I dag ble det klart at Espen Asheim (51) blir ny toppsjef i Norges største ukebladkonsern. Mediehuset, som satt igjen med et overskudd på 165 millioner kroner av en omsetning på 1,156 milliarder kroner i 2013, henter nesten all omsetning fra papirmedier.

Asheim tror sterkt på print, tross den digitale transformasjonen, og mener Egmont vil kunne klare å konvertere det store antallet papirabonnenter til digitale abonnement.

- Jeg tror det. Vi sitter på en abonnementsmasse på 600.000 og Egmont har godt premium-innhold for ulike typer målgrupper. Målgruppene vil endre seg, men vi har et godt utgangspunkt med en god kultur og god historie rundt å tilby premiuminnhold til abonnenter. Det skal vi holde fast på når vi jobber med nye digitale plattformer, sier Asheim til Kampanje.

- Hvor lenge tror du de store, kjente Egmont-bladene vil eksistere på trykk?

- Det skulle jeg gjerne hatt svaret på. Vet du? Min erfaring innenfor ulike merkevarer er at mange merkevarer holder seg lenge. Bladet Hjemmet er for eksempel et stabilt, godt produkt for sin målgruppe og så utvikler selvfølgelig bladet seg fortløpende sammen med målgruppen. Jeg tror at sterke merkevarer vil vare i lang tid fremover. Jeg klarer ikke å se noen ende for disse bladene.

- Jeg får lære av Aamot
Den nye ukebladsjefen har rukket å være innom en rekke forskjellige bransjer og har bakgrunn både fra telekom, medier, bil, reiseliv og finans. Da Asheim jobbet i FSN Capital-eide VIA Travel Group, ble han kjent med tidligere Schibsted-sjef Kjell Aamot, som er konsulent i det private investeringsselskapet. Aamot skapte bølger i 2009 da han spådde betalte papiravisers død i løpet av 20-30 år. Schibsted-eide Aftenposten ble så hissig at de tok et oppgjør med Aamot på lederplass.

- Vi har fortsatt stor tro på papiraviser, men spør oss om betalingsaviser vil overleve om 20-30 år. Gratisaviser derimot vil gjøre det, sa Aamot under sitt foredrag på Handelshøyskolen BI i Oslo i 2009.

Asheim drister seg ikke til å komme med en tilsvarende spådom.

- Jeg får lære av Kjell Aamot og holde kjeft nå. Jeg tør ikke å anslå noen tid. De gangene jeg har spådd, har det enten gått fortere eller mye saktere. Vi snakker om sterke og gamle merkevarer. Jeg tror de kommer til å stå seg godt, så lenge vi er proaktive i produktutviklingen, sier han.

- Et sterkt medieselskap
Egmonts nye sjef beskrives av tidligere kolleger som «en fantastisk fin fyr» og ingen av de Kampanje har snakket med i dag har noe negativt å si om den nye mediesjefen.

Les også: - Han er en typisk CEO

- Hva blir dine største utfordringer som ny administrerende direktør i Egmont Publishing?

- Olav Sandnes har gjort en god jobb med å definere en forretningsplan og en strategi. Fremover vil det handle mye om balansen mellom den gamle og den nye virksomheten. En viktig del av vår utfordring vil handle om ta vare på de gode merkevarene. Vi må passe på at vi ikke ødelegger våre merkevarer, men at vi heller utvikler dem videre samtidig som vi beveger oss inn i nye digitale områder i riktig tempo, sier han.

Asheim mener ukebladforlaget med sine over 100 titler og nettsteder, deriblant Hjemmet, Norsk Ukeblad,  Kamille, Det Nye, Elle, Vi Menn, Mann, Her og Nå, Klikk.no og Superlike.no., har «en  veldig bra markedsposisjon».

- Hvis du ser på konkurrerende selskaper, så står Egmont frem som et sterkt medieselskap. Det er ikke tilfeldig.  Her i huset har man i mange år jobbet godt med premiuminnhold rettet mot gode definerte målgrupper.  Jeg er imponert over hvordan de har utviklet dette videre og tatt steget inn på nye plattformer.  Å bygge bro mellom print og digitale medier er det vi skal fortsette med i Egmont Publishing, sier Asheim.

- Halvparanoid: Espen Asheim sier Egmont Publishing har konkurrenter over hele mediebransjen i dag. - Jeg er halvparanoid og ser konkurrenter over alt, sier han til Kampanje. Foto: Eivor Eriksen.

- Mer omstilling
Egmont Publishing har i likhet med en rekke andre mediehus kuttet bemanning og årsverk de siste årene. Asheim sier det vil komme «omstillinger» også med han som sjef.

