.

For øvrig er også reklamebyrået Pol er nominert med to sølvfiskvinnere, mens Alexander Reklamebyrå, Per Høj og Anorak har én nominert hver.

Les også: TV 2 endrer Gullfisken-regler etter kritikk

Tre lodd:

Byråleder i Morgenstern, Camilla Kim Kielland, skryter av samarbeidet de har med Finn.

Hyller Finns markedssjef

Finn-reklamene som er nominert er sølvfisk-vinner for april «Sportsutstyr», mai-vinner «Reiseleder Kjell» og august-vinner «Mandag lørdag».

- Hvordan er det å jobbe med Finn som kunde?

- Som både merkevare og kunde er det veldig morsomt å jobbe med Finn. Spesielt deres markedsdirektør Hanne Lill Johnsen er veldig dyktig. Sammen jobber vi med å måle effekten av det vi gjør, og det er beviselig god effekt, sier Kielland og fortsetter:

- Samtidig er det veldig underholdene og kanskje noe folk kjenner seg igjen i. Både hyllesten til reiselederen som gikk på etter pandemien, og «mandag» som er en videreføring av fjorårets fredagskonsept. Mandagsfilmene går som ei kule, sier Kielland fornøyd.

Selv om alle filmene er for Finn, så understreker Kielland at de likevel er store forskjeller på filmene.

- Alle er for Finn, men til forskjellige deler innen for Finn-universet. Torget, reise og jobb. Alle tre er gode kandidater, men det er kanskje litt morsommere med de to ferskeste, sier Kielland.

Finn-reklamen «Sportsutstyr» er nemlig fra 2018. Denne, og to andre Sølvfisk-vinnere, utløste en debatt om gamle reklamefilmer i Gullfisken. Den endte med at TV 2 endrer reglene for konkurransen fra og med i år.

- Jeg mener det var en helt legitim debatt å ta, og jeg er enig med utfallet av den, sier Kielland.

Avslutningsvis avslører Kielland hvilke filmer, foruten sine egne, hun holder høyest av de Gullfisk-nominerte.

- Jeg synes det er veldig mye bra. Anoraks KLP-film var fin. Den tror jeg traff en nerve i folket. Samtidig var det en annerledes film med Per Højs Storebrand-film, men den hadde et viktig budskap. Så spørs det helt hva publikum ønsker å stemme frem, sier Kielland.

Fornøyd:

Det er andre gang på fire år at finn er nominert tre ganger i samme Gullfisk-kåring. Det er markedsdirektør Hanne Lill Johnsen i Finn godt fornøyd med. Her sammen med tidligere markedsdirektør Janne Jacobsen, som nå har en annen rolle i Finn.

Trippel-nominasjon for andre gang: - Vil ikke «jinxe» noe

Markedsdirektør i Finn, Hanne Lill Johnsen, forteller til Kampanje at de har samarbeidet med det samme kreative teamet i over ti år. Selv da Sebastian Prestø og Anders Holm gikk fra Try til Morgenstern i 2017, ble Finn med over. Nå står Finn og det kreative teamet med tre nominerte på blokka - like mange som i 2019 - men da med én registrert som Try-produksjon.

- Jeg kan beskrive samarbeidet på mange måter, men først og fremst så vil jeg si at vi kjenner hverandre ekstremt godt. Vi har jobbet sammen i mange år og har et veldig godt og effektivt samarbeid. Vi utfordrer hverandre begge veier, selv om vi stort sett er enige om stilen og tonen. Det gjør at vi kan lage morsomme ting med god effekt, sier Johnsen.

- Det virker å være et meget godt og sterkt samarbeid. Har dere noen gang vurdert å bytte partnere?

- Det er ikke noe vi vurderer. Vi ser på hvilke oppgaver vi skal løse til enhver tid, men vi klarer å fornye oss og lage materiell som skal ut. Vi får effekt av det vi lager, og det er viktig for oss, sier Johnsen.

Hun forteller at hun synes det er morsomt å være nominert tre ganger nok en gang, og forteller at det vitner om at det er høyt kreativt nivå på reklamefilmene.

- Har du en favoritt av de tre?

- Nei, det har jeg ikke. Jeg synes alle tre er gode på hver sin måte. De scorer på ulike ting, både rare, sære og fine, sier Johnsen.

- Det ble ikke seier i 2019, blir det det i år?

- Jeg sier ja, og velger å ha troa. Det er mange fine filmer i finalen, men vi har noen sterke lodd.

- Om det blir seier - hvordan skal det feires?

- Det har vi ikke planlagt enda. Jeg har ikke lyst til å jinxe det, ler Johnsen.

Gode filmer:

Juryleder Therese Becke forteller at finaleheatet til Gullfisken er et godt heat, men legger ikke skjul på at det har vært perioder hvor det har vært langt mellom de jobbene som begeistrer.

Har ikke alltid latt seg begeistre

Årets juryleder for Sølvfisken, daglig leder i reklamebyrået Pol Therese Becke, forteller til Kampanje at hun har opplevd 2022 som et varierende, men spennende reklameår.

- Det har i høyeste grad vært et spennende år. Samtidig skal jeg innrømme at vi har sett tendensene av at det har blitt mer dreining over mot det taktiske. I juryen opplever vi at det har vært noe færre store produksjoner i 2022 enn tidligere, og særlig i noen måneder har det vært langt mellom jobbene som har overrasket og begeistret oss, sier Becke.

- Hva tror du det kommer av? 

- Det er nok et resultat av usikre tider og en søken etter trygghet i det man tar ut. Når mye rundt oss er usikkert så ligger det i menneskenes natur å søke etter noe som er trygt, og i stedet for å ta risiko er det lett å gå for noe som har gitt gode resultater tidligere, eller som kan argumenteres for gjennom at det svarer på teori og føringer som man kan støtte seg på. Det kan gå på bekostning av nye og overraskende uttak, man klarer ikke løse alt i samme film.  

Tross dette er hun godt fornøyd med å se at det er et bredt spekter av filmer som nå kjemper om publikums stemmer.

- Er det noen filmer som peker seg litt ekstra ut? 

- Det er vanskelig å peke ut èn spesiell film blant de tolv, det er en stor bredde av filmer som har gått videre, med ulike virkemidler innenfor både humør, emosjoner og mer overraskende grep. Og så er det jo også, som har blitt påpekt tidligere, noen gamle filmer som er med i kampen i året som har gått, sier Becke og legger til: 

- Nå som juryleder-oppgavene er tilbakelagt, og folket bestemmer resten, så håper jeg jo som Pol-leder på en av våre sølvfisker, men nå er det opp til det norske folk å bestemme. Det blir en spennende kveld, avslutter hun. 

Gullfisken 2022Her er årets nominerte

Måned Byrå Annonsør Vinnerfilm
Januar Pol Posten Posten 375
Februar Pol Kondomeriet Sprut
Mars Morgenstern Finn.no Sportsutstyr
April Morgenstern Finn.no Reiseleder Kjell
Mai Try Vipps Finsk
Juni Try Fjordland (Bremykt) Smørbukkene
Juli Try DNB Hun investerer - Fyll Ullevaal Stadion
August Morgenstern Finn.no Mandag på lørdag
September Try DNB Hun vet ikke
Oktober Alexander Reklamebyrå Grønt Punkt Norge Plastemballasje
November Per Høj Storebrand Snakk sammen
Desember Anorak KLP Takk for lånet

Finn-suksess gir Morgenstern tre Gullfisk-sjanser: - Ikke hverdagskost