Lørdag 4. februar er det klart for en ny utgave av TV 2s store festaften for reklamebransjen, «Gullfisken». Der skal TV-seerne avgjøre hvilken reklamefilm de liker aller best fra året som er gått, og i år blir det også en ny programleder som tar over programmet.

Den nye programlederen heter Simon Nitsche. Han forteller Kampanje at han er svært glad i gode reklamefilmer som treffer.

- Jeg er født i 1992 og har sett reklame hele livet, særlig på TV 2, og er tilhenger av smarte, morsomme reklamer. De gangene jeg ser en reklamefilm som vekker noe i meg blir jeg imponert og tenker at det er godt gjort. Nå som det er en nedgang i linær TV-seeing så kommer jo reklamen i ulike former, på sosiale medier og på forhånd av de enkelte programmene i de digitale spillerne, i tillegg til linært, derfor er det viktigere enn noensinne å virkelig treffe med det budskapet man prøver å formidle, sier han.

- Hva mener du er oppskriften på reklame som treffer?

- Reklame må være smart og morsomt. Det må være et godt skuespill, ha en god tekst og som ikke undervurderer seerne. Det er en god oppskrift. Også er det noen reklamer som klarer å fange tidsånden, fanger det vi bryr oss om og snakker om på en humoristisk måte, og da blir jo også reklamen satire. Det er jo også noe reklame kan beherske. Vi blir litt smartere i tillegg til å bli informert. Det er en vanskelig øvelse. Jeg har lite peiling på det. men som seer blir jeg stadig imponert over reklamefilmer som får til det, sier han. 

Sliter med en type reklame
Det verste han ser er fordummende reklame.

- Fordummende reklame det ikke har blitt lagt noe kjærlighet i, det sliter jeg med å forstå skal være bra for noen, sier han. 

12 sølvfisker skal konkurrere om «Gullfisken» når fjorårets beste reklamefilm skal kåres. Nitsche forteller at han har ledd av flere av de nominerte bidragene. 

- Humor er et godt virkemiddel for å få merkevaren opp i bevisstheten til folk. Vi husker som regel ting vi har ledd av og kost oss med.  Det er flere sterke kandidater i nominasjonslistene i år som har fått meg til å le, forteller han. 

- Skjer menneskelige feil
Tidligere denne uken gav Medietilsynet TV 2 en advarsel som sendte reklame på såkalt «delt skjerm» under verdenscupen i langrennssprint 3. desember i fjor, samtidig som konkurranseløpene foregikk. Reklamesendingen gikk ut over seeropplevelsen som i tillegg førte til at seerne gikk glipp av kommentatorlyden ifølge tilsynet.

- Reklamesendingen førte til at seerne ikke fikk se hele sprinten i fullskjerm, sier direktør for juridisk og regulatorisk avdeling, Hanne Sekkelsten.

Nitsche, som allerede denne uken skal ha sin programlederdebut på TV 2 med humorprogrammet «I fyr og flamme», tror at grunnen til at noen opplever reklamene som masete har å gjøre med mengden reklamer vi serveres. 

- Som forbruker har vi jo nå lært oss veldig tydelig at reklamepausen kommer hver halvtime. Det skjer i blant menneskelige feil, noen ganger bommer man på timing og mengden av reklamene. Det sendes masse sport på TV 2 hele tiden og reklameplasseringen er ofte riktig. Det er sjeldent noe i veien for å se sport på TV 2, sier han og legger til:

- Reklamebyråene bruker forskjellige måter for å få frem budskapet sitt på. En smart og morsom reklame blir alltid godt mottatt, det ser jeg i researchen jeg holder på med til «Gullfisken». Kort fortalt kan vi si at kvalitet, det er ikke masete.

Programlederrolle på rundgang
De siste årene har programlederrollen i Gullfisken» gått på rundgang. Nitsche tar over stafettpinnen etter Niklas Baarli som ledet showet i fjor. I 2021 var det Helene Olafsen og proffdanser og mannen Jørgen Nilsen som ledet programmet. Sist gang programmet ble spilt med publikum i salen var tilbake i 2020 da Morten Ramm var programleder. 

- Jeg tror det at de siste årene ikke har vært kontinuitet i hvem som har ledet programmet, handler mer om ulike profilers kalender, enn om et hamsterhjul eller en jobb som går på rundgang. Jeg ble spurt i god tid og kjente på at jeg har latt meg begeistre av reklame i oppveksten, jeg elsker prisutdelinger og at det er et underholdningsprogram som går direkte, det fanger live-nervene jeg liker å jobbe med, påpeker han. 

Nitsche ser på programlederrollen som et ærefult oppdrag. 

- Jeg gir et stort pluss til TV 2 for at de planlegger godt for dette eventet og prisutdelingen hvor vi skal hylle reklamebransjen. Det er en stor jobb som det er en ære å kunne lede, sier han. 

- Ser du for deg at du kan lede «Gullfisken» i mange år fremover?

- Hvis TV 2 spør igjen så vurderer jeg det som interessant, men først skal jeg gjennomføre kvelden lørdag 4. februar skikkelig for å kjenne på hvordan det er. Jeg har ikke gjort mye underholdningsevent før, men «Gullfisken» vil jeg alltid vurdere som interessant, avslutter han.