- Jeg tror man skal være våken nok til å forstå at vi er i smeltepotten av eksisterende og nye medier og da må man omstille seg fortløpende.  Mitt inntrykk er at Egmont har vært dyktige på omstilling og her har man jobbet med det fortløpende og proaktivt. Da slipper man overraskelser og jeg tror vi skal fortsette på samme spor.  Det blir viktig, understreker Asheim.

I dag våknet den nye Egmonts-sjefen til et oppslag i Finansavisen om at det er misnøye blant de ansatte etter at de har mistet en del frynsegoder. Når Kampanje spør om de ansatte vil måtte regne med å miste flere goder, sier han dette: 

Les også: Misnøye blant Egmont-ansatte

-  Jeg har ingen formening om det. Jeg tror  det er viktig at omstillingsarbeidet må settes i riktig kontekst og at vi har fokus på det. Mitt inntrykk er at Egmont er i forkant av utviklingen og gjennomfører riktige omstillingsprosesser. Det er en kjensgjerning at omstilling er noe vi må belage oss på å jobbe med.

Rivalen henter inn 500 mill.
I det norske magasinmarkedet har danskeide Egmont Publishing konkurrert hardt med danskeide Aller Media Norge. Onsdag skrev Kampanje at Aller Media nå henter rundt 25 prosent av omsetningen sin fra nye forretningsområder utenfor den tradisjonelle mediebransjen.

Les også: Henter 500 mill. utenfor mediemarkedet

- Jeg tror vi skal følge godt med på dette, men heldigvis er jeg i den lykkelige situasjon at jeg slipper å si noe mer om dette før jeg starter 7. januar.  Men jeg kan jo si at det er gitt at man må ha store øyne og ører i mediebransjen fremover. Vi må endre oss og følge med på hva som skjer rundt oss. Kjernen i vår virksomhet vil fortsatt være godt innhold, sier Asheim.

- Vil Egmont Publishing være et helt annerledes medieselskap om fem år?

- Igjen vil jeg si at det fort å bomme med slike spådommer. Min erfaring er at mye endrer seg sakte. For meg er det ikke et viktig mål at vi skal være veldig annerledes om fem år. Det som er viktig at vi om fem år leverer godt innhold på de plattformene leserne er.

- Får aldri nok medieerfaring
Klubbleder i Egmont Publishing, Alexander Berg, sier til Kampanje i dag at han skulle ønsket at den nye sjefen hadde redaksjonell bakgrunn.

- Jeg registrerer at det er lenge siden han har vært i mediebransjen. Det er ikke noe nytt, med tanke på tidligere administrerende direktører i Egmont Publishing. Vi kunne alltid ønsket oss en administrerende direktør med redaksjonell bakgrunn, men sånn sett representerer dette en fortsettelse av linjen som har vært med administrerende direktører med sterk kommersiell ballast, sier Berg til Kampanje.

Asheim mener hans erfaring med digital-tv på 1990-tallet gir ham en verdifull ballast.

-  Man får aldri nok medieerfaring - og særlig ikke nå. Men jeg er glad for at jeg jobbet rundt åtte-ti år i Telenor.  Der var jeg med å bygge opp satellitt-tv-delen og prøvde å få folk til å betale for innhold som var gratis. Den problemstillingen er godt kjent i dag, sier Asheim.

Skal lære seg redaktørrollen
Som sjef i Canal Digital har den nye forlagssjefen jobbet med en rekke mediesjefer, som Stig Eide Sivertsen, Steinar Brændeland og Gunnar Bjørkavåg og kjenner dermed også tv-markedet. 

- Jeg var med og lanserte digital-tv i Norden gjennom Canal Digital. Jeg fikk erfaring med hvordan tv begynte å ta betalt for innhold. Den erfaringen er jeg glad for at jeg har. Hadde jeg ikke hatt denne erfaringen, så hadde det vært vanskelig å takke ja til jobben her i Egmont Publishing. Så skal jeg lære meg publisistrollen, men etter å ha møtt tre-fire sjefredaktører, er jeg veldig lite nervøs for at jeg ikke skal kunne lære meg det.

Les også: - Kunne ønsker redaksjonell bakgrunn

- Hva slags medievaner har du selv?

- Noen av oss er gamle nok til å huske hvordan det var før. Jeg er nok en hybrid mediebruker. Jeg leser fortsatt papiraviser. Jeg gjør det, altså. Jeg leser også mange nettaviser. Dessuten har jeg de siste fem årene begynt å følge med på sosiale medier.

-  Leser du noen av Egmonts utallige blader?

- Jeg leser 95 av dem hver uke! Hehe...Nei da, jeg er av og til innom Vi Menn,  og så har jeg en kone som er veldig interessert. Hun leser Bonytt, Maison og Kamille, for å nevne noen. Jeg husker godt Det Nye fra yngre dager. Jeg er fantastisk imponert over at bladet fortsatt er et meget godt konsept, sier den nye ukebladkongen.