TV 2 endrer Gullfisken-regler etter kritikk

- Vi er enige i kritikken, sier TV 2s salgs- og markedsdirektør.

Publisert / Oppdater

Øyvind Hofsrud
Øyvind Hofsrud Journalist

Kreatør og partner i Try, Øystein Halvorsen, rettet mandag morgen kritikk mot reklamekonkurransen Gullfisken. Den meritterte reklameskaperen og mangeganger Gullfisken-vinneren reagerer på at hver tredje Sølvfisk-vinner så langt i år er en gammel reklamefilm.

- Jeg synes det er uheldig og mener det kan være ødeleggende for konkurransen. At én gammel film vinner er greit, men når over 30 prosent av de utdelte sølvfiskene er opptil fem år gamle, vil det svekke interessen for konkurransen på sikt. Den vil ikke føles like aktuell og viktig lenger, sa Halvorsen.

- Jeg har ikke noe imot noen av de gamle filmene som har vunnet. Jeg har til og med laget en av dem selv, men synes på generell basis at det er rart at juryen ikke har funnet plass til flere nyere filmer, fortsatte han.

Han fremmet så et ønske om regelendringer i konkurransen for å få bukt på problemet.

- Jeg tror ikke det står noe i reglene om hvor gamle filmer som kan vinne der nå. Det hadde vært veldig enkelt å for eksempel sette som krav at maks to år gamle filmer kan vinne eller lignende, sier Halvorsen.

Nå får Halvorsen ønsket innfridd.

- Vi er enige i kritikken fra Halvorsen. Tidligere har ikke dette skjedd så ofte, men vi ser at statuttene og reglene for konkurransen ikke har tatt hensyn til alder på filmene. For 2023 endrer vi derfor dette i tråd med det Halvorsen sier slik at filmer eldre enn to år ikke kan vinne en sølvfisk, sier salgs – og markedsdirektør i TV, Bjørn Gunnar Rosvoll til Kampanje.

Les også: Får Sølvfisk i garnet med gammel film: - Litt skuffet da den ikke vant i 2019

Om konkurransen står like sterkt som tidligere er jeg usikker på, men det er nettopp derfor det kan være lurt å gjøre disse grepene. Øystein Halvorsen, kreatør i Try

- Det høres fornuftig ut

Halvorsen er fornøyd når han får høre om regelendringen som trer i kraft allerede fra 2023.

- Det høres fornuftig ut. Det er helt klart en beslutning jeg støtter. At de var så raske, tror jeg er lurt. Det var sporty av dem og jeg tror samtidig at dette er av TV 2s interesser, sier Halvorsen til Kampanje.

- Hvilken posisjon har egentlig konkurransen?

- Jeg føler konkurransen fortsatt står sterkt, selv om det innimellom blir stilt spørsmålstegn ved TV-mediets kraft. Om den står like sterkt som tidligere er jeg usikker på, men det er nettopp derfor det kan være lurt å gjøre disse grepene. TV-mediet er fremdeles et av de sterkeste mediene, så jeg håper og tror konkurransen har livets rett, sier Halvorsen.

Rosvoll forteller at de setter pris på engasjementet rundt Sølvfisken.

- Generelt er vi jo glad for engasjement rundt Sølvfisken. Som arrangør er det jo vi som setter statuttene og reglene og de gjør vi nå noe med. Så er det jo slik at det er en bredt sammensatt jury som jobber helt uavhengig av TV 2. Det er viktig for troverdigheten til konkurransen. Men som sagt, vi er enig i kritikken og endrer reglene fra neste år, avslutter Rosvoll.

TV 2 endrer Gullfisken-regler etter kritikk