I går ble det kjent at Aller Media kjøper 60 prosent av selskapet OMG, som har spesialisert seg på CRM, søk og sosiale medier. Aller har investert tungt i flere oppkjøp de siste årene. I 2013 kjøpte Aller Media Dagbladet for rundt 300 millioner kroner. I år har Aller Media kjøpt aksjemajoriteten i Hyper, 100 prosent av SOL for 46 millioner og nå 60 prosent av OMG.  Tidligere har også Aller Media kjøpt andre selskaper som befinner seg utenfor den mer velkjente medieandedammen.

La oppkjøpsplan for tre år siden
- Vi har en vekststrategi innenfor forretningsområdet «marketing services».  Vi la for tre år siden en plan om å gå inn i fire segmenter. Vi har tatt tre: Red Ink på Content Marketing, Hyper på digital kommunikasjon, Nova Vista på eventmarketing og nå tar vi det fjerde med eierskapet i OMG på CRM, søk og sosiale medier, sier direktør Rolf Hanche-Olsen  i Aller Media, som blir styreleder i det nye selskapet, til Kampanje.

- Hvorfor valgte Aller Media å gå inn på eiersiden i OMG?

- Vi har vært kunde hos OMG i lengre tid, og det er på denne måten vi har blitt kjent med selskapet og sett hva de kan utrette både for oss selv og for våre kunder.  Tanken om at OMG kunne være en aktuell aktør å kjøpe seg inn i har nok modnet over tid. Vi vet at de er dyktige på CRM, og at de i tillegg har en sterk posisjon innen søk og sosiale medier, er et pluss, sier han.

Nye pengestrømmer
Av Aller Medias samlede årsomsetning på nærmere to milliarder kroner, kommer nå rundt 25 prosent av omsetningen fra marketingselskaper og noen andre nye områder. 

-  De fleste oppkjøpene de siste årene, med unntak av Dagbladet, er innenfor nye forretningsområder. Her inngår marketingselskaper, der vi nå eier hele eller mesteparten av Nova Vista, Redink, Hyper og OMG, foruten annonsesalgsselskapene HS Media og Adlink. Her inngår også Fineart, Grete Roede og den raskt voksende turoperatøren Aller Travel, som enn så lenge er en avdeling i Aller Media. Totalt sett omfatter disse nye selskapene for rundt  500 millioner kroner, forteller Hanche-Olsen.

To milliarder i omsetning
Han sier videre:

- Så har vi det vi kaller «online publishing», som består av digitale medier med utspring i Aller Media, SOL-virksomheten hvor vi har økt fra 50 til 100 prosent eierandel og Dagbladets digitale virksomhet. Vårt mål er at «online publishing», som i dag omsetter for nærmere 400 millioner kroner, skal nå 500 millioner kroner innen få år gjennom organisk vekst. Den tredje delen av Aller Medias virksomhet er tradisjonelle medier som består av bladene i Aller Media og Dagbladets printvirksomhet.  Til sammen gir de tre forretningsområdene en omsetning på nærmere to milliarder kroner, forteller Hanche-Olsen.

- Under hardt press
Han forklarer tanken bak satsingen på nye selskaper som befinner seg utenfor den tradisjonelle mediebransjen slik:

-  Printvirksomheten er under hardt press. Derfor har det vært viktig med omstilling og nysatsing. Nå vokser vi spesielt innenfor marketingtjenester og vi ser tydelige vekstmuligheter. Det er derfor vi styrker oss ytterligere i dette markedet ved å kjøpe oss inn i OMG.

- Kommer det flere oppkjøp?

- Det blir en konsolideringsperiode nå. Innenfor dette forretningsområdet har vi nå et en antall lønnsomme og sterke selskaper som hver for seg er veldig energidrevet.  Vi vil ta vare på denne energien fremfor å stresse synergier, men det skal ikke stå i veien for best mulig samarbeid som er til fordel for kundene, forteller Hanche-Olsen, som mener Aller Media har mye til felles med den amerikanske kvinnebladgiganten Meredith.

- USAs største kvinnebladutgiver gjør det samme som oss, de styrker seg på marketingtjenester.

Les også: Aller tar Hyper-kontroll

Les også: Aller vurderer nye oppkjøp

Les også: Aller kjøper OMG