Sølvfisken for oktober er klar, og det er en reklamefilm fra Grønt Punkt som ble juryens favoritt denne gang.

- Månedens vinner er uredd. Den runder ikke av de skarpe kantene, og derfor funker den. Her bannes det på TV. Det skrikes og kjeftes. Rett og slett fordi det er helt riktig når Døden på Oslo-S-sjangeren skal parodieres, skriver juryen i sin begrunnelse.

Vinnerfilmen er den del av Grønt Punkt Norges årlige nasjonale kampanje for kildesortering, hvor Alexander Reklamebyrå har produsert fire forskjellige reklamefilmer satt til fire forskjellige epoker. Vinnerfilmen henter sin inpirasjon fra 70-tallet og sosialrealismen, og er laget sammen med produksjonsselskapet Pryserfilm med Patrik Syversen på regi.

- Vi glemmer et lite sekund at vi ser på reklame. Kanskje fordi vi ikke får en logo i trynet fra første sekund? Kanskje fordi den tør og være tro mot ideen? Filmen er basert på en sann innsikt, og den prater i lange ordelag på en relevant måte - samtidig som vi underholdes. Juryen gir dog et lite trekk, vi hadde foretrukket at filmen var 3-4 år eldre. Neida. Gratulerer, skriver juryen med henvisning til kritikken konkurransen har fått de siste ukene.

Les også: En tredjedel av årets Sølvfisk-vinnere er «gamle» filmer: - Kan være ødeleggende for konkurransen

- Det føles godt
Rådgiver i Alexander Reklamebyrå, Marius Wold, er glad for å endelig bli spurt om «hvordan det føles».

- Jo, vi kan trygt si det føles godt. Men det føltes også godt å jobbe med dette prosjektet for Grønt Punkt Norge. Vi følte vi var på rett vei, vi samarbeidet godt med alle involverte, og løste oppgaven på ideen. Spesielt hyggelig at juryen ser det likt, sier Wold til Kampanje, før han fortsetter:

- I stedet for å resirkulere reklamefilmer, lager vi reklamefilmer om resirkulering. Og det er vi veldig glad for, sier Wold.

- Skjønner at TV 2 tar grep
For etter at kreatør og tekstforfatter i Try, Øystein Halvorsen, reagerte på at en tredjedel av Sølvfisk-vinnerne hittil i år var eldre filmer, har TV 2 nå endret reglene for 2023 for å hindre at filmer som er eldre enn to år kommer med i konkurransen.

Månedens Sølvfisk-vinner ble for øvrig produsert rett før sommeren, og har vært å se på skjermer fra oktober av.

- Jeg skjønner at TV 2 tar grep. En konkurranse som deler ut sine premier til gamle bragder, kan lett miste sin slagkraft. Premier bør gis til ferskvare, og de flinke folka som lager det i dag, fortsetter han.

Vinneren for oktober kan du se her: