Varsler om «kjøligere» reklamemarked: - Vi ser allerede nå at det er færre oppdrag

Færre reklameoppdrag og mer gjenbruk av gamle filmer rammer produksjonsbyråene.

Publisert / Oppdater

Tobias Fredø og Øyvind Hofsrud

Forrige uke ble det klart at TV 2 endrer sine regler for Gullfisken etter at kreatør og tekstforfatter i Try, Øystein Halvorsen, satte spørsmålstegn ved det faktum at en tredjedel av filmene Sølvfisk-juryen har sendt til konkurransen er flere år gamle. Den eldste av dem fem år gammel. Leder for Sølvfisk-juryen, Therese Becke, la ikke skjul på at det tidvis har vært vanskelig å finne nye reklamefilmer som begeistrer.

- Det er en del gjenbruk der ute, uten at det nødvendigvis er noe feil med det. Jeg antar at de gjenbrukes fordi de fortsatt skaper effekt. Samtidig er det forfriskende å se noe som er nytt og overraskende av og til, både for Sølvfisk-juryen og for forbrukerne, sier Becke.

Daglig leder og produsent i Motion Blur, Espen Horn, peker på at resirkuleringen av gamle reklamefilmer kan være et tegn på at man enten er på vei til, eller er i resesjon. Han vant selv Sølvfisk for september for en tre år gammel reklamefilm sammen med Try og DNB. 

- Det er noe vi har vært med på tidligere. Det er første tegn på at man enten er i ferdig med, eller allerede har gått inn i en resesjon. Annonsørene bruker filmene eller kampanjene om igjen , og det gjerne to-tre ganger. At man resirkulerer mer, merker vi i nedgangstider, sier Horn til Kampanje.

- Er det mye å gjøre for tiden?

- Nei, det vil jeg ikke si. Det er godt med arbeid, men ikke mye. Telefonen renner ikke ned. Det er helt klart et kjøligere marked enn før og det har vi merket gjennom hele 2022. Det har vært mer uforutsigbart for vår del. Det var mye å gjøre vinter-vår, så lite i vår-sommer, deretter mer igjen i sommer-høst. Jeg kan bare snakke for oss, men at det er et litt kjølig marked, det tror jeg alle kan skrive under på. 

Les også: En tredjedel av årets Sølvfisk-vinnere er «gamle» filmer: - Kan være ødeleggende for konkurransen

- Blir mindre sportsartikler

Motion Blur lager reklamefilmer, TV-serier og spillefilmer, og er blant Norges større produksjonsselskaper. I fjor hadde filmselskapet en omsetning på rett over 77 millioner kroner med et driftsresultat på omtrent seks millioner kroner.

Motion Blur-sjefen istemmer juryleder i Sølvfisken og Pol-sjef Therese Becke, som sist uke fortalte at hun er spent på 2023 med et marked som kan bli preget av både finansiell og politisk uro. 

- Jeg tror hun har rett i at 2023 blir et kjølig år og marked. Hvor lite eller mye det blir å gjøre vet jeg jo ikke, men vi ser allerede nå at det er færre oppdrag, sier Horn og fortsetter:

- Konjunkturtider som nå er noe som vil fortsette. Det er likevel et behov. Folk skal jo fremdeles kjøpe mat, men det blir kanskje mindre sportsartikler.

Færre oppdrag:

Produsent og daglig leder i Motion Blur, Espen Horn, merker at markedet strammer seg til. Han mener resirkulering av reklamevinnere i Sølvfisken er et tegn på nedgangstider.

- Forberedt på at det kan bli tøffere tider

Einar Film- og Willy Nikkers-sjef Cathrine Instebø, forteller at de også merker en endring i markedet. Instebø er samtidig klar på at det fortsatt er nok å gjøre for de to produksjonshusene som i fjor hadde en samlet omsetning på rett over 130 millioner kroner. 

- Alle kjenner nok på en endring nå, men foreløpig har vi greit med produksjoner og heldigvis har vi også planlagte produksjoner i begynnelsen av 2023, forteller Instebø til Kampanje. 

Hun påpeker slik flere Kampanje har pratet med at markedet preges av flere ledige frilansere. Hun mener dette kan reflektere hvilket trykk det nå er i bransjen. 

- Er dere bekymret for 2023?

- Vi er forberedt på at det kan bli tøffere tider.

Til tross for at Instebø også merker seg at markedet er roligere, er hun ikke enig i at resirkulering av eldre reklamefilmer betyr nedgangstider. 

- Vi tror ikke det nødvendigvis er et tegn på en resesjon, men vi opplever at mediebildet har endret seg over tid og at dette kan være en årsak til det. Det er synd hvis annonsørene velger å sette på gamle filmer og ikke lager nytt. Lineær TV er fortsatt et sterkt medie som favner bredt og kan derfor være et viktig virkemiddel for merkevarebygging. 

- Uvanlig stille

Daglig leder og produsent i Small Film, Elisabeth Enstad, deler også Horns syn på reklamemarkedet. 

- Vi hadde full trøkk frem til september og så har det blitt uvanlig stille for å være denne tiden på året, sier Enstad til Kampanje. 

Fredag denne uken feirer produksjonshuset 25 år siden de produserte sin første reklamefilm for Kiwi i 1997. Med over to tiår på baken, er dette heller ikke første nedgangstid som Enstad og Small Film opplever.

- Etter 25 år i bransjen har vi opplevd en diverse lavkonjunkturer, men Small Film lever strengt talt godt når budsjetter krympes. Vår forretningsidé går ut på å produsere «high end» film til lavt budsjett, så vi satser på et godt 2023. Allerede nå har vi flere produksjoner med opptak i januar og februar, forteller hun.

Enstad påpeker også at det er flere ledige frilansere på markedet som er ute etter oppdrag. 

- Markedet har nok roet seg en god del, sier hun.

- Hvilke oppdrag er det som faller bort for tiden?

- Normalt har vi en del julefilmer og også lanseringsfilmer for nyåret på denne tiden, men nå er det lite av slike filmer. Reklamebyråer produserer mye film in-house og det kan virke som mange kampanjefilmer ikke når ut til produksjonsselskaper i samme volum som før, svarer Enstad. 

- Annonsører har også etter hvert bygget opp produksjonsmiljøer for sosiale medier-filmer, så det blir også mindre av denne typen film for oss, fortsetter hun. 

Varsler om «kjøligere» reklamemarked: - Vi ser allerede nå at det er færre oppdrag